gulasze - 3717 przepisów (strona:40/248)

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) 188

Dziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań(...)pieprzem i przyprawą do kurczaka, dolewamy około 1/3 szklankę wody, dodajemy zmielone liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i dusimy całość do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto sprawdzić gulasz, lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz”, doprawiamy czarnym mielonym

Słodkie okruszki
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 694

minut aż będzie odpowiednio miękka. Całość doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe lub śmietanę oraz posypać natką pietruszki albo kolendrą. Smacznego! — BTW całości (sam gulasz bez mleczka/ śmietanki): waga 2582g, 4760 kcal, B 258 g, W 50 g, T 394 g. W 100 g: 185 kcal, B 10g, W 2g, T 15g.   Artykuł KETO GULASZ CURRY

Ola la LCHF
najprostszy wołowy gulasz 217

wołowy gulasz Nowy rok powitał nas mrozem, dlatego dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z  pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy(...)rumieniąc, a następnie dodajemy  odłożoną wcześniej cebulę i czosnek ,  podl ewamy bulionem,  zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i  wykładamy na talerze podając z kaszą, lub innymi dodatkami

Miód i pieprz
pikantny gulasz z wieprzoewj łopatki 132

gulasz z łopatki Za oknem pogoda pod psem. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś na obiad pragnę zaproponować, mocno przyprawiony gulasz. składniki dla czterech osób 1 kg  łopatki wieprzowej  3 niewielkie cebule  3-4 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1/2 szklanki bulionu może być z  domowej(...)dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. Po czym dodajemy drpbno posiekaną ostrrą papryke, oraz sól i całośc dusimy jeszcze 10 minuy,  a następnie  gulasz nakładamy je na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Gulasz z zielonych warzyw 102

Wiosna tuż, tuż. Aby ją przyspieszyć jeszcze bardziej proponuję zielony gulasz. Od razu zrobi się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: • 1 cukinia • 1/2 bakłażana • 1 papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego(...)kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. • Przesmażyć kaszę na maśle. • Zalać chłodnym bulionem lub wodą w proporcji 1:2 i gotować

To co kocham
Gulasz pieczarkowy z kaszą gryczaną 108

Lekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • 1 łyżka mąki pszennej • natka pietruszki • 2 łyżki oleju • 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki(...)sojowy, sól, pieprz i poddusić 5 minut. • Dolać śmietankę i gotować aż płyn trochę się zredukuje. • Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gulasz. • Na koniec dodać natkę pietruszki. • Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. • Podawać kaszę gryczaną polaną pieczarkowym gulaszem

To co kocham
Gulasz z dyni 100

się zmieniło i jadłabym ją w każdej postaci, a ponieważ jest to warzywo bardzo uniwersalne, można je serwować na słodko i na słono. Gulasz ten to takie leczo, gdzie zamiast cukini jest dynia. Smakowo i wizualnie wyszedł bardzo dobry. Polecam dla niedowiarków, że dynia może być dobra! Składniki: • 1 kg dyni(...)Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć. • Zalać 3 szklankami wody, dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę, przyprawy i zioła. • Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. • Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. • Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 120

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: • 500 g boczniaków • 1 cebula • 1 cukinia • kilka pomidorów suszonych • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie • natka(...)dusić jeszcze przez 10 minut. • Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. • Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać natką pietruszki. • Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną

To co kocham
Gulasz z żołądków indyczych 111

Zaczynam poniedziałek podrobami, czyli gulaszem z żołądków indyczych. Nie wszystkim niestety dobrze się kojarzą, bo większość moich znajomych, nawet blogerów kulinarnych, nie jada takich potraw. Mimo że podroby nie są objęte nazwą „mięso”, mają podobną budowę zbliżoną do tkanki mięśniowej i podobny skład chemiczny. Jednak słowo „podroby”, inaczej zwierzęce lub ptasie wnętrzności, w Polsce(...)chyba nie zanosi się na takie gotowanie w mojej kuchni. Hmm… czy ozorki to podroby? Bo te bardzo lubię. A tymczasem zapraszam na gulasz z żołądków. Składniki: • 6 sztuk żołądków indyczych • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 4 marchewki • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku, papryka słodka

To co kocham
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami (bezglutenowa zasmażka) 129

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami.  Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.  1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.   (*)  Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku. (**) Do zasmażki przeważnie używam mąki pszennej, ale czasami przygotowuję wersję bezglutenową i wtedy wybieram mąkę kukurydzianą - bądź ryżową

Di gotuje
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 138

Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni(...)Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty aż składniki delikatnie zbrązowieją. Wyjąć brytfannę z wołowiną z piekarnika, dodać połowę warzyw z boczkiem, dobrze wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Gulasz z wołowiny po burgundzku podawać na gorąco przybrany pozostałą częścią warzyw z boczkiem i posypany natką pietruszki.   Post Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon pojawił się poraz

Pociąg Do Kuchni
Gulasz wołowy z warzywami 180

Gulasz wołowy z warzywami 500-600 gram wołowiny 5-6 marchewek kawałek selera 1 pietruszka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku masło lub masło klarowane olej mąka do oprószenia mięsa pieprz, sól, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach(...)Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance.  5. Marchew, pietruszkę i selera przesmażamy na maśle, na patelni.  Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.  6. Cebulę z czosnkiem przesmażamy na patelni, tak aby cebula się zeszkliła.  Wrzucamy do garnka.  7. Mięso przesmażamy na tej samej patelni, na oleju

Kuchnia smaków
Gulasz z udźca indyka i ryż z marchewką i groszkiem 130

Gulasz jest bardzo uproszczony, ale to dlatego, że został podany z ryżem wymieszanym z marchewką i groszkiem. (Inne danie z takim ryżem możecie zobaczyć tu - klik .) Połączenie jest rewelacyjne - aromatyczne, lekkie i dodatkowo niezwykle syte.  Gulasz: 500g mięsa z udźca indyka (może być inne mięso) 1,5 szklanki bulionu drobiowego (ew. wody)   1- 2 listki laurowe 2 ziarenka(...)obsmażyć z każdej strony i umieścić w garnku. Dodać bulion, ziele angielskie, ziarenka pieprzu kolorowego, listki laurowe i tak przygotowane dusić (pod przykryciem) do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Pod koniec gotowania wsypać majeranek, szczypiorek i w razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem.     Marchewkę i groszek gotować

Di gotuje
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 125

Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami. Z dodatkiem kaszy gryczanej i ogórka kiszonego smakuje przepysznie. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej ok 150 g groszku mrożonego duża marchew cebula kilka ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych papryka ostra lubczyk, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz łyżka masła czubata łyżeczka mąki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich(...)groszek. W razie potrzeby dolewamy wody. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Rozwodnioną zasmażkę dodajemy do gulaszu i mieszamy. Gulasz gotujemy jeszcze 2-3 minuty

e-PrzepisyKulinarne
Kociołek węgierski 145

Gulasz jest przygotowywany w kociołku węgierskim, na trójnogu nad ogniskiem, z dużą ilością mięsa, warzyw i papryką (pod każdą postacią). Przygotowanie wymaga sporo czasu, ale gotowanie na świeżym powietrzu jest bardzo łatwe i przyjemne. Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde(...)danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju

Dobra karma

Proponowane wyszukiwania