gulasze - 3717 przepisów (strona:35/248)

Gulasz z pręgi wołowej 218

Gulasz z pręgo wołowej to dla mnie najlepszy gulasz pod słońcem. Dzięki "klejowi" który jest w mięsie jest treściwy i pachnący i bardzo smakowity. Taki gulasz robię najczęściej do klusek które znakomicie "pływają" w tym znakomitym sosie. Polecam gorąco. Gulasz z pręgi wołowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 137

Viola Gulasz to jedna z potraw którą możemy się szczycić Oczywiśce jej początek nie jest zapisany w Polsce. Ale świadczy o o tym że Polak potrafi , i jest kreatywny. Niby nic trudnego,i chyba każdy ma swoją wizję gulaszu to jednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy(...)wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu gotujemy okolo 20 min na małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach, Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz

Viola cooks with passion
Szybka zapiekanka z gulaszem 217

ramach akcji Wakacyjne kulinarne wyzwanie dostałam od firmy Pamakol zestaw produktów do przygotowania szybkich posiłków z tradycyjnych potraw. Często podaje się go z plackami ziemniaczanymi jako Gulasz po węgiersku, ja zrobiłam szybką zapiekankę z gulaszem.  Składniki: - Gulasz Pamapol - 350 g makaronu świderki - 200 g sera mozzarella - sól - pieprz - 100 ml wody Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente, naczynie żaroodporne(...)smarujemy delikatnie olejem. Gulasz przekładamy do miski i rozdrabniamy mięso na mniejsze kawałki. Dodajemy makaron, 100 ml wody i 50 g sera. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wierzch posypujemy pozostałym serem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, podajemy z ogórkiem kiszonym

Kulinarne życie
Gulasz ze swieżych kurek i fasolki szparagowej 171

jestem specjalnie grzybożerna, ale od czasu do czasu lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych(...)Cukinii nie gotowałam, gdyż zależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche.  Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia

Szybko Szybkowar
Papryka zapiekana z gulaszem 165

czasu na stanie przy garnkach. Można wtedy skorzystać z dań  gotowych. Odgrzanie słoiczek to nie sztuka, ale takie dania można też spróbować podać ciekawiej. Ja akurat wybrałam gulasz, a że do gulaszu świetnie pasuje papryka zobaczcie jak to wszystko ładnie się połączyło,  może zainspiruje Was do podobnych eksperymentów z daniami ze słoiczków? :)  Dodam tylko, że przepis powstał(...)ramach zabawy w kreatywne gotowanie z firmą Pamapol - producentem dań gotowych i dodatkowo bierze udział w facebookowej zabawie "Błyskawiczny Piątek" Składniki (porcja dla 2 osób): 1 słoiczek gulaszu Pamapol 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 papryki czerwone (ale mogą być też żółte, co kto lubi) odrobina ostrej papryki sól olej Kaszę gotujemy (ja zawsze wlewam wodę w stosunku 2:1, solę

Cynamonowe szczęście
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 225

podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz(...)pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z pieczarkami i papryką 701

Gulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego(...)czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. gulasz z pieczarkami i papryką

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z gulaszem 654

pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka(...)jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper 282

ostatnio moją zasobną już biblioteczkę i natknęłam się w książce Nigelli Lawson „Kitchen recipes from the heart of the home” na fajny i szybki przepis na szybki gulasz z owocami morza. Lubię takie receptury, szczególnie kiedy po całym dniu pracy nie mam ochoty na długie stanie przy garach, a jakoś nie mam ochoty na niezdrowe gotowce. W zamrażarce(...)tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam! Scroll down for recipe in English Szybki gulasz z owocami morza (2 spore

karmelowy
Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski 146

takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś(...)warzywko mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania

Gotowanie...to proste !
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem fusilli tricolore Incola. 183

Dzisiaj zapraszam na  gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola   700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka(...)bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Gulasz nie trzeba już niczym zagęszczać

Sama słodycz i szczypta chili
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 621

ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam(...)blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 2 ząbki czosnku sól i pieprz

karmelowy
Gulasz wołowy z papryką 173

Pyszny gulasz ostrość złamana słodkością marchewki i papryki. Bardzo fajny smak, polecam. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć, aż straci kolor surowizny. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodać do cebulki, smażyć chwileczkę. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię. Wymieszać i smażyć razem z marchewką i cebulką. Mięso musi stracić kolor surowizny

Kuchnia Pokoleń
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 189

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili

Moje Kuchenne Rewelacje