wszystko wyszło. A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettydelikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko aromat waniliowy 1 gruszka Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę. Pieczemy w 150 stopniach
Truskawkowa Fiestaowoców aronii i dobrej brendy. Składniki: 1 kg aronii, ( zmrożona na 48 godzin przed planowanym przetwarzaniem) 70-80 dag jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych 70-80 dag gruszek, zielonych i twardych 1,5 kg cukru 120-150 ml brandy opakowanie żel fixu 3:1 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier. 2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującej się aronii, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy razem ok. 5 minut. Następnie dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu
Apetyczna babeczkaUwielbiam połączenie mięsa z słodką konfiturą. Składniki: 1 kg aronii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając
Tradycyjna Kuchniakremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2. kruche ciasto z truskawkami (bezglutenowe)/ pie with strawberries (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa tarta z wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries
Qlinarnie i Qlinarnierezultat smakowity! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców) 90g cukru 100g niesolonego masła suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy migdały w płatkach 150g kaszy mannej cynamon Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą(...)pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie
Karczma HonoriettySkładniki: 250 g roszponki 1 gruszka 200 g carpacio z ośmiornicy w oleju roślinnym 50 g ziaren słonecznika 1 pomidor śliwkowy pół papryki czerwonej sos balsamiczny 150 g sera mozzarella Przygotowanie: Jeśli roszponka jest nieumyta, to należy to zmienić. Następnie włożyć ją do sałacianej michy i dodawać kolejno wszystkie składniki. Jeśli wymagają pokrojenia na mniejsze kawałki, to proszę to uczynić(...)lepiej było gryźć i przełykać gotową zieleniznę. Gruszkę umyć i nie pozbawiać skórki (wyciąć tylko środek z pestkami - dla twardzieli drwali polecam zostawić ogonek gruszkowy). Słonecznik łuskany prażymy na suchej patelni, aż zacznie strzelać nam w oko i się zarumieni. Ciepłym ziarnem obsypujemy naszą kompozycję i polewamy finezyjnie sosem balsamicznym. Ah! Byłabym zapomniała - Carpacio z ośmiorniczek, produkt, kupny
Karczma HonoriettyFormować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli 2-3 łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić
Karczma Honoriettyszybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie(...)minuty. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili
Miód i pieprzkonfiturę z cytryńca. Samo zdrowie! Idealna do herbaty, ale i amatorów innych form podania też z pewnością znajdzie ;) KONFITURA Z CYTRYŃCA Składniki: - 600 gram owoców cytryńca - 1200 gram gruszek - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy, mieszamy z cytryńcem oraz cukrem. Smażymy około 1 do 2 godzin do uzyskaniu właściwej konsystencji, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Rozlewamy
Życie zamknięte w smakuwyparował, a całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką. Składniki do złożenia futomaki: - ryż do sushi - łosoś wędzony - kawior - kiwi - gruszka - ogórek - nać pietruszki - serek philadelphia naturalny - algi nori - ocet ryżowy Przygotowanie futomaki: Zwilżamy dłonie octem ryżowy. Na makisu (mata bambusowa) układamy algę nori. Na niej ryż. Zostawiamy jednak około(...)centymetrów u góry i na dole liścia bez ryżu. Układamy składniki na środku: łososia, kiwi, ogórek, gruszkę, kawior, nać, serek. Zwijamy rulon, aż do wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakujest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt ( podczas miksowania galaretka dostatecznie się schłodzi ) i dalej miksujemy. Rozlewamy do szklanek(...)dodajemy maliny, jeżyny, kawałek gruszki, śliwki i brzoskwini. Szklanki wstawiamy do lodówki. Całość szybko tężeje, więc teraz możemy zabrać się za przygotowanie obiadu. SMACZNEGO
Smaki Ewyponiedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia. Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek mąki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką(...)cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu
Miód i pieprzrodzaj piwa dopełniają się idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem! Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny(...)całkowicie wchłonie płyn. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy solą i grubo mielony pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mango kroimy w grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry
Mango Papaja