kilka ugotowanych skrzydełek i nóżek- około 700 gram (mięso to jest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę(...)gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę przez 3-4 minuty- z zewnątrz ma być usmażona, w środku lekko różowa. Mieszamy wątróbkę z cebulką i gruszką, dusimy jeszcze minutę i ściągamy
Mango Papajapolecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy(...)stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz
Mango PapajaGrillowana gruszka z serkiem twarogowym i skropiona sosem z gorzkiej czekolady z dodatkiem wina, chili, czyli coś na słodko, ostro, wytrawnie, a przy tym wykwintnie i pięknie prezentując się na stole- co się bardzo ceni, głównie podczas organizowania przyjęć dla rodziny czy przyjaciół (wiadomo, achy i ochy mile słyszane)! :)))Teraz, w sezonie zimowym jak najbardziej można użyć np. brzoskwiń(...)pozbyć się syropu, a następnie osuszyć, skropić olejem i ładnie zrumienić na patelni grillowej.Zamiast serka kremowego (np. Almette, Bieluch, Philadelphia itp.) można użyć ser pleśniowy, który położony na gorącą gruszkę delikatnie się roztopi (ja właśnie wolę tą wersję, mąż jednak bardziej z serkiem do smarowania) i doda wyrazistości.4 porcje: * gruszka- 2 szt.* serek kremowy- 4 czubate łyżkiSos:* czekolada
Kraina Miodem Płynącazachce, to z mrożonego dyniowe puree, które czeka na swoją wielką chwilę). Gdy jednak zobaczyłam to cudo u Mateusza wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek(...)Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę, że jest jeszcze lepszy niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejsze ciasto powstało bardzo spontanicznie. Pomysł zrodził się podczas porządków w szafkach kuchennych. Znalazłam w nich gruszki w syropie, a w lodówce zawieruszyła się śmietana kremówka, pilnie proszącą się o zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym(...)gęstą ale również lekko płynną. Gdy taka nie będzie dodajemy odrobinę więcej mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy do niej przestudzoną białą czekoladę i mieszamy. Dodatkowo: 1 puszka gruszek w syropie (850 ml) 100 g gorzkiej czekolady 70% około 4 łyżek mleka Gruszki oddzielamy od syropu. Syrop zostawiamy (około 0,5 szklanki). Gruszki kroimy na małe kawałki. Czekoladę rozpuszczamy
Made By Mom And SonDługo trwało zanim upiekłam to cudo. Albo nie miałam gruszek albo zjedli mi twaróg no ale w końcu jest. Szkoda że tak późno. Bo wiecie co, on jest pyszny.A co z kokosem Kresto to uwielbiam. Znikł w mgnieniu oka. Jest smaczny zarówno letni jak i na zimno. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem i pachnącą przyprawą do kawy i deserów Kamis(...)Składniki: 300g twarogu półtłustego 5 jajek 0,5 szk cukru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 0,5 szk kokosu Kresto 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja) cukier puder przyprawa do kawy i deserów Kamis Przygotowanie:Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką.Gruszki
Ala piecze i gotujeNajlepsze ciasto z gruszkami ! TARTA Z GRUSZKAMI! Krzysiek kocha to ciasto i moim zdaniem, jest to najsmaczniejsze ciacho, jakie robię jesienią. Idealne kruche ciasto, soczyste i mokre gruszki i obłędna masa o smaku marcepanu i sernika. POLECAM! SKŁADNIKI TARTA : 400 G MĄKI PSZENNEJ UNIWERSALNEJ 4 ŻÓŁTKA 200 G MASŁA/ MIXU 100 G CUKRU Całość zagnieć na ciasto(...)Wylep dużą tortownicę. GRUSZKI 6-8 sztuk, obierz ze skórki, wytnij środek, przetnij na pół, ułóż na cieście, może być piętrowo. MASA MARCEPANOWO -SERNIKOWA 4 białka 2 żółtka 250 g serka śmietankowego/ ricotty 150 g cukru pudru 100 g mąki migdałowej (czyli zmielonych na pył migdałów) Całość zmiksuj dokładnie Wykonanie: Zalej gruszki, wstaw do pieca. U mnie 70 minut temp
SMYKWKUCHNIBruschetta z gruszką i kozim serem to błyskawiczna propozycja na kolację, albo na niespodziewane spotkanie ze znajomymi. Do przygotowania tego przepisu w domowym zaciszu zainspirowała mnie wizyta we włoskiej restauracji, gdzie mieliśmy okazję skosztować ten przystawki. Przygotowanie tej bruschetty jest błyskawiczne, jedynie potrzebujecie mieć w domu kilka „niestandardowych” składników, jak na przykład kozi ser. Składniki bagietka, albo inne(...)dowolne pieczywo masło garść rukoli 2 gruszki 4 plastry koziego sera 2 łyżki miodu kilka orzechów włoskich Bruschetta z gruszką i kozim serem – przepis Pieczywo kroimy w kromki. Każdą z nich smarujemy odrobiną masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 7 minut. Zerkajcie podczas pieczenia, bo pieczywo powinno być chrupkie, a nie spalone. Więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatek ma świeżą bądź pieczoną formę, wszystko zależy od tego z jakimi dodatkami ją łączę. Cykoria pysznie komponuje się z serem, orzechami włoskimi oraz owocami takimi jak jabłko czy gruszka. Ze względu na gorzkawy smak, który jest charakterystyczny dla tego warzywa warto jest doprawiać ją sosami z dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Lekko słodkie sosy przełamują i znacznie łagodzą gorzki(...)smak cykorii. Sałatka do wypróbowania, której chcę Was zachęcić to sałatka z dodatkiem grillowanej cykorii . Poza cykorią w sałatce znajdują się migdały, ser pleśniowy oraz słodka gruszka. Do smaku całość doprawiona jest lekkim dressingiem z oliwy i miodu. Jeśli macie ochotę zrobić zdrową kolację bądź pyszny lunch poniższy przepis na sałatkę z grillowanej cykorii będzie jak znalazł. Znajdziesz mnie
MeCookskarmelizowanym jabłkiem - tym razem była to wątróbka kurza przygotowana bardziej na słodko. Dzisiaj pociągnę temat wątróbki z owocami. Trzeci przepis i trzecia wątróbka - tym razem indycza z dodatkiem smażonych gruszek. Wątróbka z gruszkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować: 800g wątróbki z indyka, 2 gruszki, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki mąki owsianej, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżkę tymianku, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu cejlońskiego, sól i pieprz do smaku. 1. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 2. Gruszki pokrój w plastry (usuń wcześniej gniazda nasienne). 3. Kawałki wątróbek otocz w mące. 4. Na patelnię wylej łyżkę oleju, rozgrzej i usmaż wątróbkę na małym ogniu z każdej strony. Gdy wątróbka będzie już dobra zdejmij
Z notatnika dietetykarazem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 20 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku(...)śmietany kremówki 36% ● 100 g sera gorgonzola ● 1 łyżka masła ● 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich ● 2 łyżki białego octu winnego ● 5 ziarenek kolendry ● 1 łyżka cukru ● 2 dość twarde gruszki ● ½ soku z cytryny ● 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ● 2 ząbki drobno posiekanego czosnku ● sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotowanie: Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaRacuchy na kefirze z gruszkami i miodem to prosta oraz szybka propozycja na puszyste i delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub też pyszna przekąska. Możecie do nich użyć dowolnych owoców i za każdym razem będzie smacznie! Uwierzcie, że warto skorzystać z tego przepisu. Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - składniki: (około(...)sztuk) 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżka miodu 200g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1-2 gruszki Ponadto: olej do smażenia Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem - przygotowanie: Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, a gruszki pokroić w niewielką kostkę. Następnie do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia
Di gotujegruszka to dobra para. Orzechy też się podkochują w gruszce, a z serem są dobrymi przyjaciółmi. Ten mariaż nie mógł się nie udać! Świadkami są żurawina i szpinak. Pozostaje tylko wznieść toast lekkim białym winem za tak udane połączenie:) Sałatka z gruszką, orzechami i serem Składniki na 2 porcje: spora garść szpinaku 100g sera z niebieska pleśnią 0,5 szklanki(...)orzechów włoskich 1 duża gruszka (słodka, ale nie za miękka, np konferencja) 2 łyżki żurawiny sok z 1/4 pomarańczy (+ oliwa wg gustu) Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać z grubsza. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, polać sokiem z pomarańczy. Można również zrobić dressing z soku z pomarańczy i 1 łyżki oliwy. Smacznego
Obiad gotowy