bulgur czy kuskus w Polsce nie uświadczysz w markecie. Regularnie kupuję tam wielką fasolę w puszce, aby Piotrkowi zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku, kupuję też suszony groch na pyszną grochówkę. Świeża kolendra, pietruszka, koper, czy rukola powiązane w duże pęczki czekają aby je kupić! A dzisiaj usmażyłam naan , nie na drożdżach tylko na proszku do pieczenia, szybki, smaczny, idealny chlebek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoskonale. A w jakich daniach zielony pieprz pojawia się najczęściej? Często przyprawa ta pojawia się jako dodatek do potraw z grzybami w roli głównej, nie brak też przepisów na grochówki i kapuśniaki z takim dodatkiem. Pieprz ziołowy może się też rewelacyjnie sprawdzić jako dodatek do potraw z jajek oraz mięsa mielonego, nie brak też takich osób, które doprawiają nim domowe
ProstePesto.plHelloł! Jesteście?!? Kochacie grochówkę, taką na styl „wojskowy”? A tak na szybko chcecie przepis, który dorównuje tej grochówie? Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane. Składniki: 3 pętka kiełbasy ze świniobicia 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck 2marchewki 1 pietruszka 500 g ziemniaków 250 g czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1,5 litra wrzątku
R'n'G Kitchenmoja propozycja delikatnej w smaku, świeżej, wiosennej wersji klasycznego, zimowego dania jakim jest kapusta z grochem. Bardzo lubię wigilijną kapustę z grochem. W ogóle bardzo groch lubię! Taka grochówka – mmm… palce lizać! A kapusta to w ogóle jedno z moich ulubionych warzyw. Tania jest, ma wiele cennych dla nas właściwości. Można ją i na słodko i kiszoną. Wiele
Dorota Smakujeczas na gotowanie po staropolsku. Tutaj możemy polecić: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Artykuł Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plpush({}); Wykonanie Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki. W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku. Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule
niecodziennikparyGrochówka - pyszna, rozgrzewająca i pachnąca wędzonką gęsta zupa nasyci każdego. Zupa grochowa kojarzy mi się z wojskiem - to mój smak z dzieciństwa i sentyment do tej zupki ;-) Dawno jej nie jadłam i mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę. Składniki: 1,5 litra wody 3 kostki bulionowe drobiowe 500 g grochu łuskanego połówki
Alutka-Gotujeobiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego wywaru, który potem jest starterem pysznych zup. Szczególnie strączkowe zupy np grochówka pyszne wychodzą na takim bulionie. Jeśli mamy na obiad pieczony drób a w najbliższym czasie nie będziemy gotować zupy, takie kości można spokojnie zamrozić i poczekają na swój czas
Dorota SmakujeGrochówka w tej wersji też jest smaczna. Składniki: 500 g suszonego grochu 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki 2 litry wody 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g surowego boczku 1 liść laurowy 1 posiekana cebula 1 łyżka suszonego cząbru 1/4 szklanki drobno pokrojonego selera korzeniowego sól, pieprz Przygotowanie: Groch opłukałem, zalałem wodą, odstawiłem na noc. Odcedziłem, przełożyłem
R'n'G KitchenGrochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego 1 większa cebula czubata łyżka miękkiego masła 1 duża marchewka 3 większe ziemniaki ok 200 gram kiełbasy 1,5 litra bulionu warzywnego
Blog kulinarny S9.PLSmak lata Lato aż prosi, żeby jeść lekkie posiłki. To nie jest najlepszy czas na grochówkę na wędzonce, więc tworzymy zupełnie w innym klimacie :) W czasie lata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu! Letnia zupa z cukinii Składniki: woda ziele angielskie, liść laurowy korpus drobiowy - wywar
Gary Bez dnaMój mąż jest smakoszem różnego rodzaju dań mięsnych, ale uwielbia też zupy. Do jego ulubionych należą grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna
Danka Pichciprzyprawiając solą i pieprzem. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarne S.O.S.przyprawiając solą i pieprzem. Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach
Kulinarny S.O.S.