Składniki: 50 dkg karkówki wieprzowej (w tradycyjnej wersji góralskiej – baranina) 30 dkg kapusty kiszonej 1 garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 2 łyżki … Czytaj dalej Gulasz z kiszoną kapustą
czarrna od kuchnizamieszaj i czekaj, jak wypłyną na powierzchnię gotuj 1-2 minuty, wyłóż łyżką cedzakową na talerz. Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, świeży tymianek/majeranek/szałwię, dodaj kurki lub inne grzyby, plastry dobrej jakości kiełbasy, poczekaj aż wytopi się do chipsa. Zdejmij plasterki kiełbasy i na tłuszcz dodawaj partiami kluseczki, całość przesmaż, dodaj plasterki kiełbasy. Całość oprósz świeżo mielonym
SMYKWKUCHNIrozpuszczamy kolejną łyżkę masła i przysmażamy cebulę i czosnek. Po kilku minutach przysmażania (gdy cebula się zeszkli) mięso ponownie wkładamy na patelnie, od tej cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby. Dusimy pod przykryciem 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Można podawać z ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na najlepsze kotlety mielone
Marder&Marder ManufactureSiedzuń sosnowy to taki cudny grzyb, który wygląda jak kalafior. Jeśli go nie znacie, nie zrywajcie. Post dedykuje tym którzy siedzunia znają a nie wiedzą jak go przyrządzić. Oto marynowany siedzuń sosnowy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepozytywne cechy, a uwierzcie, że jest ich o wiele więcej. Uwaga: Cynamonu powinny unikać osoby z chorobami wrzodowymi układu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków. Tymianek zwalcza bakterie i grzyby oraz działa łagodnie rozkurczająco. Tymianek ułatwia również odkrztuszanie. Uwaga: Zioło nie jest zalecane osobom z zapaleniem żołądka, wrzodami oraz borykającymi się z nadkwaśnością i zgagą. Rozmaryn zawiera olejki eteryczne
Di gotujewysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie. Dziś proponuje marynowane rydze. Są przepyszne na masełku z czosnkiem ale również marynowane, spróbujcie koniecznie. Rydze w occie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis pochodzi z IG @fit przepisu od baletnicy 🙂 Składniki: 2 placki lawaszu 50 g sera żółtego ulubione dodatki, u mnie: kawałek sera pleśniowego kawałek papryki wędlina grzyby, u mnie … Czytaj dalej Pizza na lawaszu
czarrna od kuchniMagda Nie nazwałabym się jesieniarą, czy jak zwał tak zwał, ale bardzo lubię jesień. A szczególnie lubię te skarby, które ze sobą niesie – śliwki, dynie, grzyby i jabłka, chyba w szczególności. Za sprawą czy to świeżych czy tych już przerobionych jabłek, wyczarowałam w tym roku wiele wspaniałych przepisów na czele z donutami, naleśnikami i placuszkami z przesmażonych jabłek
Smaczna Stronaprzemysł mięsny niszczy naszą planetę oraz jak mięso i nabiał negatywnie wpływają na nasze zdrowie, zaczęłam iść w kierunku WEGANIZMU . Czytaj dalej "Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Pierogi z borówkami Łosoś z soczewicą i pieczarkami Wigilijna zupa grzybowa czysta
Moja Delicjabardziej takiej zapieczonej. A ostatnio nigdzie nie mogę dostać dobrej tortownicy o średnicy np. 24 cm. Tylko 26, 28 a nawet 32 cm. A kwadratowe foremki są wszędzie, jak grzyby po deszczu. I zapakować takie kawałeczki ciasta jest łatwiej. A co dopiero pokroić. Wracając do przepisu. Jabłka na ciasto kroimy w plasterki. Można je pokropić sokiem z cytryny
dolcevitainmykitchenŻeberka duszone w sosie własnym Kruche i soczyste mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać! Składniki(...)łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1-2 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody olej do smażenia 1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu *** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy
Blog z Apetytemdwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką cedzakową. Dodatki: 4 łyżki oliwy świeży parmezan puszka białej fasoli lub grzyby sól i pieprz świeże lub suszone liście szałwii 1/2 szklanki białego wina ( opcjonalnie) Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy listki szałwii, dodajemy odcedzoną fasolę kilka minut gotujemy. Na koniec
AZgotuj!