mój przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. Barszcz ukraiński obok przepisu na grochówkę , to zupa do której zawsze zabieram się z ogromną przyjemnością. Tę zupę podjadam w ciągu dnia i nigdy nie nudzi mi się jej smak
AniaGotuje.plautorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Kotleciki z ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka kremowa na kurczaku autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam wszystkich chętnych do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni zupa-cebulowa-przepis-podstawowy chłodnik obiad-jednogarnkowy-z-pulpetami zupa-schabowa Smacznego
chleba naszegopogodę pasuje zupa fasolowa z pieczonym kalafiorem. Kolejny przepis na zupę , który zawładnął moimi smakowymi kubkami. Jesienią gotowałam zupę fasolową ze szparagową fasolą . Dzisiejsza zupa fasolowa na pozór przypomina grochówkę ale podałam ją z pieczonym kalafiorem. Uwielbiam kalafiorową ale i pieczony kalafior , który świetnie pasuje jako dodatek do zup czy sałatek na ciepło. Osobiście wolę kalafior pieczony niż gotowany. Sądzę
codojedzeniawiększa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem
W Mojej Kuchni Lubięmiękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet możemy też
Blog z Apetytemtylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad. Za to Tata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie, że kapuśniak , tak jak i grochówka , musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę, wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze
Poezja Smaków - blog kulinarnyKiedy nadchodzi jesień wtedy często gotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego
Radość kipiąca uśmiechem.dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupiec! Po skwarki pojechałam rano do rzeźni. Kupiłam 1 ½ kg, do ciastek wykorzystałam 300 g resztę zapakowałam w woreczki i zamroziłam, będą na ciasteczka albo jako dodatek np. do grochówki. Skwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać a potem ją myć! To się nazywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrochówka w wersji wegańskiej Dzień dobry Wszystkim Przepraszam za długą nieobecność i brak nowych postów, ale teraz wracam z pysznymi wegetariańskimi i wegańskimi propozycjami dla Was na pyszny i treściwy posiłek. Dzisiaj zapraszam was na pyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki) Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Mój pomysł naUwielbiam zupy z aromatem wędzonki. Oprócz grochówki , fasolowej czy ziemniaczanej z aromatem wędzonki świetnie komponuje się też kapuśniak. Zupka jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca. składniki: 700 g wędzonych kości lub żeberek 3,5 l wody 1 marchewka 1 cebula kawałek selera 3 liski laurowe 500 g odciśniętej kiszonej kapusty 600 g obranych ziemniaków 2 łyżki majeranku sól do smaku
Monia miesza i gotujeczosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się rozpadać. Grochówkę podawać posypaną natką pietruszki, z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Smakołyki Asi