gruszki w sosie - 159 przepisów (strona:6/11)

JESIENNA SAŁATKA Z PRAŻONYMI OWOCAMI I MUSLI 187

gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę. Na patelni rozpuść masło z cukrem i wrzuć na to pokrojone jabłko i gruszkę. Wymieszaj delikatnie, aby wszystkie kawałki owoców obtoczyć w powstałym "sosie". Praż owoce na patelni przez około 3-4 minuty , aż odrobinkę zmiękną.  Po tym czasie przerzuć je do miski. Dodaj odsączone z zalewy mandarynki

Słodko-Słony Świat Ilony
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 201

uzyskać nie za grube podłużne plastry. Na patelni roztopić miód cynamonowy z masłem i delikatnie, nie za długo, obsmażyć plastry gruszki. Ułożyć je następnie na dnie foremki wraz z pozostałym sosem. Na wierzch zetrzeć na tarce (lub rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z gruszkami 184

góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Bruschetta, sałatka z czarnym sezamem oraz sos idealny 216

Moja ulubiona sałatka w kolejnej odsłonie. Nie będę się specjalnie rozpisywać, powiem tylko, że jak nie mamy specjalnych obiadowych planów, albo nie jesteśmy głodni tak, że

bistro mama
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 161

raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic… Te wszystkie "wymyślne" urządzenia

Kulinarny karnet Christophera
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 190

gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej(...)nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym i ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych

Mango Papaja
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 188

winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami pesto, doprawić do smaku. Na talerzu położyć porcję pesto z buraczków, kilka plastrów karmelizowanej gruszki i mozzarellę.  Przybrać listkami tajskiej bazylii, czerwonym pieprzem i oliwą

SzczyptaSmaQ
Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 341

łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki Orzechy włoskie 4 sztuki. Na talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na sałatkę. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Przyrządzamy sos z octu i oliwy. Polewamy przygotowane sałatki i zajadamy. Jako dodatek do sałatki możemy podać np. grzanki

Kolizje Smaków
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 155

fioletowego. Następnego dnia odsączoną połówkę gruszki kroimy nie przecinając jej do końca, tworząc wachlarz. Truskawki kroimy na ćwiartki. Gotujemy 1 jajko na twardo, (wkładamy jajko do zimnej wody i gotujemy 10 minut, studzimy w zimnej wodzie). Garść mixu sałat skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Do przygotowania sałatki wystarczy kilka minut, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu z mango (z którego robimy(...)startą skórkę z limonki i odrobinę startego imbiru), sos kładziemy jako pierwszą warstwę sałatki na dnie talerza. Każdy plaster wędzonego łososia zwijamy wokół ćwiartki truskawki i układamy na talerzu, obok układamy ćwiartki jajek, na środku układamy mix sałat, posypujemy kawałkami sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, połówkę pomidorów koktajlowych, na wierzchu układamy gruszkę. Dodatkowo zrobiono dekoracyjne smugi z balsamico z dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetycznie: sałatka z szynką szwarcwaldzką. 349

To kolejna propozycja z Kuchni Lidla. Szybka bardzo dobra sałatka. Składniki: 1 szklanka rukoli 1 szklanka sałaty lodowej lub masłowej 1 gruszka 1 ogórek ze skórką

Brzuszki Łakomczuszki
Co zrobić z otwartym winem ? 206

się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo wykorzystać do przygotowania sosu. Ale wino to na tyle uniwersalny trunek, że można je wykorzystać także do deserów a gruszki gotowane w winie to zawsze dobry pomysł. Źródło : 6win.pl

Mechanik w kuchni
Karkówka obłożona gruszkami z chrzanem i żurawiną 157

Mięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada

Buniabaje w kuchni
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 157

przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej. Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik:) Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym     Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała