bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje
Sagneska - gotowanie i lifestylekulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną cebulką) lub odsmażone, z dowolną surówką. U mnie: groszek konserwowy z musztardą i jogurtem
Kto ugości moich gości?ziemniaczkami.....py-cho-tka! :D Składniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny - 1 łyżka oleju z awokado Badapak - koper - świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy
Zdrowie na języku :PKASZĄ JĘCZMIENNĄ Składniki: 1,5 l wody mięsko - porcja rosołowa, kostka (co kto ma pod ręką :) 4 garście kaszy jęczmiennej marchewka pół pietruszki kilka różyczek kalafiora garść zielonego groszku pół cebuli 3 ziemniaki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony) vegeta do smaku Przygotowanie: Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą
Lawendowe Niebodokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem na gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje do wywaru mieszam dosmaczam sola i pieprzem. Podaję z posiekaną zieloną cebulką i groszkiem ptysiowym albo grzankami
Magiczna kuchnia Dariisię wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp. SKŁADNIKI: - 10 niewielkich ziemniaków - 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego słoika), - pierz ziołowy (u nas bardzo dużo!!! Minimum
Wypisz Wymalujtwardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa, której przygotowanie zajmuje 20 minut. Jest pyszna, sycąca, ale pod jednym warunkiem. Trzeba lubić zielony groszek :) Czytaj więcej
bistro mamawyszukiwarki w internecie. Zachustowałam Franiołka i wybrałam się do warzywniaka po cukinie. Zupa okazała się muślinowa, a jednocześnie bardzo sycąca. Słowem - PYSZNA! Podałam ją z plastrami grillowanej cukinii i groszkiem ptysiowym. Czytaj więcej
bistro mamałyżek mleka 1 łyżka sody oczyszczonej 275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się standardowa :)) 100-200g czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce) 300g śmietany 30% do ubicia łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Mikserem utrzeć margarynę z cukrem. Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać
W kuchni wieczoremokoło 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam je na 2 razy. Są kruche, twardawe i nieprzyzwoicie słodkie. Wykorzystałam zwykłe tabliczki czekolady, które są o wiele tańsze od pięknie uformowanych groszków czekoladowych i łatwiej je dostać. Poza tym, nie oszukujmy się, szanujący się łasuch, w czeluściach którejś ze swoich szafek, zawsze znajdzie jakąś skrzętnie ukrytą czekoladę. Nawet nie wiecie ile tabliczek
W kuchni wieczoremnaturalnego szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego pół ogórka startego na tarce lub dwa plasterki pokrojonego w kostkę ananasa lub pół kubka ugotowanego zielonego groszku Sposób przygotowania Mieszamy wszystkie składniki odstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Jak widzicie nie jest to żadna filozofia. Trochę to przypomina tzatziki, stąd pewnie najchętniej dodaję
W kuchni wieczoremsmażonego makaronu * 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake * 1/3 opakowania kiełków fasoli mung * 1 mała marchewka * 1/2 średniej pietruszki * 1 cebulka szalotka * 1/2 małej żółtej papryki * 2 łyżki groszku mrożonego * 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej * 2 cm kawałek imbiru * 1 ząbek czosnku * sos sojowy * pikantny sos chili * gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja) * olej sezamowy * sezam biały i czarny
Mix smakuktóra przechodzi pomiędzy zieloną i białą. Posiekany, zgnieciony w garści -ser żółty cheddar, starty na grubych oczkach -jabłko, słodsze odmiany, starte na grubszych oczkach' -papryka konserwowa obrana i posiekana -groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez -sól i pieprz Wszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy. Ser kozi z orzechami. -ser kozi -szczypiorek -ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion
BaRepaspieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka, paprykę w paseczki, posiekać natkę pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki . (Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy, że bazę stanowią pieczarki i ser, a reszta to już pełna dowolność) Wszystkie składniki dodać do gorących
Mix smaku