gulasze - 3717 przepisów (strona:119/248)

Zapiekanka z karmazyna 182

masła -1 szklanka śmietany -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku -sok z połowy cytryny -sól, pieprz -natka pietruszki Z filetów usuwamy skórę i kroimy w kostkę jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Układać warstwami: pomidory, paprykę, ryż oraz

Kulinarne przemyslenia
Gulasz wieprzowy z cukinią 185

Dzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki. Składniki: 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej

Kuchnia domowa Ani
Jednogarnkowy gulasz z młodych warzyw (wiosenny / letni gulasz) 152

Wiosna i lato to czas kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek

Szefowa kuchni
Karczek w pomidorach 178

karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i maggi dodać przeciśnięty

Gaździnka warzy
Gulasz cielęcy z winem i groszkiem 117

żadne mięsne wygibasy w kuchni. Koniec końców dojrzałam, rozmroziłam cielęcinę i zbaraniałam… Bo myślałam, że to jest jeden kawałek i nie cztery! Hmmm zmieniłam szybko plan i zrobiłam gulasz. Powiem Wam, że tak delikatnego mięsa dawno nie jadłam! Pyszota…. Do przygotowania potrzebujemy (3- 4 porcje): ok 700 g cielęciny bez kości 1 puszkę zielonego groszku

Szybko Tanio Smacznie
Wegański boczek z kokosa – posypka 178

dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie Marty w Kuchni+). W następnym przepisie pokażę do czego

Poezja smaku
kasza orkiszowa z warzywami i indykiem - lunch do pracy 179

Czyli tyle ile zazwyczaj mam teraz na przebywanie spokojne przy garnka hej.  Chociaż i tak zazwyczaj słyszę  "pomogę Ci mamo, ploossiiieeeee" 😁😁😁😁 Skladniki : ok 100-150 g gulaszu z indyka 1 cebula  1/2 papryki 2-3 łyżki kukurydzy  100 g kaszy orkiszowej sól i pieprz do smaku  przyprawa do drobiu  papryka słodka i ostra Przygotowanie

Gotowanie z pasją
Chroń jedzenie i oszczędzaj 200

pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki ziemniaczane z twarożkiem 159

oraz drobno krojony szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Placki podawać ciepłe z twarożkiem. Placki ziemniaczane z twarożkiem Smacznego! Placki ziemniaczane z twarożkiem Placki ziemniaczane mogą być podawane z twarożkiem, śmietaną, cukrem, gulaszem, sosem pieczarkowym. Opcji jest bardzo wiele. Do tych z cukrem radziłabym nie dodawać ani cebuli ani pieprzu. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT

mecooks
Curry z pieczarkami i czarnuszka 128

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny pęczek dymki i otwarta puszka mleczka kokosowego. Cóż innego mogło z tych składników powstać? Oczywiście curry. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski twarogowe z zieleniną 161

Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu.  Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar l) 1 czubata łyżka mąki pszennej 2  łyżki kaszki manny 2 łyżki posiekanej zieleniny  (mieszanka

Ugotować
Sałatka z komosy ryżowej i awokado 162

tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki

mojewypiekiinietylko
Solianka 157

pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę  marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso. Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć wszystko razem. Następnie dodać przecier pomidorowy

O kuchni z uczuciem
Praga – przewodnik kulinarny 194

lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania