Dzisiaj zapraszam na gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka(...)bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Gulasz nie trzeba już niczym zagęszczać
Sama słodycz i szczypta chiliogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam(...)blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 2 ząbki czosnku sól i pieprz
karmelowyPyszny gulasz ostrość złamana słodkością marchewki i papryki. Bardzo fajny smak, polecam. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć, aż straci kolor surowizny. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodać do cebulki, smażyć chwileczkę. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię. Wymieszać i smażyć razem z marchewką i cebulką. Mięso musi stracić kolor surowizny
Kuchnia PokoleńBardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili
Moje Kuchenne Rewelacjedrożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe(...)duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć
Smakołyki Asijako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić(...)oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki mąki należy dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie
MyCookBook.plPlacek ziemniaczany z gulaszem to dzisiejsza propozycja na obiad. Ja jestem wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa. Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie. Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem(...)przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso
O kuchni z uczuciemŻołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :P Zdziwicie się, bo jeszcze parę lat temu nie zjadłabym gulaszu na bazie żołądków drobiowych. Dopiero, gdy sama postanowiłam przygotować takie danie - to żołądki mi posmakowały. Taki gulasz możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki(...)będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem marchewki i boczniaków będzie świetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki
UgotowaćMoim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka(...)pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora pokroić w pół plasterki a cebulę w piórka podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka. Mięso pokrojone w kostkę również podsmażyć i wrzucić do garnka
Jadło i czytadłoDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Gulasz z serc indyczych to jedna z tych potraw, którą albo się kocha albo nienawidzi. Większość ludzi odstręcza jednak wizja zajmowania się podrobami. Tymczasem nie dość, że to bardzo delikatny rodzaj(...)produktu, to jednocześnie stosunkowo tani i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) GULASZ Z SERC INDYCZYCH Składniki: - 700 gramów serc indyczych - 50 mililitrów śmietany kwaśnej 18% - 1 łyżka mąki - pół pęczka pietruszki - 3-4 liście laurowe - 4-5 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól Przygotowanie: Serca płuczemy, oczyszczamy z niepożądanych błon i tym podobnych, a następnie kroimy w grubsze plastry
Życie zamknięte w smakuZobacz jak łatwo robi się ten gulasz :) Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 2-2.5 h Ilość porcji(...)Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy. Po obsmażeniu ze wszystkich stron, dodajemy 1 szklankę wody i połowę piwa , zostawiamy gulasz na małym ogniu i po około 30 minutach dodajemy r esztę wody i piwa . Gotujemy do miękkości, jeszcze ok 1,5-2 godzin. Tu gulasz podany z sałatą rzymską
Bazując na smakudodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym(...)półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim (4 porcje) Składniki: 400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części) 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki octu
karmelowyszybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy! Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić czy i jak wyjdą placki, do przygotowania których użyłem zmiksowanych ziemniaków. Dodatkowo do masy ziemniaczanej dodałem(...)oddzielać od wody, a co najgorsze - utleniać i ciemnieć. Aby uzyskać w miarę identyczny i okrągły kształt placków ziemniaczano-jarmużowych użyłem pierścienia cukierniczego , który położyłem na rozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę
Right Behind The Kitchenbędzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleń