środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka
Tradycyjna kuchnia KasiWitam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucieszy, jak wykorzystanie w daniu własnoręcznych zbiorów. Dziś smak jesieni i zapach lasu przypomniał mi staropolski gulasz z dodatkiem grzybów leśnych i aromatycznych przypraw. Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy łyżka masła 300 ml wody od gotowania grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego(...)około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy do nich kmin rzymski, sól
KierunekuchniaKolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie ma bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłem obiad z wykorzystaniem dyni muscat, która ma lekko słodkawy smak. Oczywiście zamiast tej odmiany możecie wybrać inną (np. hokkaido). Składniki
Programista w kuchniCzęsto mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu. 1 kg szynki wieprzowej 300g kurek, mogą być mrożone 150g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka mąki sól, pieprz
Szefowa kuchniKolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie ma bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłem obiad z wykorzystaniem dyni muscat, która ma lekko słodkawy smak. Oczywiście zamiast tej odmiany możecie wybrać inną (np. hokkaido). Składniki
Programista w kuchniGulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz(...)masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania), 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz. Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Gulasz z cynamonem i kakao? Hmmm... Dziwne. Ale nic bardziej mylnego. Gulasz jest niesamowity :) Wszystko razem idealnie się komponuje. A pomysł z zapieczeniem go pod ziemniaczkami z serem - po prostu rewelacja
Świat Domowej Kuchnitakie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać łyżkę oleju i przyprawić. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać(...)miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda gulasz na patelni: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plpaczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk Na gulasz: -> 1 kg łopatki wieprzowej -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku -> 3 papryki czerwone -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka(...)pieprzu i lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek
Jedz zdrowo żyj zdrowo!spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej(...)ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć
Radość kipiąca uśmiechem.gulaszem mięsnym. Danie dość popularne i myślę ,że choć raz udało się go już skosztować. To tyle wstępu a teraz zachęcam do skorzystania z mojego przepisu:) Składniki Gulasz 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę 1 cebula posiekana 1/2 główki czosnku posiekana natka pietruszki posiekana 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pomidory krojone z puszki papryka(...)etapie, zagęścić według uznania. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych proporcji. Placki przygotować według przepisu placki. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego. Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Placek po węgiersku pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąPlacek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj Gulasz 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 czerwona papryka 1 łyżka mąki(...)pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placek na wielkość patelni i smażyć z dwóch stron. Wyłożyć na talerz i polać gorącym gulaszem i posypać natką pietruszki. placek ziemniaczany z gulaszem
O kuchni z uczuciemmiało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;) Składniki Kluski: 600 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej Gulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta(...)dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty, mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchennajdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską(...)się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki
Karo in the Kitchen