grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:106/134)

Duszona cielęcina z grzybami 198

danie dla dzieci) 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i  odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić(...)kawałki jak do gulaszu.  Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy multicookera wlać olej i nastawić program FRY VEGETABLES i czas 10 min. Zeszklić cebulkę, dodać mięso, grzyby i pozostałe przyprawy. Zalać bulionem i nastawić program STEW i czas 35 minut. Po upływie czasu wyłowić mięsko a wywar zmiksować na gładką konsystencję (tak powstanie nam ekstra

ClauditteMissCooking
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 132

łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka) 200 ml śmietany sól, pieprz, natka pietruszki Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną(...)kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.    Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć grzyby . Smażyć razem

MarciochaKucharzy
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 185

suszonego lubczyku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego. opcjonalnie: różowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ - grzanie góra/dół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby

cool and minty
Flaczki z boczniaków 139

suszonego majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1+1 łyżka masła 1 szklanka bulionu warzywnego 1 wąska czerwona papryka - opcjonalnie Wykonanie: warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trufle śliwkowo-kakaowe (z czekoladą) 170

grzybów. Mają kształt kuleczki, a to co w środku to raj dla podniebienia. A wszystko zaczęło się w cudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję.  Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone

Czarnawisienka
Pieczarki faszerowane po bolońsku 339

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki.  Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g

Tradycyjna kuchnia Kasi
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 193

dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?Składniki:ok 0,75 kg żołądków z kurczaka5 ziemniaków0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej1 marchewka1 korzeń pietruszkikawałek selera korzeniowegokawałek pora kilka suszonych grzybkówliście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony pieprz1 czubata łyżka masła posiekany koperekodrobina majerankuWykonanie:Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować(...)zalać  ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotowa

Walijskie Pichcenie
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 206

spędzając w kuchni połowy dnia. Nie musicie robić sami pierożków tortellini – ale możecie sprytnie wykorzystać te kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane startym serem. Można je też zapiec. To najszybsza opcja, ale czy zawsze jedyna? W sezonie letnim, kiedy stragany i krzaczki w ogródku uginają(...)się od ciężaru świeżych dojrzałych w słońcu pomidorów, warto wykorzystać je na surowo, a nie w postaci sosu. Tortellini gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu (świeże gotują się krócej, suszone – dłużej). Wszystkie pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę. Kilkanaście listków bazylii zostawiamy w całości, resztę razem ze szczypiorem drobno kroimy. Szalotkę drobniutko siekamy. Bakłażana myjemy, zostawiamy w skórce

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 326

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka(...)kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę

My Culinary Art
Bruschetta z pomidorami lub pieczarkami 257

Z POMIDORAMISkładniki:1 pomidor pokrojony w drobną kostkę4 oliwki pokrojone w drobną kostkęplasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkęszczypta czosnku, soli i pieprzu1 łyżka oliwy z

W kuchni wieczorem
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 129

bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )3 listki laurowe4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzupęczek natki pietruszkipół łyżki suszonego tymianku5 gałązek świeżego tymiankuświeżo mielony kolorowy pieprzsólW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy(...)być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. W tym czasie świeże grzyby kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku z zielami angielskimi, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu przez około 40 minut.  Jak ugotujemy grzyby następnie podsmażamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidory suszone do słoików na zimę 91

Suszone pomidory zyskują nowych walorów smakowych i odżywczych. W tym roku stwierdziłam, że muszę spróbować  zrobić je sama, bo cena ich niestety jest jeszcze w Polsce bardzo duża. Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów ½ łyżeczki soli 5 łyżek octu 5 ząbków czosnku 10 gałązek świeżego rozmarynu 1 litr oliwy extra virgin Wykonanie: Pomidory umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Następnie(...)włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 316

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa(...)Zalać wodą tylko tyle by zasłonić mięso. Dusić przez ok. 30 min. Grzyby zalać gorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem

Konrad Gotuje
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 190

Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy(...)wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina

SzczyptaSmaQ
Wigilijne pierogi z makiem 239

Jakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu(...)pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie pierogi mile Cię i innych

Mieszam w Garnku
GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 151

Grzybki suszone-pyszny ,aromatyczny dodatek do bigosów i gołąbków na ich bazie podam Wam przepis jak zrobić świetne,bezmięsne gołąbki. Bardzo smaczne , lecz mniej znane i robione przez nas w domu,a tak dobrze smakują.   7dag.suszonych grzybków 1 szkl.ryżu 3/4 litra bulionu grzybowego 2 cebule 1 główka kapusty 1 łyżka natki  tłuszcz sól pieprz 4 ziarna(...)jałowca-rozgnieść kilka plastrów wędzonego boczku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby moczymy,gotujemy 30 min.Ryż gotujemy 15 min. w bulionie grzybowym,odcedzamy,bulion zachowujemy.Cebulę obieramy,siekamy i na tłuszczu (u mnie oliwa)przesmażamy .Kapustę sparzamy,liście odrywamy,osączamy.Grzyby siekamy,mieszamy z ryżem,cebulą,natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 223

grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki bardzo chłoną przyprawy) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do wysmarowania formy 100 ml słodkiej śmietanki(...)najpierw 1 białą cebulę, następnie ziemniaki (to uchroni ziemniaki przed nadmiernym ciemnieniem), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Pokroić w sporą kostkę pozostałe cebule, czosnek posiekać. 2. Boczek i grzyby zesmażyć na złoto, przełożyć z patelni do ziemniaków, na tej samej patelni podsmażyć na złoto czosnek i cebulę, przełożyć także do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie doprawić

Kuchnia Prezydentowej
Jak suszyć i przechowywać zioła. 153

były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie dla danej odmiany np. gdy kwitną , są odpowiedniej wielkości itp. Gdy już nazbieraliśmy zioła, najlepiej jest je suszyć w pozycji wiszącej, na świeżym powietrzu, ale nie na słońcu, ponieważ słońce zniszczy zawarte w nich drogocenne właściwości lecznicze !  Zioła można także rozsypać cienką warstwą na czystym papierze lub lnianym płótnie(...)pewien czas ( najlepiej co dzień ) je dokładnie przemieszać, w ten sposób dostarczymy im dopływ świeżego powietrza i nie będą nam się w nich rozwijać pleśnie i grzyby. Po wysuszeniu zioła przechowujemy w miejscach suchych, przewiewnych i z dala od źródeł silnych zapachów, słońca, wilgoci i kurzu. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Należy je zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami

Przepisy i porady kulinarne