grzyby - 15226 przepisów (strona:502/1016)

Makaron z wiosennymi dodatkami 96

boczniaki, odkrojone grubsze buraczki i szparagi. Obsmażyć, doprawiając solą i grubo mielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę pokroić na kawałki długości ok. 1,5 cm. Gdy grzyby, buraczki i szparagi się obsmażą, na patelnię wrzucić cebulę i botwinkę. Chwilę podsmażać, by cebula się zeszkliła, ale nie zmieniła koloru. Makaron odcedzić. Ok. pół szklanki wody z gotowania

Weekendy w domu i ogrodzie
Wołowina w sosie z wolnowaru 158

własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą lub czerwoną kapustą. Wołowinę można przygotować w wielu wariantach smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest pikantna, z wędzoną papryką, aromatyczna, po prostu pyszna. Wszelkie długo duszone mięsa: rolady wołowe, bitki, gulasze, biodrówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki w cieście 335

Grzyby, jako takie, zawdzięczamy Chińczykom. Nie oni oczywiście je wymyślili, ale oni zaczęli je uprawiać. I to już bardzo bardzo dawno temu. Jeśli natomiast chodzi o pieczarki, to odpowiedzialni są za to Francuzi. Oni w XVI wieku pokazali światu jakie one są pyszne, zaczęli je uprawiać i wprowadzili do kuchni. Początkowo były one koszmarnie drogie i tylko nieliczni mogli

Marder&Marder Manufacture
Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami 85

lubi spędzać w kuchni pół dnia na klepaniu kotletów dla gości! Dlatego przedstawiamy Wam dziś dość bezobsługowy sposób na obiad zawierający wszystko, co potrzebne, by się nasycić: mięcho, ryż, grzyby i seler. Do dzieła! Lista zakupów 4 udka kurczaka 200 g brązowego ryżu 200–250 g pieczarek ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego 20 ml oleju

Proste-przepisy.pl
Zupa Magisterska 143

rosołowe, łączymy z warzywami, wrzucamy listki laurowe oraz ziele angielskie oraz mięso 6.   Pieczarki kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą 7.   Grzyby po usmażeniu dodajemy do zupy, wlewamy przecier pomidorowy oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, doprawiamy chili, chwilkę gotujemy 8.   Zupa gotowa 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Cuda Natury. Chrzan i jego niezwykłe właściwości 98

witamin C i E. W jaki sposób ten dar natury sprawdza się w medycynie? Po chrzan z pewnością warto sięgać w chwili, gdy głównym problemem okazują się bakterie, grzyby oraz wirusy. Chrzan może też pomagać przy chorobach reumatycznych oraz przy tych dolegliwościach, za powstanie których odpowiedzialne jest nieprawidłowe krążenie. Syrop z chrzanu to naturalny lek na problemy z apetytem

ProstePesto.pl
Boczniak w szpinaku 152

Jeżeli chodzi o grzyby to boczniaki są jednymi z bardziej lekkostrawnych odmian. Koniecznie musicie sprawdzić jak smakują w towarzystwie szpinaku.… Czytaj dalej Boczniak w szpinaku

Pij soki wyciskane
Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki! 98

gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam od razu o takim obiadku! Wyszło przepysznie i lekko także zapraszam Was do wspólnego gotowania! PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Pomysł na tani obiad z dwóch dań 149

przyrządzać farsz z kurczaka do krokietów. Kiedyś przepuszczałam mięso przez maszynkę. Teraz rozdrabniam je w malakserze. Farsz jest pulchny i smakuje o wiele lepiej. Do farszu często dodaję podsmażone grzyby z cebulką aby podkreślić jego smak. Do przyrządzenia krokietów potrzebne są naleśniki. Mogą to być naleśniki ze szpinakiem , naleśniki z jarmużem lub tradycyjne naleśniki bez dodatków. Krokiety na ogół

codojedzenia
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi 122

pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi Zazwyczaj na obiad przygotowuję sobie makarony, ryże lub kasze. Nie zawsze jednak jest na nie ochota. W takich sytuacjach lubię nafaszerować warzywa lub grzyby ulubionymi dodatkami i wrzucić do piekarnika. Tym razem postawiłem na pieczone faszerowane pieczarki , wzbogacone o orzechy włoskie, suszone pomidory i szpinak. Takie połączenie bardzo często jest widywane na moim talerzu

Blendman
Hmorapatik- szparagi w cieście po ormiańsku 127

Hmorapatik- to szparagi lub grzyby smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób

Smaki Armine
Sałatka w stylu azjatyckim 82

ananas, papaja, brzoskwinia )   2 łyżki majonezu   1 słoik „ Asia Salat „ – 180 g po osączeniu z zalewy:   kiełki fasoli mung   marchewka z groszkiem   grzyby mun   kasztany wodne   mini kolby kukurydzy   czerwona papryka   zielona papryka   sól   cukier  Przygotowanie: Polędwiczki opłukałem, pokroiłem w dość grubą kostkę. W woku rozgrzałem olej

R'n'G Kitchen
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 115

drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami. W kuchni podkarpackiej najczęściej są to suszone grzyby, które najpierw się gotuje, a następnie mieli lub sieka. Do soczewicy dodawane są też często skwarki ze słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania