groszek - 3077 przepisów (strona:147/206)

SZPARAGI + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA 102

różne odmiany tylko różnice w uprawie tej samej rośliny - białe pędy wzrastają w ziemi, zielone - ponad ziemią. Białe są bardziej wodniste, zielone mają konkretniejszy smak, zbliżony do świeżego groszku. Osobiście wolę zielone, również z jeszcze innego powodu - białe szparagi trzeba obierać i to grubo (inaczej będą gorzkie), no i trzeba je gotować. Zielonych przed gotowaniem obierać nie trzeba a nawet

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 266

oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc kto lubi - naprawdę polecam w tej postaci, po co tracić w gotowaniu cenne wartości odżywcze. Na koniec jedna z kolacyjek mojego młodszego dziecka: super białko + super wapń czyli duet

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 331

ketchupu z  SOSEM CZOSNKOWYM   własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa cebulowo-serowa 228

podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować.  Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem.  Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka makaronowa 416

winie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie

KasiekGotuje
Galaretka drobiowa 1261

czosnkiem. Wsypujemy do gorącej żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy pokrojone mięso. Do pojemniczków wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę, można dodać plasterki ugotowanego na twardo jajka, groszek, kukurydzę... Co tylko nam się rzewnie podoba ;). Zalewamy to przyprawioną galaretą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy jest zimna wstawiamy do lodówki co stęzenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja życzę

Malinowe Pocałunki
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 162

Składniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) 1 łodyga selera naciowego Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru  szczypta tymianku  sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makrelę oczyścić z ości pokroić

kgwjanczewo
"C" jak Ciecierzyca! ;) 274

tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo fajny, troszkę słodkawy, odrobinę podobny do groszku. Najlepiej, żeby się przekonać, spróbujcie sami! :) U siebie ciecierzycę wykorzystałam, do zrobienia pysznej Zupy pomidorowej z ciecierzycą. Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry

Czerwona Porzeczka
Śniadaniowe wariacje z selera naciowego z włoską nutą. 333

bułek żytnich . Czego użyłem? -trzy laski selera naciowego, pokrojonego w mniej niż pół cm kostki -pół jabłka, pokrojonego w wiórki -papryka konserwowa, czerwona, obrana i pokrojona w paski -łyżka groszku zielonego z puszki -łyżka kukurydzy z puszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane Wszystkie składniki łączymy ze sobą

BaRepas
Mięsa 209

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami

Ala piecze i gotuje
Ryby 234

rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem

Ala piecze i gotuje
Chocolate chip cookies 135

Wspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z  TEJ   strony. Składniki na 30 sztuk : 1 szklanka  gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko ½  łyżeczki soli 170 g zimnego masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady 139

szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 jajko ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 100 g groszków czekoladowych, lub pokrojonej drobno czekolady Sposób wykonania: W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche w drugiej mokre. Do suchych składników przelać mokre i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Papilotki

Na słodko lub wytrawnie
DESER LODOWY 103

deserek. Lody niestety nie są domowej roboty, ale w niczym mi to dzisiaj nie przeszkadza. SKŁADNIKI: ulubione lody: u mnie bananowe i brzoskwiniowe ulubione owoce: u mnie banan, kiwi, groszka, winogrona A jak to zrobić: Do salaterki przełożyć lody , dodać pokrojone owoce i gotowe. Można jeszcze całość wzbogacić sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Uznałam jednak, była by to zbyt duża

Kuchnia w opałach
Groszek ptysiowy 132

Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować

wyzwania kuchenne