Obgotować chayote i cukinię w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć. Odcedzić i połączyć z sosem. Dusić 15 minut ,przyprawić solą i pieprzem. Chayote albo chow chow - to warzywo lubiane w całym Meksyku. Z wyglądu przypomina dużą zieloną gruszkę. Miąższ jest konsystencją i smakiem podobny do naszego kabaczka czy cukinii. Pestka w środku jest uważana w Meksyku
Kulinarny karnet Christopherafunghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini pizze na spodzie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - slodkamama(...)Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sycylijskie cannoli z ricottą - przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko Tiramisu (klasyczne) - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Trumnamisu... deser
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym , które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią
Pora coś zjeśćoliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem. Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym
SMYKWKUCHNIlekkiego zarumienienia sera w temp. 180 stopni C, po ostudzeniu polewamy ulubionym gęstym sosem owocowym, czekoladą lub miodem i zaraz zjadamy :) Jest to szybki deser. Głównie dla tych którzy nie lubią przesiadywać w kuchni, a chcieliby coś zrobić szybko i oszczędnie :) Można też pokroić np. gruszkę, ozdobić babeczki i zapiec krótko
Proste PotrawyKolejna porcja egzotyki, tym razem – papaja . Kulisty lub przypominający kształtem gruszkę owoc zwany też „owocem aniołów” (ze względu na jego dobroczynne właściwości) o pomarańczowym, czasem zielonkawym kolorze i żółtym lub różowym miąższu. Owoce te mają czarne, okrągłe nasiona. Są one jadalne, choć lekko gorzkawe, nadają sosom i sałatkom ciekawy, ostry smak, dlatego warto włączyć je do kulinarnych poczynań. Papaje mogą
mojewypiekiinietylkogniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym więcej, gdyż jest pyszny
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim
Codzienna kuchnia niecodziennamacie ochotę na dodanie jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż
Kulinarny karnet Christopheradobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko. Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać
Kulinarny karnet Christopheranich jak zobaczyłam na Mniamspinka.pl zdjęcie kluseczek Gruszki z fartuszka . Są sycące, przygotowuje się je szybciej niż kluski śląskie , czy też szare kluski . Kluski mają zwartą konsystencję, a jednocześnie są delikatne. Ja dodałam do nich ziół prowansalskich, czym zyskały na smaku. Świetnie sprawdzą się do każdego rodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekane dyniowe płatki jaglane z gruszką oraz cukrem trzcinowym i pekanami Co do dzisiejszej zapiekanki, to muszę ją jeszcze dopracować, bo płatki za rzadkie chyba ugotowałam i nie była tak ścięta jakbym chciała, ale smaki jak najbardziej zgrane ;) Z wczorajszego pieczenia wyszedł odrywany dyniowy chlebek drożdżowy z orzechami i sosem toffi . Dobre było. Zdjęć za bardzo
More food, love and dreamsmiłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaśliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy
Kulinarne przygody Gatity