postał zdrowy napój o pięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam! Składniki na 2 duże porcje: 2 dojrzałe banany 2 duże pomarańcze 1 gruszka 2 spore garście szpinaku Banany obierz ze skórki, przełam na pół i wrzuć do kielicha blendera. Gruszkę przekrój na ćwiartki (nie obieraj ze skórki), wydrąż gniazda nasienne i dorzuć
Roślinna - blog wegańskicukru,3 jajka,225 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło ubić z cukrem na białą,puszystą masę(...)Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami
kulinarnajamka.blogspot.commąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(...)dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę
BaRepaszbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula -sól, pieprz -tymianek suszony -pół gruszki -oliwa -masło -dwa ząbki czosnku -parmezan -śmietanka 30% Posiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie. Wrzucamy ryż, podsmażamy. Gdy ryż pochłonie tłuszcz zalewamy go winem. Odczekujemy do momentu, aż ryż(...)który co jakiś czas mieszamy i podsmażamy do momentu, aż będzie na ząb. Możemy podlewać wodą. Na maśle smażymy wątróbkę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy sporą ilością tymianku. Dodajemy posiekaną gruszkę. Podsmażamy chwilę. Gdy ryż będzie gotowy, a płyn odparuje, łączymy całość z wątróbką. Dodajemy kilka łyżek śmietanki. Mieszamy, ściągamy z ognia. Posypujemy parmezanem, mieszamy
BaRepasSkładniki: 500 g kurzych wątróbek pół piersi z kurczaka 2 czerwone cebule 1 żółta cebula 5 ząbków czosnku 50 ml Brandy kilka kropel sosu sojowego pół gruszki pół żółtej papryki szczypta tymianku i ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie: Czerwoną cebulę i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać obraną gruszkę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę pierś
Gaździnka warzyozdobę nie jednego stołu. Spróbujcie. Szybko, zdrowo i smacznie. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Składniki: 1 szklanka malin + 2 łyżki wody 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki czarnych porzeczek 2 małe gruszki (słodkie) 2 małe jabłka (słodkie, soczyste) 5-6 wiśni (wydrylowanych) Przygotowanie: Sos malinowy: 3/4 szklanki malin gotujemy na małym ogniu wraz z 2 łyżkami wody, ciągle mieszając aż maliny zaczną(...)przygotowany sok odstawiamy na bok do schłodzenia. Opcjonalnie (jeśli lubimy słodycz) możemy dodać do gotowania 2 łyżeczki cukru. Ja dziś preferuję zdrową wersję bez cukru. Przygotowanie sałatki: Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem z malinami, truskawkami, porzeczkami i wisienkami. Wszystko polewamy sokiem malinowym i podajemy. Sałatkę można podać w oczyszczonych połówkach czerwonego grejpfruta, którego
Słodkie okruszkiżadnym stole wigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego Narodzenia. składniki na 2 litry kompotu suszone gruszki 3 szt. suszone śliwki 150 g suszone morele 100 g suszone jabłka 20 g suszone figi 100 g goździki 5 szt . 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny przepis Do garnka(...)wrzucamy opłukane gruszki i pozostałe owoce, jabłka, figi, śliwki oraz morele , dodajemy goździki i wlewamy około 2,5 litra wody. Całość gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy cukier i wlewamy sok z cytryny
Smakowite Daniaobiad. Szybkie zakupy odbyły się wśród tej gonitwy i natrafiłem na pstrąga tęczowego. No i już jest! Czego potrzeba? -pstrąg w całości -masło -ząbek czosnku -sól, pieprz -roszpunka -gruszka -sok z połowy mandarynki -ocet balsamiczny -oliwa -ser starty długo dojrzewający Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych. Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe(...)Rybę pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy mieszając
BaRepaschlebie” 10 g drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce(...)pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana, rzućcie sobie to wszystko na ścianie
GRUBY WAŁEKMiała być sałatka na jutro. Miała. Jak zrobiłam - tak postanowiłam od razu ją wciągnąć... Składniki: 2 garście liści różnych sałat 1 większa gruszka 1 krążek camemberta paręnaście winogron 6-8 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 8 łyżek wody sól, pieprz Liście porwać na talerzu. Wydrążyć i pokroić(...)kostkę gruszkę (decyzję o obraniu jej pozostawiam Wam :)), camembert pokroić w trójkąty, suszone pomidory również pokroić w kostkę. Wszystko wyłożyć na sałatę. Winogrona można dodać w całości lub pokrojone. Posypać orzechami włoskimi. Wszystkie składniki na dressing wlać do słoiczka, posolić i popieprzyć wedle uznania. Słoiczek zamknąć, wymieszać wszystko i wylać na sałątę. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tego prostego, a jakże smacznego domowego kisielu. ... ach ta zieleń... Składniki: 3 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata) 3 sztuki kiwi 1 jabłko (słodkie, soczyste) 3 mała gruszki opcjonalnie 1 łyżka cukru (jeśli wasze owoce nie są wystarczająco słodkie) opcjonalnie 1/2 łyżki zaparzonej zielonej herbaty matcha Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Włożyć do misy blendera(...)gotującej się wody dodać rozrobioną mąkę. Dobrze wmieszać i ściągnąć z palnika. Do garnka dodać zblendowane owoce i dokładnie wymieszać, aż powstanie kisiel. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę (obrane) gruszki. Przemieszać i rozłożyć do przygotowanych pucharków. Najważniejsze jest, aby podczas całego procesu przyrządzania kisielu wszystko dokładnie mieszać. By kolor kisielu był bardziej wyrazisty (pięknie zielony) można dołożyć do gotujące się
Słodkie okruszkikonsystencję. Jeśli pomarańcze będą soczyste, na pewno będzie pysznie. :-) Inaczej koktajl może być za gęsty. (składniki na 2 szklanki) 2 średniej wielkości, soczyste pomarańcze 2 kiwi 1 duża gruszka 1. Pomarańcze, kiwi i gruszkę obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski blendera. 2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji
Szefowa kuchniwszystkim znany deser. Żadnej filozofii, a za co smak :) Składniki: 1 galareta (smak dowolny, ja wybrałam cytrynową) 200ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy ją w kosteczki. Gruszki
Smakowy Rajjapońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam od wujka pierwszy raz owoc pigwy gruszy
Smakowy Rajmogę tak bezczynnie patrzeć na owoce, które leżą i leżą, powoli zmieniają się aż nadto w dojrzałe. Więc dziś z klimatem jak u babci na herbatce, zrobiłam ciasto z gruszkami i jabłkami, a zainspirowałam się przepisem znalezionym u Ania gotuje :) Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 gruszki
pink envelope