grzyby - 15226 przepisów (strona:490/1016)

Poradnik. W jaki sposób najlepiej mrozić pierogi? 80

Pierogi zjadamy bardzo chętnie i często przyrządzamy je samodzielnie w domu. Kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnym daniem wigilijnym, kiedy króluje ciasto z kapustą i grzybami. Ale nie tylko w Wigilię możemy cieszyć się ich smakiem. Dobrze przygotowane pierogi to pomysł na pyszny obiad czy kolację, dzięki którym poskromimy nawet największy głód. Istnieje wiele przepisów i pomysłów na farsz(...)pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą czy ruskie (z serem i ziemniakami). Każda gospodyni ma swój własny przepis na ciasto, często tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie zawsze jednak uda nam się zjeść wszystko na raz. Czasem zdarzy się przygotować zdecydowanie więcej niż możemy i chcemy zjeść. Zapobiegliwi zaś często przygotowują pierogi na zapas

ProstePesto.pl
Jajka w sosie tatarskim 117

konserwowe 1 łyżeczka musztardy Koperek lub szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. studzimy i obieramy. 1 jajko ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy, pozostałe kroimy na połowę. Grzyby i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z majonezem i musztardą oraz rozdrobnionym jajkiem, doprawiamy odrobiną soli. Na półmisku rozkładamy sos układamy

Andzia Pichci
Babka z kurczaka z pieczarkami 130

żółtko, ubijamy razem mąką pszenna oraz śmietaną i łączymy z startym serem na tarce o dużych oczach. Połowę masy wykładamy na mięso. 4.    Na masie układamy grzyby i przykrywamy pozostałą masą. 5.    Paprykę obieramy z nasion, drobno kroimy i układamy na masie. 6.    Wierzch przykrywamy zwisającym mięsem. 7.    Pieczemy w rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 70

NONE X-NONE Dzisiejsze danie będzie się składać z kilku części. Na początek zaprezentujemy Wam jak przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został nam go spory kawałek, który

Związek na patelni
Placki ziemniaczane po włosku 82

cebuli dodajemy cukinię, pomidory siekane, pesto z suszonych pomidorów i przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy wszystko aż sos stanie się gęściejszy. Finalnie doprawiamy do smaku. Potem pieczarki. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto plasterki pieczarek, doprawiamy sola i pieprzem. Finalnie placki ziemniaczane podajemy z sosem warzywnym i pieczarkami. Artykuł

Dorota Smakuje
Jakie warzywa jeść zimą? – Podsumowanie 72

Działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry. Oto moje wybrane przepisy z dodatkiem korzenia pietruszki: Wegańskie flaczki z boczniaków Staropolska zupa grzybowa Rosół z lanymi kluseczkami PIECZARKI Pieczarki to grzyby, które występują naturalnie w przyrodzie, ale w sklepach mamy dostęp przede wszystkim do pieczarek hodowlanych. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, mają działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe, a także obniżają

Wiszniówka
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 100

gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Następnie gotujemy soczewicę około 10 minut, odcedzamy. Na dużej patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone grzyby. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa dodajemy na patelnię i wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut. W dużej

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawka z kurczaka z pieczarkami 74

podać w bardziej fantazyjnym zestawieniu i to właśnie chciałbym wszystkim zaproponować! Tym razem namawiam do zrobienia potrawki z kurczaka z pieczarkami (ale zamiennie mogą to być i inne grzyby). No i tak na prawdę to trudno mi się zdecydować, co jest główną częścią tego dania. Dobrze, tym razem "pierwsze skrzypce", to będzie jednak potrawka! Zatem namawiam do przyrządzenia: potrawki

R'n'G Kitchen
Kaszotto, moje ulubione 87

patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i czosnek i kaszę. Smażyć co chwilę zamieszać aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać grzyby pokrojone w plasterki, zamieszać. Wlać pomidorki i wywar. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Co jakiś czas zamieszać. Gdyby było za suche podlać delikatnie wodą. Posmakować i w razie potrzeby

Kuchnia Pokoleń
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu 78

obydwu stron. Usmażoną pierś posypujemy białym sezamem. Gdy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, grzyby i cukinię. Wszystko smażmy razem przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy obydwa sosy, pieprz, czarny sezam i olej sezamowy.   Patelnię grillową kupicie w sklepie on line Garneczki.pl

Kulinarne przygody Gatity
Ludzie, jedzcie zielone! 59

rośliny znajdziemy między innymi: FITOZWIĄZKI To substancje, które są roślinnymi przeciwutleniaczami, a więc redukują szkodliwe działanie wolnych rodników, neutralizują szkodliwe substancje, mają działanie przeciwzapalne, zwalczają wirusy, bakterie i grzyby. Pomagają także w regulacji gospodarki hormonalnej oraz obniżają poziom cholesterolu. KWAS FOLIOWY A więc ważna witamina B9, która pełni wiele funkcji w organizmie. Między innymi, bierze udział w przemianach aminokwasów

Fleksitarianizm.pl
Gulasz z kapustą kiszoną i pieczarkami 83

kiszoną. Następnie dodajemy ketchup. 3.      Pieczarki kroimy w plasterki również prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.      Kapustę oraz grzyby łączymy z mięsem dokładnie mieszając. 5.      Danie gotowe. 6.      Smacznego

Kulinarna Chwila
Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek 91

Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj cebulę. Smaż ze 2 minuty aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieczarki i smaż na dość mocnym ogniu do momentu aż grzyby się podsmażą. Krok 2 Przełóż pieczarki do misy, dodaj ugotowany ryż i kaszę, starty ząbek czosnku i przyprawy. Zmiksuj robotem ręcznym na gładką masę. Dopraw solą i sporą ilością

Niedzielny kucharz
Leczo z boczniakami i ciecierzycą 92

Warzywa pokroić w duża kostkę, boczniaki w szerokie paski. W garnku lub dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać boczniaki i smażyć około 3 minuty. Gdy grzyby nieco zmiękną dodajemy paprykę, cukinię i przyprawy. Do miękkich ale nie rozgotowanych warzyw dodajemy ciecierzycę i passatę pomidorową.  Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania