macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować
Kuchnia w czekoladzieDziś przedstawiam doskonały pomysł na obiad na te chłodne jeszcze wieczory. Soczysty kurczak najpierw obsmażony na rumiano, a następnie zapieczony z cebulką, boczkiem, wędzonymi śliwkami i
karmelowyBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z
Kuchnia PokoleńKotlet pożarski” polecam używać całego kurczaka, pozbawionego kości. Z pozostałości gotuję wywar drobiowy, na którym przygotowuję dania na kolejne dni: “Zupę pieczarkową” oraz “Kaszę z grzybami”. The post Kotlet pożarski appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjazakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z marynowanej papryki. 6 jajek ugotowanych na twardo 10 dkg marynowanych grzybów 20 dkg kukurydzy z puszki 40 dkg papryki marynowanej 4 średnie ogórki kiszone 1/2 łyżeczka soli 1/6 łyżeczka pieprzu 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) Jak przygotować sałatkę
mecookslekkimi’ sosami jako dodatek do obiadu (np. do dań mięsnych) lub z sosami bardziej treściwymi tak jak w przepisie poniżej. Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Boczniaki panierowane – szybkie danie Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE
A to pestkaczasie odcedzamy całość. Wykończenie dania Barszcz przecedzamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy odrobiną oliwy chrzanowej oraz ewentualnie czarnym pieprzem. Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami
chefintheforestTajska zupa z kurczakiem, papryką, marchewką i boczniakami (lub innymi grzybami, np. pieczarkami, czy mun). Doprawiona czosnkiem, kolendrą i opcjonalnie także pastą tamaryndową, którą w razie potrzeb możecie zastąpić odrobiną soku z limonki. Zagęszczona i złagodzona mleczkiem kokosowym. Podana z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili . Bogata w smaku, wyrazista, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne zimowe wieczory
cool and mintyPrzepyszne krokieciki wyszły z tej kapusty coolwarp, następnym razem przygotuje sobie więcej farszu, zamrożę i kiedy tylko najdzie mnie ochota na takie krokiety to będę mogła
Gotowanie...to proste !Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji
Kulinarne przemysleniaDzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano
Oryginalny smakwinie, w kadarce gęsie nogi w czerwonej kapuście Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi Gęś pieczona biała kołudzka Gęś pieczona z jabłkami Gęś pieczona z kaszą gryczaną i grzybami Gęś pieczona z ziemniakami Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonym gołąbki z gęsi ze śliwkami Okrasa Pasztet z gęsi z gruszką Pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki
królestwo garówKiedyś, by odkrywać nowe smaki i potrawy trzeba było wyjechać daleko za granicę. W dzisiejszych czasach, dzięki obecności Internetu, wystarczy kilka sekund, by znaleźć przepis na
Vegan TasteRosły gdzieś przy leśnej drodze i prosiły się o zerwanie, no to zerwałam a że były nierozwinięte to tak je przyrządziłam. Smakują obłędnie, są chrupiące i
Moje Małe Czarowanie