suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju Wykonanie ciasta na pierogi(...)gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym
Różowa kuchniabędzie gościć na naszym stole Wigilijnym. Porcja na 12 osób Składniki : 1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania ryby 1 szklanka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju startą marchew, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pociętą w piórka. Grzyby należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier
Niezły Młynekplasterki, a grzyby w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, delikatnie zrumieniamy czosnek, przekładamy na ręcznik papierowy. Na tym samym maśle smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami). Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy. Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy(...)Kiełbasa Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra surowo-wędzona, swój niezwykły aromat zawdzięcza wędzeniu dymem bukowo-olchowym na żywym ogniu. Jej wyrazisty smak podkreśla kompozycja czarnego pieprzu, gorczycy i suszonego czosnku. Polska została przygotowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, dostarczanego przez zaufanych hodowców, a 100 g produktu uzyskano ze 110 g mięsa
Moniki SmakołykiSkładniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy(...)kilka godzin (można to zrobić w pojemniku z przykryciem). Kurki oczyszczamy i kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową
Moje-pitraszenienasza tradycyjna potrawa. Wszyscy go gotujemy i każdy ma na niego swój przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta. Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej. Ja Wam dzisiaj przedstawię mój przepis na bigos. Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować(...)ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę
O kuchni z uczuciemJest to spowodowane tym, że na tej diecie ziemniaki mają być głównym źródłem kalorii, a niektóre owoce zawierają dużą ilość kalorii np . banan czy suszone owoce. Można używać dowolnych przypraw, dozwolone są dwie łyżeczki cukru lub innego słodu (spokojnie można używać więcej cukru - i tak można dużo schudnąć). Nie można używać oleju(...)Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele
wegujemyZimą i w czasie przedwiośnia warto korzystać z mrożonek. Mrożąc owoce czy warzywa zachowujemy o wiele więcej cennych składników niż w przypadku zagotowywania czy suszenia. Wysoka temperatura nie jest łaskawa również na smak i aromat. Sama zapycham mrożonymi owocami i warzywami wszystkie szuflady zamrażalnika. Wiosna to najwyższy czas by opróżnić szuflady, bo za kilka miesięcy trzeba będzie(...)Poniżej cykl przepisów z wykorzystaniem mrożonek. Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką 2 litry maślanki 5 dag mąki 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex 3 łyżki oleju
Gotuj Sam!rozmarynem Potrzebujesz: 800g ziemniaków 1 dużą marchew 1 cebulę 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1l wody 2 gałązki rozmarynu pieprz czarny sól słodka mielona papryka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Do tego: 300g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości w wodzie(...)krem. 3. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem z naciskiem na ostrą nutę dla rozgrzania ;) Do tego: 1. Pieczarki umyj i obierz ( jeśli to konieczne). 2. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i smaż na oleju. 3. Kiedy grzyby puszczą wodę, zwiększ odrobinę płomień i pozwól jej odparować do końca. 4. Kiedy cała woda odparuje
Kuchnia w Słońcu Skąpanaospałość, problemy z koncentracją i pamięcią, bóle, problemy skórne, złe trawienie, opuchnięcie, przybieranie na wadze, nadciśnienie, depresja, zaparcia, osteoporoza, choroby reumatyczne, cukrzyca, miażdżyca. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii i wirusów. W kwaśnym środowisku rozwijają się szybciej komórki rakowe.Jak sobie pomóc?Przede wszystkim zmieniamy dietę...Warzywa to podstawa, ponieważ mają właściwości odkwaszające, ale gdy zamierzamy je gotować róbmy(...)słonecznikowego oraz rzepakowego oraz olejem lnianym oraz sól morską.Owoce w diecie odkwaszającej warto je jeść przed głównym posiłkiem. Po południu nie zalecane jest spożywanie owoców.Owoce suszone. gdy je kupujemy upewnijmy się czy nie były konserwowane dwutlenkiem siarki.Odstawiamy cukier i zastępujemy go miodem lub nierafinowanym brązowym cukrem.Co do picia?Przede wszystkim woda niegazowana
NaKońcuJęzykana kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka
Gotowanie jest łatwe„Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się
Wiem co jemrazie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek 2 ząbki czosnku(...)śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie
Czerwień i błękitBardzo smaczna i efektowna przekąska z pieczarek, papryki i kabanosów , ma cudowny smak i wspaniały aromat, najlepiej smakuje na gorąco po wyjęciu z pieca, prosty pomysł
Wanilia i Kardamonsprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże porcje: 250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany, amarantusowy lub gryczany) 600 g pieczarek garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio) 2 garście zielonych oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g tofu (najlepiej wędzonego) odrobina bulionu lub oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki(...)tofu w kostkę, a pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć cebulę i dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się lekko poddusi, dodaj też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj pietruszkę), a następnie dorzuć pomidory, oliwki i tofu
Roślinna - blog wegańskijajko, które zawiera wysokiej jakości białko i wszystkie niezbędne związki do rozwoju całego organizmu może szkodzić zdrowiu? Jem jajka codziennie i czuję się prima! Klasyczny omlet z jajek i grzybami przyrządzam kilka razy w miesiącu. Niewątpliwie jest to mój ulubiony omlet. Ale dziś proponuję omlet z bobem i koprem. Jakaś odmiana musi być! Ten omlet zazwyczaj przyrządza małżonek. To danie(...)Idealne na śniadanie lub kolację. Omlet z bobem Składniki: na 2 porcje 9 jajek 150 g ugotowanego bobu 20 g masła 4 łyżki świeżego kopru, grubo pokrojonego 2 łyżki suszonego kopru szczypta szafranu garść włoskich orzechów, grubo pokrojonych sól i pieprz do smaakt Jak przyrządzić omlet? Rozbij jajka w naczyniu i roztrzep widelcem. Rozpuść szafran w łyżeczce wody
codojedzenia