groszek - 3077 przepisów (strona:155/206)

Sałatka śledziowa z warzywami 276

Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy

Apetyczna babeczka
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 167

Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana. Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki na 4 porcje: 1 cebula 300 g świeżego szpinaku Sałata lodowa 1/2 łyżeczki

Czarnawisienka
Najszybsza sałatka z tuńczykiem 677

Ekspresowa sałatka, którą można przygotować, gdy niespodziewanie zadzwonią znajomi oznajmiając "za chwilę będziemy":) Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego (ja nie lubię, więc nie dałam) woreczek ryżu majonez wegański lub zwykły natka pietruszki Produkty z puszek odsączamy, ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, natkę siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Smacznego

chwile dla mnie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

świeżymi kwiatami  czy też z  wzorkiem kwiatowym  ręcznie malowanym) .  Osobiście nie jestem zwolennikiem różnych kolorowych sztucznych pomad, zdjęć, figurek z masy cukrowej, różnych sztucznych groszków itd. ( oczywiście, to rzecz gustu ), decyzja zawsze należy do  Was. Pierwsze kawałki tortu kroi Para Młoda. Najpierw kroi Pan Młody i podaje go swojej żonie, a następnie Ona kroi

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 253

gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny  Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach jest więcej.Ja do zalania dwóch

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1230

czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu

Kulinarny karnet Christophera
Królik i marchewka, prawda czy fałsz. 183

czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 152

kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić w kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 137

bulionem i gotować na małym ogniu 30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju

Kulinarny karnet Christophera
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 167

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa

głodny alergik
Jaja po tatarsku 6514

dobrze mieszam. Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast groszku użyłem tym razem kaparów i wygląda że to dużo lepszy pomysł

Mechanik w kuchni
Sałatka warzywna 212

Tradycyjna sałatka warzywna Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przeczytaj cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Postna kapusta z grzybami 383

konsystencja i smak będzie odpowiednia. Prosto, łatwo i smacznie:). Warto spróbować kapusty przed gotowaniem, bo jeśli jest zbyt kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać. Dobrym dodatkiem będzie również mały groszek, choć nie w każdym domu jest dodawany

Apetyczna babeczka
Grzybowo - serowa zupa krem ze słodką wędzoną papryką 202

serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak

Apetyczna babeczka
Sałatka makaronowa z kurczakiem 218

bardzo dobra i nie taka tucząca jak z majonezem Sałatka makaronowa z kurczakiem SKŁADNIKI:        szczypiorek - 1 pęczek pomidorki koktajlowe - 6 szt makaron wstążki - 250 g groszek konserwowy - 0,5 puszki            filet z kurczaka -1 szt przyprawa curry cebula czerwona - 0,5 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia

Kuchnia Danusi