Pyszny, soczysty kurczak z aromatycznym, intensywnym w smaku nadzieniem, z dodatkiem sosu spod pieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny
Rozpustne gotowanieprzepis na barszcz wstawię jutro. Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką, sprężystą, lśniącą masę. Uformować kulkę, włożyć ją do lekko natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę(...)czasie przygotować farsz – cebulkę posiekać, pieczarki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę razem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, rozgnieść widelcem i dodać do masy z grzybami. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnioną mozzarellę. Jeszcze raz doprawić, farsz
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku olej 4 suszone grzybki liść laurowy po 4 ziarna ziela ang.i czarnego pieprzu 2 jajka 2 łyżki masła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól.Odstawiamy ciasto na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną,grzyby namoczone wcześniej w szklance wody,liść laurowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipęcherza .Niszczy bakterie, wirusy i grzyby w organizmie .Wspomaga regenerację wątroby. Posiada właściwości krwiotwórcze .Likwiduje obrzęki .Wzmacnia kości i włosy .Zapobiega osteoporozie .Jest niezwykle pomocna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów .Zapobiega nowotworom .Wspomaga leczenie alergii obniża poziom cukru we krwi .Dodaje energii Przedłuża młodość .Najcenniejszy jest napar ze świeżej pokrzywy. Można ją też suszyć
w mojej kuchniświeżej bazylii, ja miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek. Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać
Proste Potrawylubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa(...)Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym
Tajskie smakioddech. Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Obniżają poziom cholesterolu, są dobre na przeziębienie. Świetnie komponują się z słynnym grzańcem z wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną(...)rozkładania żywności w organizmie o dużej zawartości białka, takiej jak mięso i fasole. Leczą mdłości, wymioty, poranne nudności u kobiet ciężarnych, bolesnego miesiączkowania, zapalenia oskrzeli, bólów i skurczów. Suszony imbir pomaga w leczeniu choroby lokomocyjnej. Są pokarmy, które po dodaniu tych przypraw są lepiej trawione, są to: pochrzyn, słodkie ziemniaki, dynia zimowa, różne desery chłodzące dania owocowe. Jeśli wsypiecie
Zasmakuj Kuchniodżywczych. Aby zachować zdrowy układ odpornościowy należy WYELIMINOWAĆ z naszego jadłospisu: cukier, który niszczy zasoby witamin i składników mineralnych, bardzo osłabia układ odpornościowy i sanowi doskonałą pożywkę dla grzybów i bakterii, sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych produkty oczyszczone, przetworzone, konserwowane, napoje słodzone gazowane, zaburzają one równowagę składników mineralnych, co niekorzystnie wpływa na metabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne(...)warzyw o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy pozwala znacząco zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: acai, granaty (10 500), jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłka, wiśnie. Warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających to: czerwona fasola ( 1/2 szklanki to 13 727), czerwona fasola Kidney, fasola pinto, serca karczochów, ziemniaki Russet, czarna fasola, jarmuż
Naturalna Kuchniakołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina: 200 g 1 szklanka bulionu lub wody 2 cebule 2 łyżki oleju Natka pietruszki świeża i suszona czosnek granulowany np. marki Galeo Sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrufle chyba wszystkim kojarzą się z pysznym, głęboko czekoladowym smakołykiem (hej, nie mówimy o grzybach, jak coś...). Smakołyk ten raczej do najzdrowszych nie należy... Jednak łatwo
chili & sugarzakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka, grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut
Gosia gotujezostajemy z pustym chlebakiem. Jeśli jesteśmy w domu lub w pobliżu sklepu to żaden problem. Kupuje się świeżutkie kajzerki i po sprawie. Czasem jednak jesteśmy w głębokim plenerze (czytaj grzyby, ryby czy tam plażowanie nad rzeką w sezonie) i do sklepu z pieczywem nam totalnie nie po drodze. Tak było w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu(...)gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnstej 1/2 opakowania drożdży w proszku 1/4 małej papryki czerwonej 1/4 małej papryki żółtej ok 50 ml letniej wody do wyrobienia ciasta 1 suszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami
Kuchnia po mojemuTaka kolacyjka to pycha, pyszne ciasto i nadzienie. Z takiej porcji wychodzą takie trzy ogromne calzone. Ciasto na Calzone patrz Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami Możecie zrobić takie duże calzone jak ja i wtedy trzeba podzielić na 4 części. Jeśli mają być mniejsze to proponuję podzielić na osiem części. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, sól(...)części, rozwałkować okrągłe placuszki. Na każdym położyć nadzienie ze szpinaku, na każdym dodatkowo plasterki mozzarelli. Złożyć ciasto na pół i dokładnie zamykając boki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać u góry suszonymi ziołami Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. To jest rewelacyjne, polecam
Kuchnia Pokoleńinne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku. Składniki 500 g marchewki 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego jasnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonej kolendry garść orzechów włoskich
My Chcemy Jeśćdużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej kapusty1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20
Walijskie Pichcenie