Bigos po cygańsku 164oczyścić, pokroić w plasterki. 4. Na większej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i smażyć, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, pomidory z puszki i ketchup. Smażyć 3-4 minuty, dodać cukier i wymieszać. Przełożyć do garnka. Całość dusić
Danka Pichci
Kotleciki Afrodyzjaczki 169oleju. 6. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą. 7. Na upieczone kotlety układamy po plasterku sera mozzarelli. 8. Następnie na ser, grzyby. 9. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 10. Danie gotowe. 11. Smacznego
Kulinarna Chwila
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 270kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana w związku z umieszczeniem kapuśniaczka na liście produktów tradycyjnych(...)mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią
Niedzielny kucharz
PRZEPISY NA WIGILIĘ: KAPUSTA KISZONA LAST MINUTE 164jabłkiem. My jednak uważamy, że postna kiszona kapusta szykowana z myślą o wigilijnym stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią
Niedzielny kucharz
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 170żurkiem i jabłkiem ( 23 zł). Na zdjęciach wszystkie przystawki są w wersji degustacyjnej, normalne porcje są zdecydowanie większe. Potem przyszła pora na drugie dania. Łopatka jagnięca z puree z grzybami i jarmużem (53 zł), to apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem
Kulinarne przygody Gatity
Makaron penne z pesto i cukinią 202wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 opakowania
Kulinarne przygody Gatity
Kurczak pięciu smaków 218dań orientalnych): 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 marchew 1/2 pora 2 ząbki czosnku kawałek imbiru – około 2-3 centymetry 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie: fasola szparagowa, grzyby mun, kiełki fasoli mung Sos: 4-5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki kukurydzianej *** Makaron przygotowujemy według
Blog z Apetytem
Tatar wołowy 179tabasco sól i pieprz do smaku Opcjonalnie możecie dodać do tatara także inne dodatki. W wydanej w 1956 roku książce Kuchnia Polska wśród składników są m.in. musztarda i marynowane grzyby. W innych przepisach pojawia się też sos sojowy, anchois, sardynki w oleju, oliwki, papryka konserwowa i drobno posiekane chili. Szef kuchni Dominiki Moskalenko, autor nieco zmodyfikowanego przeze mnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie Proboszcza 11271Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu. Składniki: * 1 słoiczek grzybów marynowanych * 4-5 płatów śledziowych
Pieprzyć z Fantazją
Żeberka w kapuście kiszonej z kaszą 136słodką i ostrą. Pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulkę. Smażyć jeszcze chwilkę. Do mięsa dorzucić kapustę kiszoną, grzyby, listki laurowe, kminek. Smażyć, mieszając aż kapusta zmieni kolor. Do dużego żaroodpornego naczynia wrzucić mięso z kapustą i obsypać kaszą. Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleń
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków 417litra przegotowanej wody Pozostałe składniki: 1 kg buraków 2 ząbki czosnku majeranek ( do smaku - około 3 czubate łyżki) 15 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku szklanka wywaru z grzybów, po ugotowaniu uszek (jeśli mamy) Wykonanie zakwasu: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek, bez obierania, kroimy na pół. Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele(...)myjemy i w łupinkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do przecedzonego bulionu wrzucamy starte buraczki, wlewamy przygotowany zakwas i wywar z gotowania grzybów (jeśli mamy). Dodajemy majeranek i 15 ziaren pieprzu czarnego. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie barszcz odcedzamy
Smak mojego domu
Świąteczny wegański pasztet z burakami 159wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Pasztet wyjmujemy z lodówki i kroimy na porcje tuż przed podaniem. Do pasztetu z burakami doskonale pasuje ćwikła, chrzan, borówka, marynowane grzyby lub korniszony. Jednym ze składników świątecznego wegańskiego pasztetu są buraki, które zawierają mnóstwo dobrych składników odżywczych. Znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk
My Chcemy Jeść
Lulu Bar Warszawa – jak wyglądała nasza wizyta? 154pięć, ale niedosyt był mocno odczuwalny, zjadłoby się chętnie wszystkie 5! Dania główne Ola wzięła ramen Creamy Paitan (kremowy bulion wołowo-wieprzowy, indyk, marynowane jajko, boczniak, grzyby shitake, mizuna, czarny sezam) za 35zł i tutaj zdania były mocno podzielone. Zdecydowanie jest to ramen dla osób, które lubią wyczuwalny mięsny smak. Jako że ja wolę bardziej grzybowy, mocny smak umami
Czynniki pierwsze
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 155też Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za Capriciosę z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre. Warto spróbować. Straccetti con Nutella to jedyna rzecz, której więcej nie zamówimy. Jest bardzo, bardzo ale to naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu(...)Nutella - 10 zł Calzone con nutella - 18 zł Panuozzi z warzywami grillowanymi, boczkiem i mozzarellą - 20 zł Panuozzi z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - 24 zł Focaccia z solą, pieprzem i oregano - 12 zł Focaccia z boczkiem, pieprzem i parmezanem - 14 zł 2. Kawiarnia u Mnicha ( Rynek 20, 38-500 Sanok
Czarnawisienka
Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba 212Chrupiąca ryba ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem.Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny. składniki na ciasto: 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 150 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki wody
wesoła kuchnia