herbatnik - 3836 przepisów (strona:86/256)

Brzoskwiniowy herbatnikowiec 174

razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać(...)rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki.  Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin

Ewusiowe Smaki
Smak raju 167

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam  tutaj  , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników  4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii lub cukier waniliowy 1/2 szkl.cukru 1 margaryna 100 g wiórków kokosowych Na polewę(...)gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować polewę

Moje domowe kucharzenie
Sernik z malinami i czekoladą 171

kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady - 100 g gorzkiej czekolady - 250 g malin + kilka do ozdoby - 10 sztuk ciemnych herbatników Sposób wykonania : Najlepiej wszystko wcześniej przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą(...)obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno , do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać,dodać maliny , wymieszać i wyłożyć masę na herbatniki, polać ciemną czekoladą i widelcem zrobić wzorki jak na zdjęciu . Wstawić do nagrzanego piekarnika , obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec 70-80 minut , trzeba pilnować bo każdy piekarnik inaczej

Wypieki Rene
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 969

mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wykończenie: W foremce o wymiarach ok. 28x20cm układamy warstwę herbatników. Wykładamy białą masę, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy ciemną masę; wyrównujemy. Całość posypujemy gęsto płatkami, lekko przyklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą

My Culinary Art
Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka + film 146

Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo na raz, ale smakuje świetnie i przygotowuje się go bardzo szybko.     Składniki na keksówkę 30 cm -10 cm : 250 g masła 3/4 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek kakao 400 g mleka(...)proszku ( nie granulowanego ) 150 g pokruszonych herbatników 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wody szklanki wody   Przepis : Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do roztopionego masła dodajemy cukier, kakao oraz wodę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do wystudzonej masy wsypujemy stopniowo mleko w proszku

Smakowite Dania
ciasto toffi z bezą 169

kremem kajmakowym i wykończone  bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g masła łyżeczka proszku do pieczenia(...)soli na bezę: 4 białka 100 g płatków migdałowych szklanka cukru na przełożenie: 300 g masła 1,5 puszki kajmaku sok z połowy cytryny kieliszek wódki 250 g kakaowych herbatników Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.  Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptasie Mleczko z roladą "Ślimak" 208

szklanki mleka 3.2% 2 śnieżki 2 galaretki 1,5 szklanki wody 1 rolada kakaowa z Lidla Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka) ok. 12 sztuk herbatników Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt,mleko ubijamy chwilkę i dodajemy śnieżki, miksujemy aż do uzyskania(...)jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy. Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy. Herbatniki smarujemy dżemem lub  jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości. Na środek wykładamy roladę. Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy do całkowitego zastygnięcia. Na górę możemy zetrzeć czekoladę

Moje Słodkie Piekiełko
Trufelki kawowo-migdałowe 199

niedzielnej kawy proponuję pyszne trufelki kawowo- migdałowe bez pieczenia. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie.  SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodkie wspomnienie lata 136

spód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów

Gotowanie jest łatwe
Ciasto przekładane z jabłkami 180

szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana(...)wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę

magiczna kuchnia Kasi
Jagodowy sernik na zimno 159

sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy(...)śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Czary - gary w kuchni
Sernik Tiramisu na zimno 284

sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :)  Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru(...)opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki.  Żelatynę rozpuść

Garniec Magalie
KAKAOWE KULECZKI W KOKOSIE 155

Deser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;) Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE , natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma.       SKŁADNIKI 200 g masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych(...)Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie , 2 łyżki wódki, wiórki kokosowe  WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kokosie. Schładzamy

słodki bratek
Ptasie mleczko brzoskwiniowe 150

Brzoskwinie w zalewie - 1 puszka duża galaretka brzoskwiniowa - 4 szt herbatniki jogurt brzoskwiniowy - 300 ml Brzoskwinie wyjmujemy  zalewy, 3 galaretki rozpuszczamy w 700 ml soku wymieszanego z woda przegotowaną i studzimy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody . formę wykładamy herbatnikami, układamy brzoskwinie, zalewamy odrobiną galaretki, w wysokim naczyniu miksujemy tężejącą galaretkę z jogurtem, wylewamy do formy na herbatniki

Camilla w kuchni
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 182

budyń waniliowy,  1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,  ½ l mleka,  5 łyżek cukru,  1 kostka masła,  ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników,  wiórki kokosowe,  polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy(...)dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.     PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe

słodki bratek