gruszki - 6374 przepisów (strona:61/425)

Pijana gruszka 140

moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis(...)Potrzebujemy: 1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 250 ml czerwonego octu winnego 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki. Zalewę zagotowujemy, zbieramy powstały szum i odparowujemy na małym ogniu na lekki syrop. Odstawiamy i studzimy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda

Marder&Marder Manufacture
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 233

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą(...)być dowolne)'; document.write(" "); Krok 1 Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kładziemy na nim gruszkę pokrojoną w plasterki. Krok 2 Ser kroimy na małe kawałeczki i wkładamy je pomiędzy gruszki. Całość posypujemy cukrem oraz orzechami. Krok 3 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
GRUSZKI W SYROPIE KLONOWYM 130

Aromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy również je polubicie! Przygotowanie  15 minut Pieczenie 35 minut Dla 4 osób 4 duże dojrzałe gruszki podobnej wielkości 2 soczyste pomarańcze Sok z cytryny 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii ½ łyżeczki cynamonu   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Gruszki obierz, przetnij na pół, pozostawiając ogonki, i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż połówki gruszek w naczyniu żaroodpornym. Skrop je   sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wyciśnij sok z pomarańczy, wymieszaj z syropem klonowym, ekstraktem z wanilii i cynamonem. Przelej do garnuszka i zagotuj na wolnym ogniu, mieszając. Gotuj jeszcze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KURCZAK Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 134

Dzisiaj pomysł na pieczone piersi z kurczaka z karmelizowaną gruszką. Danie zdrowe, mało kaloryczne i smaczne. Wszystkie świeże produkty nabyłam w sklepie internetowym Frisco.pl. Bardzo duży wybór i szybka dostawa  Frisco.pl(...)Karmelizowane gruszki : 2 twarde, dojrzałe gruszki  Frisco.pl 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła naturalnego  1 łyżka miodu  1 łyżka octu balsamicznego malinowego  Frosco.pl sól, pieprz do smaku, ostra papryka do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały. 177

użyć tego przepisu jako wypełnienia do tarty. Znakomicie też sprawdzi się podane w większym naczyniu – gdy masa zastygnie, będzie można ją pokroić niczym ciasto! Składniki Warstwa winna 1 spora gruszka 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka agar agar Warstwa budyniowa 1 opakowanie budyniu(...)łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego *lub więcej, do smaku Sposób przygotowania Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i podsmażamy ciągle mieszając (aż puści sok). Dolewamy wino i resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie

Fill The Bowl
Rustykalna tarta z gruszkami 160

Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza. Moja Mama piekła pyszne ciasto ucierane z gruszkami, najlepsze na świecie. Niestety nie pamiętam ani nazwy, ani przepisu, więc sama upiekłam pierwszą w życiu rustykalną tartę. I choć nieco przypiekła się od spodu(...)był wspaniały :) Składniki: CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125g zimnego masła szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko DODATKOWO: 2 niezbyt dojrzałe gruszki 2 - 3 łyżki mielonych migdałów białko 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota (lub na stolnicy), zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić

Cakes By Kejt
Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały. 158

smaku, ale też procentów; ). To mój nowy ‚must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Składniki Warstwa winna 1 spora gruszka 1/3 łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka agar agar Warstwa budyniowa 1 opakowanie budyniu(...)łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego *lub więcej, do smaku Sposób przygotowania Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i podsmażamy ciągle mieszając (aż puści sok). Dolewamy wino i resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie

Fill The Bowl
Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 123

wiedziałem co z nich będzie. Ten burger paleo jest pełen uzupełniających się smaków, jak hummus z buraka (pasuje również do wielu innych dań), guacamole, rukola, grillowana cebulka i karmelizowana gruszka. Takie połączenie sprawia, że od razu robię się głodny, nawet nie przeszkadza mi myśl o tym jak bardzo można się ubrudzić jedząc taką piramidę. Czysta euforia dla kubków smakowych. Dobry(...)burgery i odkładamy do lodówki na 30minut. Pieczarki: Pieczarki grillujemy, aż zrobią się brązowe i odkładamy na bok. Grilujemy dwa duże plastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany

PaleoLife
GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 178

Grzanki z karmelizowaną w miodzie gruszką, pleśniowym serem, musztardą i prażonymi orzechami....czy to nie brzmi obłędnie? I dokładnie tak obłędnie  smakują. Idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście. Słodycz gruszek przełamuje ostra musztarda a roztapiający się ser  kontrastuje z chrupiącą bułką i orzechami....  POTRZEBUJEMY (na 2 bułki jak na zdjęciu(...)bułki wieloziarniste lub inne ulubione 1 gruszka 1 mały ser pleśniowy z niebieską pleśnią czyli około 6 niewielkich plasterków, tak aby zakryły spód bułki garść rukoli garść orzechów włoskich łyżka musztardy 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Smażymy około 3 minut (w zależności od odmiany i twardości gruszki) po czym dodajemy łyżkę miodu

WYSPA SZCZĘSLIWA
Gruszki z niebieskim serem i ciastem francuskim 124

Pierwszy raz zapiekałam gruszki z serem pleśniowym. Słyszałam o tym połączeniu, czytałam o nim, ale jakoś nigdy nie miałam na tyle odwagi, żeby coś takiego zrobić. Ale kiedy zostały mi 2 samotne gruszki, postanowiłam, że warto zaryzykować. Opłacało się, bo jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej kombinacji smaków. Słodka gruszka, chrupiące ciasto francuskie i pikantny ser. Idealna przekąska dla niezapowiedzianych(...)gości, do zrobienia dosłownie w 15 minut. A ten smak - nie do opisania! Składniki: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 gruszka 1/2 opakowania sera  Bavaria Blu   Przygotowanie: Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować. Gruszkę umyć, pokroić na cienkie plasterki, wykroić gniazdo nasienne. Poukładać gruszki na cieście, pociąć je na kawałki. W każdą dziurkę po gnieździe nasiennym włożyć po trochu sera. Zapiec

Cakes By Kejt
Złote kukurydziane babeczki z gruszką 142

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne, złote kukurydziane babeczki z gruszką. Uwielbiam to połączenie smaków. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy nawet nie myślałam, że wyjdą tak dobre. Moje pociechy nie mogły się nimi najeść Spróbujcie i Wy. Złote kukurydziane babeczki z gruszką Złote kukurydziane babeczki z gruszką 2016-05-04 00:54:21 Write a review Save(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 10 sztuk) 1 soczysta gruszka (!nie może być zbyt miękka) 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 50 g roztopionej margaryny 1 jajko klasy L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej BIO z Bazarka Smakoszy 1/2 szklanki

Słodkie okruszki
drobiowe wątróbki ze smażonymi gruszkami 124

wątróbki z gruszkami To proste i bardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia. składniki  dla trzech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 4 duże twarde gruszki 2 łyżki  masła 2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju szczypta tymianku sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy(...)pieprzem oraz odrobiną tymianki i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, z obranych gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę.  Rozgrzewamy dwie patelnie.  Na pierwszej na  rozgrzany smalec  wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy

Miód i pieprz
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 171

jeszcze na podłodze w kuchni znalazłam bardzo dojrzałe, ale wciąż jadalne, jabłka to przepis zrobił się praktycznie sam. Miał być mazurek z z solonym karmelem, a jest babka! Z gruszką i (nie-solonym) karmelem. Jest cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta! Polecam tak bardzo! Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i polewą karmelową   Składniki Bezglutenowa babka wielkanocna 120g mąki(...)cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (zrobionego z ok. 5 jabłkek i posłodzonego 1 łyżką cukru kokosowego) 3-4 łyżki stewii z erytrytolem 4 łyżki cukru kokosowego 1,5 słodkiej gruszki Polewa 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej lub kokosowej) 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka agaru Sposób przygotowania Jeśli

Fill The Bowl
Prażona gruszka z cytryną i rodzynkami 250

Składniki: 3 duże gruszki (ok 650-700g) 1 cytryna odrobina wody 1-2 łyżki rodzynek Przygotowanie : Gruszkę umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małe kawałeczki. Wrzuć do garnuszka i wlej 2-3 łyżki wody. Wstaw na dużym ogień. Zagotuj, co jakiś czas przemieszaj. Gdy gruszki zaczną się gotować, zmniejsz ogień. Cytrynę sparz i obierz(...)wydobywając czysty miąższ. Jest to trochę pracochłonne, ale bardzo się opłaca, bo te białe skórki są lekko gorzkie, jak w pomarańczy. Usuń też pestki. Pokrój drobno i wrzuć do gruszki. Duś razem ok 15 minut (od czasu zagotowania gruszek). Często mieszaj. Pod koniec dodaj rodzynki i duś dalej, aż trochę napęcznieją, a owoce zmiękną i odparuje nadmiar soku

Anioszek w kuchni
Pianka deserowa z gruszką 117

wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu.  LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej(...)pianki.  Gruszki obieramy. 2 gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania