się za przygotowywanie dla siebie różnych koktajli, a ten właśnie był pierwszym i jednym ze smaczniejszych :) Nie mogłam się więc nim nie podzielić z Wami ;) Składniki: 1 banan 1 gruszka 1 brzoskwinia garść świeżego szpinaku baby saszetka białej herbaty Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i osuszamy. Białą herbatę zaparzamy w 120ml wody. Studzimy. Do pojemnika wrzucamy pokrojonego banana, szpinak, obrane(...)pokrojone na mniejsze części gruszkę oraz brzoskwinię i dolewamy napar herbaciany. Wszystko razem miksujemy i podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce
Kuchnia w czekoladziepokażę na blogu. W ogóle postaram się wstawić te proste przepisy, które już dawno powinny się znaleźć na blogu :) Składniki na 1 porcję: 150g serka wiejskiego ½ większej gruszki lub 1 mała Kilka posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki miodu Starta ½ kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Serek wiejski przełożyć na dno pucharka lub miseczki. Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, ułożyć
Fabryka pomysłówkoniec słodkości . Nie wiem czy spróbowałam wszystkich serwowanych dań tego wieczoru, ale kilka z nich zdecydowanie zasługuje na uwagę. Najbardziej smakował y mi : z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową, pasta z wędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była
Projekty ze smakiemagar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie komponują się z kozim serem. Posypujemy odrobiną podprażonych na suchej patelni płatków owsianych, ozdabiamy listkami świeżego tymianku, polewamy odrobiną karmelu lub miodu. SKŁADNIKI MASY SEROWEJ(...)SPODY SERNIKÓW 100g ciastek owsianych (użyłam ciastek Tago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane świeże listki tymianku drobne ozdoby cukiernicze, np.kolorowy cukier lub kulki zbożowe Zapisz
Karo in the KitchenSkładniki: woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać
W Mojej Kuchni Lubięminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 2 szt Gruszki – 2 szt Kiwi – 2 szt Pomarańcza- 1 szt Truskawki – 15 dag Sok c cytryny- 2 łyżki Cukier puder -1 łyżeczka Rodzynki – 2 łyżki Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć
Camilla w kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka budyniu czekoladowego 5 dag cukru (lub więcej) 2 jajka pół szklanki mleka 6-7 łyżek oleju 1 duża gruszka Przygotowanie; Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy(...)tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie po kilka kostek kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temp, 180C. Muffiny należy kontrolować co jakiś
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów 1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia(...)mąkę i mleko. Ucieramy, zmniejszają obroty miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszki i posiekane bakalie. Mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowaną blachę. Wierzch oprószamy lekko cukrem . Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i polewamy sosem waniliowym. Polecam gotowy a dla chcących spróbować , podaję przepis na sos waniliowy domowy. SOS WANILIOWY 2 żółtka 125 ml tłustego mleka
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: aronia 3 kg, Lubię Nie lubię, gruszki 1,5 kg, Lubię Nie lubię, woda 1 litr, Lubię Nie lubię, cukier 3/4 kg, Lubię Nie lubię, 3:1 żelfix 2 opakowania zawsze umytą i osuszoną na durszlaku aronię zamrażam przez 3 dni, traci dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać(...)wodę i wylać dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix, pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach
W Mojej Kuchni Lubięokazję, żeby połączyć w jednym deserze smaki lata i jesieni. Składniki na 2 duże desery: 6 gałek lodów owocowych ( w tym gruszkowych) 100 g herbatników 2 dojrzałe soczyste gruszki szczypta cynamonu łyżeczka cukru łyżka soku z cytryny bita śmietana Herbatniki pokruszyć, połowę z nich rozdzielić i wsypać na dno pucharków. Gruszki skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cynamonem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś w propozycji idealne wykorzystanie pozostałego niedzielnego bulionu oraz kilka słów o początku współpracy z Moje musli . Składniki: -> 3 łodygi selera naciowego -> 2 średnie gruszki -> 2 ziemniaki -> 1l bulionu warzywnego -> Sól, pieprz, Wykonanie: Wcześniej obrane ziemniaki należy pokroić w kostkę, podobnie postać z selerem. Warzywa przesypać do garnka, zalać bulionem i gotować(...)przykryciem około 30 minut. W połowie czasu dodać wydrążoną , obraną i pokrojoną gruszkę. Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gruszki -4 szt Jabłka – 2 szt Śliwki – 8 szt Sok z cytryny – 1 łyżka Cukier -1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Owoce umyć, obrać jabłka i gruszki, usunąć gniazda nasienne , a śliwki
Camilla w kuchnimiód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki. A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody(...)lekko goryczkowy dżem. Składniki: 1,5 kg owoców jarzębiny 0,5 kg cukru (może być biały lub trzcinowy) 3 łyżki miodu (opcjonalnie 2-3 jabłka lub 2-3 gruszki) Wykonanie: Owoce przebierzcie, umyjcie, lekko osuszcie i wrzućcie do garnka. Następnie dodajcie cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas przemieszać owoce w garnku
Zasmakuj KuchniGorgonzoli Piccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśń). Gorgonzola doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii(...)cenną wiedzę i praktyczne wskazówki. – mówi Marco Ghia i zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem
Codzienna kuchnia niecodzienna