wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (6 minut na wrzątku
prawdziwe jedzenieminut Ilość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj
Kolizje Smakówpomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki
Chilli Czosnek i Oliwazdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka, aby jego smak przebijał się delikatnie w tle, a smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody
Chilli Czosnek i Oliwapierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki z groszku i pieczarek. Podsumowanie Tłum ludzi, choć zaszkodził atmosferze, na pewno świadczy o dużym sukcesie reklamowym festiwalu i rosnącej popularności tego typu imprez wśród mieszkańców Warszawy. Była to pierwsza edycja festiwalu
Chilli Czosnek i Oliwaskład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić
Chilli Czosnek i Oliwaprzy kuchence i pilnowania garnków, ale jest to jednocześnie bardzo relaksujące zajęcie (w duchu slow food). Dodajemy delikatne składniki. Jeżeli robimy risotto z delikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty ser Parmezan. Chodzi
Chilli Czosnek i Oliwadipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad , możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało
Chilli Czosnek i Oliwamarchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę w nowej odsłonie, przygotowaną
Chilli Czosnek i Oliwaznajdziecie w zakładce Szparagi . P.s. Wiem, że nie ma jeszcze sezonu na bób, ale miałam na niego wielka ochotę. W końcu można kupić mrożony. Możecie go zawsze zastąpić zielonym groszkiem. W sezonie na bób spróbujcie koniecznie również pilawu z bobem i cukinią . Pilaw ze szparagami i bobem przepis Nigela Slatera z książki " Tender Volume 1 " na 2-3 porcje
Chilli Czosnek i Oliwaświecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to delikatne warzywo o subtelnym smaku, który można porównać do zielonego groszku. Nie ma potrzeby tłamsić go nadmiarem dodatków, gdyż sam w sobie jest niezwykle atrakcyjny - nie bez powodu najwięksi szefowie kuchni i eksperci kulinarni zachwycają się smakiem szparagów. Jednak kluczem do sukcesu
Chilli Czosnek i Oliwawięcej, tylko o to samo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety
W kuchni Karmel-itkijakoś zupełnie zapomniałam o blogu i fotkę zrobiłam dosłownie w ostatniej chwili. SAŁATKA ZAPAŁECZKA 20 dag dobrej, suchej kiełbasy 20 dag twardego sera ok. 1/2 puszki kukurydzy lub zielonego groszku papryka konserwowa po ok. łyżce musztardy i ketchupu majonez Kukurydzę/groszek i paprykę dobrze odsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę
Co w głowie piszczymakaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży . Sos jest błyskawiczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięStudzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu feta - 2 jajka ugotowane na twardo - mix sałaty z buraczkami - 2 łyżki jogurtu greckiego - chili w młynku - trochę kukurydzy, fasoli i groszku z puszki Ser rozcieramy z jogurtem, aby uzyskał konsystencję zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę, Jajka gotujemy na twardo (8 minut), obieramy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię