gulasz z indyka - 507 przepisów (strona:25/34)

Co zrobić z otwartym winem ? 207

trzeba trzymać w chłodnym miejscu, najprościej w lodówce, pamiętając, żeby przed wypiciem wyjąć je na tyle wcześnie, by zdążyło się ogrzać. Chyba, że postanowimy wlać wino do garnka z gulaszem, wtedy może być takie prosto z lodówki. Ale o tym za chwilę. Wino w kuchni...... czyli temat-rzeka. Najprostsza zasada gotowania z dodatkiem wina jest taka sama, jak ta podstawowa(...)potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino

Mechanik w kuchni
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 161

opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych  wykorzystać jako zamiennik soli  i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest(...)robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z  cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni.  Aby masa na placki nie była zbyt wodnista,  startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki w sosie własnym / Meatballs in Gravy 90

cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem do niej płynu. Do takich pulpecików możecie wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs. Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku. Klopsiki(...)kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym :) Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami : Klopsiki w sosie własnym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki

Lekcje w kuchni
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 167

Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa 106

domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków kiszonych zupa ogórkowa jest kwaskowata, intensywna smaku. Do tego pełna dodatków(...)dobrze również ryż, makaron albo ulubiona kasza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki Składniki na rosół porcja rosołowa z kurczaka (2 udka plus korpus) bądź indyka (szyja plus skrzydło) 1 niewielki seler 1 średnia pietruszka 3 marchewki 1 cebula 2.5 litra wody przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, pół

To Musisz Wiedzieć
Chili con carne 112

gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje(...)zmniejszyli ilość ostrych przypraw. W łagodnej wersji również smakuje wyśmienicie. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę, ale jadłam też wersję z indyka. Chili con carne składniki 500-600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego 2 łyżki oleju do smażenia 1 cebula biała lub czerwona 2 duże ząbki czosnku 2 duże czerwone papryczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 136

Zalety jedzenia dziczyzny Agata wyjaśnia, dlaczego warto jeść dziczyznę, która od wieków królowała na polskich stołach, a obecnie jest zapomniana. Dziczyzna została niemalże w zupełności zastąpiona mięsem z kurczaka, indyka czy wieprzowiną pochodzącą z masowych hodowli. Tymczasem warto ją wprowadzić do swoich kulinariów. Dlaczego? Agata zaznacza, że dziczyzna jest mięsem bardzo niskokalorycznym, zawierającym znikomą ilość tłuszczu, charakteryzującym się niskim(...)taką możliwość, zaserwujmy ją naszym najbliższym, będziemy spokojni, że serwujemy posiłek bez dodatku antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

KulinarneImpresje.pl
Papryka w sosie 110

Dziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą

Zasmakuj Kuchni
Mięsa 214

cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi(...)fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką

Ala piecze i gotuje
Klopsiki w sosie paprykowym / Meatballs in Red Bell Pepper Sauce 82

sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem lub mleczkiem kokosowym. Jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie trochę chili(...)całej rodziny. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Wypróbujcie też przepis na pyszny gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej

Lekcje w kuchni
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 144

domowych i kogutów zagrodowych, dla starych i młodych, dla kucharzy zapalonych i napalonych. Wszystko gotujący i wszystko jedzący, łączcie się :)) Znajdziemy tutaj przepisy na: pasztet św. Katarzyny. indyka w brytfannie, łososia z mulami, ananasa z krewetkami, mleko kokosowe itd. Zdrowie na budowie - autorka ten rozdział kieruje do wszystkich dbających o siebie entuzjastów zdrowego stylu życia, zakręconych na punkcie jedzenia(...)też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne

kruche babeczki
PLACEK PO WĘGIERSKU (moja wersja :) ) 295

Nie wiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :).  Kiedyś wpadłam na pomysł

Przepisy Aleksandry
Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek 96

pieczarkowy z grzybami leśnymi? Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie, można go zjeść z pajdą chrupiącego chlebka. Składniki na sos pieczarkowy z grzybami leśnymi: 300 g pieczarek(...)wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż zrobi się zawiesisty. Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi – idealny do mięs, makaronu czy kopytek Zobacz inne przepisy na dania z grzybami: Gulasz leśniczego – najlepszy przepis na gulasz wieprzowy Szybka zupa grzybowa z mrożonych grzybów – prosty przepis na jesienną zupę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Tarta ze świeżymi grzybami Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka po bretońsku 177

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 149

cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, zalej 2 litrami(...)następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą

Pani domowa