gulasze - 3717 przepisów (strona:48/248)

Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 119

Gulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa(...)oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej

Pichceniomania
Gulasz z sarniny 118

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny(...)kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso musi być miękkie. gulasz z sarniny

O kuchni z uczuciem
Orientalny gulasz z indyka 216

Lubię gulasze bo są w miarę szybkie do zrobienia a można otrzymać różne smaki w zależności od składników, których się użyje. Ten gulasz ma lekko ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie. Składniki: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego(...)ostrej papryki. Na koniec trzeba zrobić więcej sosu. Do kubka wlać o 100 ml zimnej wody i rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać mąkę do gotującego się gulaszu i szybko wymieszać. Pogotować chwilę nie dopuszczając do przypalenia. Podawać z dowolną kaszą (kuskus, jaglana) lub ryżem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 164

Kiedy za oknem jesienna plucha żołądek domaga się czegoś treściwego i konkretnego.  U mnie wtedy doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju gulasze.  Pełny, bogaty smak, danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby(...)mięso będzie miękkie należy zrobić sos.  Na patelnię wrzucić dwie łyżki tłuszczu, rozpuścić i dodać mąkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię wlać 4 łyżki wody z gulaszu, dokładnie wymieszać mąkę i przełożyć zasmażkę do garnka z gulaszem. Całość dokładnie wymieszać i pogotować chwilę uważając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać śmietankę oraz doprawić solą i pieprzem. Pogotować

Ze smakiem bez glutenu
Zupa gulaszowa 135

Gulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię

Smak mojej kuchni
Wielkanocny gulasz z wołowiny 150

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula(...)porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku .   Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną 176

razem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne Wykonanie dania dla 4 osób Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut. Posiekaj(...)garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz

Eat me! Fit me!
Gulasz z dzika / Wild boar stew 248

zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings

karmelowy
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 267

Przyłapana na gorącym uczynku. Wczoraj po południu. W postaci zakwitających bazi. Wiosna!  Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego, ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające wielogodzinnego siedzenia przy garach. Składniki: 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 cebula kawałek pora szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki(...)dorzucamy kurczaka. Smażymy kolejną chwilę po czym dolewamy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż kurczak zmięknie. Mąkę rozprowadzamy w mleku aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Przed podaniem można gulasz posypać natką pietruszki lub koperkiem

My simple kitchen
Gulasz z dzika / Wild boar stew 199

zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings

karmelowy
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowy gulasz z brokułem 172

Gulasze drobiowe to bardzo fajny pomysł na obiad  bądź kolację osób dbających o swoją dietę. Połączenie dzisiejsze jest jednym z moich ulubionych. Gulasz ten świetnie smakuje zarówno z ryżem, kasza czy makaronem.  Drobiowy gulasz z brokułem Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 150-200 g brokułów przyprawa do gyrosa oliwa około 200-250 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 224

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego(...)piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem.  Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche

wyzwania kuchenne
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 241

NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka

Kuchnia Paulettes
Gulasz z serduszek indyczych z pieczarkami 178

Pyszny gulasz z indyczych serduszek z dodatkiem pieczarek w połączeniu np. z kaszą pęczak to bardzo pożywne i tanie danie – doskonałe na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie nie jest to potrawa „na już”, ale dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka(...)gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej (do smażenia serduszek) 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek) Wykonanie: Serduszka myjemy pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, przerostów

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania