idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków(...)owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy. Owoce przekładamy
BaRepasokazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy(...)cukinię lekko smarujemy oliwą i grillujemy. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe
ladykitchenzamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku, 1/2 serka burgos, 1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie: Liście szpinaku umyłam i osuszyłam. Oderwałam łodygi. Ułożyłam(...)nich pokrojonego w kostkę melona, słupki gruszki i kawałki serka burgos. Szynkę rozerwałam i położyłam na liściach szpinaku. Następnie pokroiłam szalotkę w piórka i zalałam oliwą i balsamico. Polałam takim sosem sałatkę, a na koniec posypałam jagodami goji
Aga w kuchnipachną cynamonem,kiedyś jadłam coś w tym stylu na I KŚ u kuzynki mojego męża i się zakochałam. Postanowiłam odtworzyć ten smak, wzbogacając o o nuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy
Wielki apetyttutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane -orzechy(...)zgniecione w moździerzu (u mnie włoskie, laskowe) Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Mąkę, cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół
BaRepassmakowała za bardzo, chociaż coś w sobie miała. Na drugi dzień sałatak była super. Smaczna, soczysta i zniknęła w 5min. Na 1 średnią salaterkę Potrzebujemy: 1/2 selera 2 gruszki sok z 1/2 cytryny 2 jajka 5 korniszonów 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki natki pietruszki S&P Jajka gotujemy na twardo. Seler(...)trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Korniszony i gruszki kroimy w grubszą kostkę, jajka drobno siekamy i dodajemy do selera. Drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do sałatki razem z musztardą, solą i piprzem. Mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem całość mieszamy i smakujemy czy jeszcze nie doprawić. Salaterkę zakrywamy np. folią spożywczą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejna propozycja na zielone smoothie :) Pyszne cudownie orzeźwiające :) Mój ulubiony, przynajmniej raz tygodniu go robię ... Składniki: 50 g szpinaku 1/2 banana dojrzałego 1/2 gruszki dojrzałej (moja gruszka była duża) 1/2 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) Gruszę należy obrać ze skóry. Następnie wszytko wkładamy do malaksera i miksujemy. Od cała filozofia
Delicious TitbitsGęsty, owocowy, pyszny i bardzo zdrowy. Do tego chrupiące ciasteczka i kokos. Składniki (5 - 6 porcji): 2 banany 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 2 szklanki mleka lub mleka migdałowego 5 łyżek pokruszonych ciastek + na dekoracje 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu daktylowego lub daktyli Opis syropu daktylowego <klik> 'czipsy kokosowe' do posypania(...)Opis czipsów kokosowych <klik> Przygotowanie (5 minut): - owoce pokroić (ja nie obieram ze skórki ani gruszki ani jabłka) - owoce, cynamon i syrop zmiksować z mlekiem - dodać ciastka i wymieszać - koktajl w szklance posypać czipsami kokosowymi i ciasteczkami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraczerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, sól, cukier, miód, Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około
królestwo garówKrewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Ważne jest wszystko(...)jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel
królestwo garówCotes de Gascogne, Francja. Kupaż 60% Colombard, 20% Gros Manseng i 20% Sauvignon Blanc. Wino bardzo aromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli(...)najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było mu towarzystwo …. Burritos Muu...rrito (22 zł) z wołowiny z dodatkami
królestwo garówletnich sałat. Kolejne to wytrawny Tokaji Furmint Dry 2013 Dereszla (19,99 zł). Odświeżające z bardzo przyjemną kwasowością. Przyjemne mineralne aromaty w połączeniu z limonką, melonem, gruszką, ananasem tworzą bardzo sympatyczny intensywny wstęp do tego co poczujemy w ustach. A tu delikatna kwasowość, orzeźwienie i rześkość. Bardzo dobry, choć podstawowy, solidny wytrawny Furmint. Doskonała cena. Okazja. Brać i pić(...)Styl etykiety znany z wersji półsłodkiej od tego samego producenta, ale w tym przypadku mamy zdecydowanie więcej słodyczy. Dominujące aromaty to dojrzałe owoce i kwiaty tropikalne oraz gruszka. Ma sporo cukru ale też sporo kwasu. Dzięki temu nie jest męczące. Może nie jest to najlepsze wino słodkie na świecie, ale na pewno warte swojej ceny nawet za butelkę o pojemności
królestwo garówfiniszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla
królestwo garówroztopionego masła 250 ml maślanki pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady (lub pół na pół mlecznej i gorzkiej) 2 średniej wielkości gruszki Przygotowanie W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. W drugiej zmiksować jajka z maślanką i roztopionym masłem. Połączyć składniki suche z mokrymi. Dodać pokrojone(...)niewielką kostkę gruszki i pokruszoną czekoladę.Napełnić masą foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Z podanej ilości wyszło mi 18 babeczek
Kulinarne Inspiracje