gulasz z indyka - 523 przepisów (strona:29/35)

Prosta zupa ‚Meksykańska’ 344

smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;)   Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego(...)gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam

Jak gotować i nie zwariować
Stroganow – syty i rozgrzewający 251

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan w ostrym sosie 143

Jesień jak z resztą każda pora roku to czas niesamowicie smakowitych owoców oraz warzyw. Już końcem sierpnia możemy delektować się słodkimi pomidorami, następnie papryką, bakłażanami, cukinią

Życie ze smakiem
Gulasz z serc indyczych w sosie pieczarkowo-cebulowym. 66

Serca indycze lub serduszka kurze (mniejsze) to wspaniały materiał na obiadek. Zobaczcie jak go przygotować. Co nam trzeba? Kilogram serc (ja wybrałam indycze) 2 duże żółte

Latosiowydom
Stripsy w wędzonej papryce 186

SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka 2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy.  Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki(...)charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy  do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, co powoduje

ClauditteMissCooking
Gulasz z indyka 174

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -filet z indyka 140 g -kasza gryczana biała 100 g -papryka czerwona 120 g -papryka żółta 120 g -marchewka 100 g -cebula 200 g -czosnek 18 g -cukinia 200 g -olej rzepakowy(...)dodać kminek, wlać przecier i dusić jeszcze 10 minut.  Jeżeli nie posiadacie własnego przecieru pomidorowego można dodać zmiksowane pomidory z puszki.  Ugotowaną kaszę odsączyć i dodać do gulaszu, posolić, popieprzyć i ewentualnie doprawić ostrą papryką do smaku, wymieszać.  Taki gulasz nie wymaga już dodatków w postaci surówek, ale można do niego podać ogórka kiszonego

Kulinarne przemyslenia
PYSZNY GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH. Z WARZYWAMI 161

coś z żołądków zdecydowanie bardziej wolę te indycze niż te od kurczaka. Są większe i bardziej mięsiste, a co za tym idzie wg mnie smaczniejsze. Dzis zapraszam na pyszny gulasz z mięciutkich żołądków indyczych z duuużą ilością wszelakich warzyw.  Żołądki w kuchni pojawiają się stosunkowo rzadko. Wynika to zapewne z nieświadomości ich zalet. Są doskonałym źródłem białka – w 100g(...)selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Dzięki zawartości choliny reguluje gospodarkę lipidową i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego. Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/%C5%BBo%C5%82%C4%85dki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html Składniki: 1 kg żołądków indyka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego słodka papryka ostra papryka sól pieprz 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej

Walijskie Pichcenie
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 162

zaledwie 145 kalorii, tym samym polecana jest osobom z nadwagą. Czy mięso strusie jest zdrowe Strusina charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczu (ma go mniej niż kurczak czy indyk), a wysoką białka i żelaza. W zależności od elementu, mięso strusie zawiera od 20,00 aż do 23,5 % wysokiej jakości białka. Ma także najwyższą zawartość żelaza ze wszystkich dostępnych(...)byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze lub metodą sous vide. Strusie jajo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 285

cebula 2 ząbki czosnku 100g świeżego szpinaku 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta 1 łyżka sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie(...)durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Vegeta Natur do mięs nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera ponad 50% suszonych warzyw i aromatycznych przypraw. Jest idealna do mięsa smażonego, duszonego, gulaszów dań mięsno-warzywnych i potraw z grilla. Idealna do różnych gatunków mięs, Specjalna kompozycja warzyw i przypraw, Bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków

Szalona Kuchnia Eweliny
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 187

podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach. Co więcej, umycie takiej patelni po skończonym(...)oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 144

podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach. Co więcej, umycie takiej patelni po skończonym(...)oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko

Smaki Na Talerzu
Kurczak curry 140

przepisie przypraw dodaje się także goździki, cynamon i kardamon oraz zielone papryczki chili.  Kurczak curry około 750 g  mięsa drobiowego bez kości np. pierś z kurczaka lub indyka 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny  2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego lub słonecznikowego sól i pierz do smaku Czerwona pasta curry przepis(...)wymieszaj.  4. Gotuj około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 5. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry. Kurczak curry z wolnowaru Wszystkie indyjskie curry, ale też zupy i gulasze można przygotować w wolnowarach. Jeśli więc chcesz, aby po powrocie z pracy czekał na Ciebie pyszny obiad, przygotuj to curry w slow cookerze. 1. Kurczaka umyj, pokrój na kawałki

Cztery Fajery
Domowy rosół z makaronem 135

wyszedł smaczny najważniejszy jest rodzaj mięsa jaki do niego wykorzystasz. Najlepszym i najbardziej popularnym mięsem jest mięso z kurczaka najlepiej takie z dobrego źródła. Opcjonalnie można dodać również kawałek indyka bądź kawałek kaczki, jednak wtedy zupa wyjdzie bardziej intensywna w smaku, jeśli zależy nam na delikatnym rosole wykorzystajmy niezbyt tłuste mięso w kurczaka. Kolejna ważna zasada przy gotowaniu rosołu(...)cienkim makaronem ma też wiele innych zastosowań. Ja na bazie rosołu robię również inne zupy np. pomidorową, ogórkową, krupnik. Ale również wywar mięsny stosuję jako bazę do przygotowania gulaszu , klopsików czy duszonych mięs. Mięso z zupy zazwyczaj podaję jako dodatek do rosołu, wkładam je do talerza, ale również jako 2 danie np. z białym sosem do ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

To Musisz Wiedzieć
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 236

Kasze są pożywne i zdrowe! Niezastąpione w naszej diecie! Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,  nie

potrawyregionalne
Zapiekanka z kalafiorem i ryżem. 122

kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się(...)idealną propozycją na obiad w środku zabieganego tygodnia. Jest to zapiekanka bez dodatku mięsa, ale jeśli masz ochotę śmiało możesz zmodyfikować przepis i dodać kawałki piersi z kurczaka lub indyka . Już dziś ciesz się smakiem pysznej i zdrowej zapiekanki. ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM I RYŻEM! The post Zapiekanka z kalafiorem i ryżem. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny

Zdrowy Styl Joanny