gulasz z warzywami - 1385 przepisów (strona:19/93)

Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 213

Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz warzywny z dynią 224

doskonałą propozycją na jesienny obiad : Gulasz warzywny z dynią. Pyszne sycące danie, z przewagą warzyw korzennych, które dają pyszny wyrazisty smak, w sosie z kremowej dyni, która w większości nam się rozpada podczas gotowanie. Całość połączona aromatycznymi przyprawami które nadają gulaszowi nutkę orientu, nie przytłaczając przy tym  podstawowych smaków. Natka pietruszki do wykończenia  dopina smakowo całość na ostatni(...)guzik. Gulasz podałam z pełnoziarnistą bagietką.   Moje spostrzeżenie podczas jedzenia:  do gulaszu można dodać  2 pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące  ( choć i bez nich daje radę nie martwcie się). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami.     Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni

W kuchennej krainie
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 133

glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną(...)grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć wiem, że mi łasuchowi, trudno byłoby zupełnie

kolorowotorcikowo
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 214

Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby

Parowar Faceta
Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki 388

ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielona potrawka z kurczakiem 230

Pyszny, delikatny i kremowy lekki gulasz czy sos a nawet potrawka z kurczakiem i zielonymi warzywami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest ryż, albo makaron i koniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie!  Składniki : * podwójny filet z kurczaka  * 2 łyżki oliwy z oliwek  * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła

Magiczne Życie Marty
Gulasz z wołowiną i papryką 117

może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela(...)wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano

wesoła kuchnia
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 192

przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu. Gdy serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki mąki. Powinna mieć lekko brązowy kolor. Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 179

słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć

Karo in the Kitchen
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 146

małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane

W Mojej Kuchni Lubię
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 140

Kiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:)Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni(...)razie czego można podlać je odrobiną wody. Do garnka dorzuciłam ziemniaki i pomidory. Podlałam odrobiną wody. Dusiłam ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa były miękkie.  Na końcu dorzuciłam fasolkę szparagową, której wystarczy 5 minut. Gulasz doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką. W międzyczasie na patelni na maśle usmażyłam jajka sadzone.  W głębokim talerzu ułożyłam gulasz, a na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 277

jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania.   Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej

Karo in the Kitchen
Gulasz śródziemnomorski 157

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad.    Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

Pyry na Gaz
Sałatka z kuskusu – dobry pomysł na dodatek do grilla. 117

Kuskus pochodzi z rejonu północnej afryki i jest wytwarzany z pszenicy. Zazwyczaj serwowany z gulaszem u mnie jednak w wersji z warzywami jako sałatka. Kuskus jest bardzo delikatny w swojej konsystencji oraz bardzo lekki co sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już nam się znudziły

wysmienity
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 203

spacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu.  Do dzisiejszej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 146

gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana

Fit&Fast Kitchen
Leczo piwne. 501

bardzo przypomina klasyczne leczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać ;) A piwo? Co daje zastosowanie piwa w tym przepisie? Myślę

zadanie-gotowanie
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 187

podzielone są na 4 kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy

Z miłości do słodkości
Grillowana biała kiełbasa na pomidorowej kaszy gryczanej z warzywami 165

dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru pomidorowego sól

ChilliJemy
Wołowina po chińsku 145

SKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao 1/2 słoiczka sosu sambal oelek TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao PRZYGOTOWANIE: Mięso zamarynować na całą noc w wyżej wymienionych sosach. Następnego dnia przełożyć je do misy multicookera. Ustawić opcję

ClauditteMissCooking