jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 słoik farszu grzybowego 1 jajko Prygotowanie: Przygotowanie: … Czytaj dalej Paszteciki z grzybami
czarrna od kuchnizetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia, dokładamy starte pieczarki i smażymy do czasu aż sok odparuje a grzyby się zezłocą Mięso mielimy, mieszamy z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojoną drobniutko natkę dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dokładnie. Przygotowany farsz nakładamy po 2 łyżki
Co w garnkach piszczyDziś kolejna wędrówka po jesiennym lesie tym razem w okolicach Dalikowa w woj. łódzkim, powiecie poddębickim. Sam spacer napełnia człowieka energią płynącą z natury. Zapraszam dziś do lasu na grzyby 😀 CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNareszcie zaświeciło słońce, nareszcie mogliśmy nacieszyć oczy kolorami jesieni. Nie będę się tu rozpisywać o tym co i jakie grzyby zebraliśmy czy nie, ale po prostu obejrzyjcie sobie jak pięknie jest w lesie i co spotkaliśmy na leśnych ścieżkach. Lasy w okolicach Mikołajewic w gminie Lutomiersk, woj. łódzkim. Zapraszam na spacer po jesiennym lesie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewydobyć z pieczarek jak najwięcej aromatu, warto posolić je dopiero na końcu smażenia, a wcześniej pozwolić im się pięknie zrumienić, nie mieszając za często. Ten prosty trick sprawia, że grzyby zawsze smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Potrawka drobiowa z warzywami może być przygotowana z większą ilością warzyw. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do niej pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę
Lekcje w kuchniSkładniki: 2 kg odgotowanych grzybów leśnych 4 marchewki 3 duże cebule ulubione przyprawy wedle uznania, u mnie 2-3 łyżeczki jarzynki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka sosu … Czytaj dalej Farsz grzybowy
czarrna od kuchnimarca lunchboxy są nieodłącznym elementem moich posiłków, wędrują ze mną codziennie do pracy zawierając moje śniadanie i obiad. W weekend pyszne pudełko jest nieodzownym towarzyszem wycieczek do lasu, na grzyby, czy po prostu na spacer. Ten lunchbox nazywam pudełkiem szczęścia, bo jest w nim wszystko co najlepsze, co zaspokoi mój głód a jednocześnie będzie zdrowym, pełnowartościowym i urozmaiconym posiłkiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 2 puszki białej fasoli 1 puszka mleka kokosowego light 300 g odgotowanych grzybów leśnych 1 większa cebula 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz … Czytaj dalej Fasola z grzybami w mleku kokosowym
czarrna od kuchnikostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką. Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem
R'n'G KitchenJesień to nie tylko dynia, gruszki i grzyby. Jesień to także nasze pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrwane. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny
Kulinarne przygody GatityDzień dobry Bardzo dobre krokiety. Smaku nadają im przyprawy w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z czystym barszczykiem. Przygotowując je na Wigilię podmieniam pieczarki na grzyby leśne. Polecam. Potrzebujemy: 1,2 kg pieczarek 15 dag miękkiego żółtego sera 2 spore cebule garść natki pietruszki sól, pieprz mielony, maggi Naleśniki 2 jajka 1 szkl mleka
Co w garnkach piszczyszpinaku 1 mała cebula 1/2 łyżki ostrego ajwaru sól, pieprz słodka papryka curry sos: 300 g łososia 200 g … Czytaj dalej Placek dyniowy z łososiem i grzybami
czarrna od kuchniJesień kojarzy mi się zawsze z dynią, grzybami i pak choi. Co roku wymyślam nowe wydanie tej zjawiskowej kapusty, która jest wdzięcznym i mało wymagającym warzywem w warzywniku, bo można ją wykorzystać już po 3 tygodniach od wysiania nasion. Składniki : pak choi 4 papryki chili 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki czerwonej czubrycy sól pieprz olej Papryki przepołowić(...)choi. Posolić. Podawać np. z ugotowanym pęczakiem. Liście pak choi można zblanszować na patelni i podać w daniu albo przygotować z nich gołąbki np. z kaszą jaglaną i grzybami
Weekendy w domu i ogrodzieoleju do miękkości. 4. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą. 6. Sos łączymy z mięsem. 7. Danie gotowe. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaktóre koordynuje program, biorą udział w niej także inne zrzeszenia: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania(...)czosnek wzmacnia działanie układu odpornościowego, dlatego warto dodawać go do potraw, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku było znane już w Starożytności. Ponadto hamuje on rozwój grzybów i bakterii. Ceni się go z uwagi także na inne prozdrowotne właściwości: regularne spożywanie czosnku pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i przeciwdziałaniu nadciśnienia tętniczego czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy
Chilli Czosnek i Oliwa