Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie
SMYKWKUCHNIDrozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką
Moja smaczna kuchnianasze organizmy. Jak widać, warto włączyć je do diety! Z czym podawać? Ja posiekałem pomidory suszone i to mi wystarczyło, ale świetnie sprawdzi się sos koperkowy, miętowy lub jakiś gulasz. Co jeszcze pełnowartościowego można zrobić na obiad z bobu? Polecam sałatkę z bobem oraz pierogi z bobem . Jeśli lubisz bób, to z pewnością je pokochasz. Zobacz inne przepisy z bobem
Blendmanpotrzebne są tu skrobaczki, , ostre ścierki itd – wystarczy strumień wody i delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry
Ostra na Słodkotego lampka czerwonego wina i jestem w siódmym niebie. Bób to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Irańczycy przyrządzają ryż z bobem . Dodają go również do gulaszy. Najczęściej łączą go z suszonym koprem i szafranem. Chyba jeszcze bardziej polubiłam bób dzięki mojemu mężowi. Sałatka z bobem Składniki: na 2 porcje 100 g kolorowej sałaty, u mnie szpinak
codojedzeniaCiecierzyca to jedno z warzyw, które nigdy mi się nie nudzi! na słodko, na ostro, w gulaszu i jako pasta. Tym razem z pomidorami, na szybko ale jakże smacznie. To kolejna inspiracja z "Bike&Cook". Polecam nie tylko na szybki obiad :) Szybka cieciorka w pomidorach 1 szkl. suchej ciecierzycy (oczywiście w wersji super szybkiej możemy użyć cieciorki z puszki
Dzieje kuchennej WiewióryMusiałam na własne oczy i język się przekonać jak smakuje galareta z drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz. Składniki: żołądki drobiowe 600 g marchew 4 szt seler 150 g pietruszka korzeń 100 g sól i pieprz do smaku magii
Różowa kuchniaLane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie
Kuchnia z widokiem na ogróduniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem na warsztat poszły profiterolki
Jacob Tastesalbo żeby utrzymać ich ciepło i chrupkość – wkładamy na kratkę rozgrzanego na 120⁰C piekarnika, w międzyczasie smażąc resztę, do wykończenia ciasta. Pyszne są z sosem grzybowym, z gulaszem – a w lżejszym letnim wydaniu z gęstym greckim jogurtem, drobniutko posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki
Karo in the Kitchenpełni oddaje smak grzyba . Dzięki Baronowi zdecydowałam się go zjeść i w kolejnym maju będę wyczekiwać, kiedy pojawi się na mojej śliwie. Gulasz z żółciaka siarkoweg kilka młodych grzybów żółciaka siarkowego 1 cebula olej rzepakowy 1 łyżka masła czosnkowego sól i pieprz do smaku Grzyby oczyść, jeśli są duże pokrój na kilka części po czym gotuj
Gotuj Sam!Składniki – porcja dla dwóch osób: 300 gram szynki wieprzowej, 1 papryka, cebula, 500 ml bulionu, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść
Coś bym zjadłaprawdę warto! Z czym podawać gofry ziemniaczane? Ja postawiłem na prostotę, ponieważ… jestem leniwy. Zarzuciłem usmażoną cebulą i tyle. Świetnie natomiast sprawdziłby się sos grzybowy lub jakiś gulasz. Wolisz jednak gofry na słodko? Zobacz koniecznie ostatni przepis na gofry bezglutenowe . Niebo w gębie. Artykuł Gofry ziemniaczane pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanDodatek idealny do gulaszu jak i pieczonego mięsa - kluski francuskie kładzione przygotowane z mąki, mleka, masła klarowanego i jajek. Proste do przyrządzenia, miękkie i bardzo smaczne! Jasne w kolorze oraz delikatne w smaku :) Składniki na 3-4 porcje: 1,5 szklanki mąki pszennej (około 220 g) 1/2 szklanki mleka 3 jajka (rozmiar m) 3 łyżki masła klarowanego (60 g) sól
Ugotowaćgotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony pieprz i posiekany koperek, zamieszać pyszny, lekki gulasz można podawać z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię