wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym, ale nic straconego, następnym razem na pewno tak zrobimy
Kuchenne zapiski Edytykasza jaglana z ubitym białkiem, gotowana z gruszką, podana z resztą gruszki i miodem różanym~ Było dużo łez, ale nie potrafię ich hamować i tego w sobie nie lubię . Wczorajszy dzień minął bardzo szybko... Dziękuję też Wam wszystkim za wsparcie, dobrze wiedzieć, że są tu też osoby, które "czytają pomiędzy wierszami", są empatyczne i nie napiszą tylko głupiego "pycha :)". Teraz
breakfast of dreamsFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemyradzić sobie bez kuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych winogron nektarynka 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Banana kroimy w plastry. Jabłko i gruszkę obieramy i plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki
ChilliJemyzdecydowanie orzeźwiający. I na dzień dobry i na dobranoc idealnie się sprawdza :) Składniki (na podwójną porcję): 2-3 garści świeżego umytego szpinaku duży banan lub 2 małe 2 gruszki sok wyciśnięty z 2 pomarańczy Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok (jeżeli nie mamy wyciskarki lub sokowirówki, możemy użyć 3 pomarańczy). Do wysokiego naczynia(...)wkładamy umyty szpinak, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki oraz banana. Uzywając blendera miksujemy te składniki. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy je ze szpinakiem. Pychota
ChilliJemyBakłażan to jedno z moich ulubionych, uwaga! Owoców. Jesteście zaskoczeni? Otóż jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna - ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Z botanicznego punktu widzenia nasz owoc to wydłużona lub kulista soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym. Zaskoczcie swoją rodzinę i przyjaciół, podając im psiankę podłużną albo, na zbliżające(...)się Walentynki, gruszkę miłosną. Bakłażan uznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła
Garniec Magaliezamiast słodkiej buły i napoju w iście kosmicznej barwie. Składniki: duża garść liści szpinaku baby 250 ml soku gruszkowego pasteryzowanego 50 ml soku pomarańczowego pasteryzowanego 2 banany gruszka 1 łyżeczka zarodków pszennych Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj do niego banany, pokrojoną gruszkę i soki (gruszkowy i pomarańczowy). Następnie dodaj zarodki pszenne
Wielki apetytnapój / Ingredients for drink : 3 łyżki soku z czarnego bzu / 3 tablespoons of juice with elderberry napar z melisy (1 kubek) / the infusion of melissa (1 cup) 3 gruszki / 3 pears 500 g truskawek / 500 g strawberries 250 g malin / 250 g raspberries 3 łyżki cukru brązowego / 3 tablesponns brown sugar 2 łyżeczki cukru waniliowego / 2 teasponns vanilla sugar Sposób(...)kostkę tak aby kawałki dały się wciągnąć przez słomkę. Sposób przygotowania napoju / Preparation drink: Przygotowanie: 20 min, ilość: ok. 4 porcji Truskawki i maliny dokładnie myjemy i suszymy. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Potem miksujemy w sokowirówce wszystkie owoce. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (sok z czarnego bzu, napar z melisy
Projekty ze smakiemrodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta cynamonu Wykonanie: Gruszki i jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać pokrojony z sokiem ananas
Tradycyjna KuchniaPyszny sok z jarmużu, gruszki i ogórka. Jarmuż to odmiana kapusty, której właściwości doceniane są od lat. Znany jest przede wszystkim z zapobiegania chorobom serca i właściwościom antynowotworowym. Poprawia także odporność i wspomaga pracę wątroby. Składniki (3 porcje): 6 liści jarmużu 2 gruszki 3 ogórki zielone Przygotowanie (7 minut): - wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki
Pora na pora i pomidoraWiększe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić
Moniki Smakołykimąki pszennej 3/8 kostki margaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3-4 duże gruszki 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila" Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy jak na szarlotkę: mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce(...)przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem
Kolorowy Przepisownikkrólował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej. Później nieco zapomniany dziś triumfalnie wraca na nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny. Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych(...)winie gruszek
Milion SmakówKolejna owsianka z serii jesiennych. Uwielbiam gruszki w każdej postaci i jesienią zawsze mam je w domu, na przykład właśnie do owsianki. W tym przepisie proponuję połączenie gruszek z cukrem trzcinowym. Pokochacie tą kombinację
Milion SmakówPołączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą. Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie
Milion Smaków