Konkretna, sycąca, znakomita Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku SKŁADNIKI: 500 g grochu w połówkach 300 g boczku kawałek żeberek włoszczyzna kilka ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk Groch wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Żeberka
MarciochaKucharzywięcej witamin i mają wspaniały smak i aromat. Nasz wolnowar ma za sobą już rok użytkowania, a sztandarowym daniem z wolnowara są wszelkie rodzaje duszonych mięs, bigos, powidła i grochówka. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę czy wybrany model posiada wbudowany timer, który po odpowiednim czasie przełączy wolnowar z trybu gotowania na podtrzymywanie temperatury. Zdjęcie ze strony jednego z producentów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarsztatów w Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy
Stare GaryGrochówka dobra na wszystko , któż z nas nie pokusiłby się na pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu , podana z pieczywem może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu łuskanego w połówkach 10 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag wędzonego boczku włoszczyzna
Smakowite Daniaurodzinowy tort i inne przysmaki, u nas lekka zupa. Zostało mi po wczorajszej kalafiorowej sporo bulionu zrobionego na kościach wędzonych, znalazłem też w szafce paczkę grochu, więc będzie delikatna grochówka. Czego użyłem? -bulion na kościach wędzonych ok 1,5l; jak go zrobić tutaj -350 gram grochu łuskanego żółtego -cebula -łyżeczka sosu sojowego -mała garść cukru -sól, pieprz, majeranek -ząbek czosnku
BaRepasczasem mówimy coś w stylu: znowu to? a po pewnym czasie, zmienia nam się smak i sami zaczynamy to samo gotować. Tak było właśnie ze mną i z grochówką :) Składniki: ½ kg grochu (może być cały lub łuskany. Ten pierwszy podobno zdrowszy :) ok. 3 kawałków kiełbasy śląskiej 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula 1 czubata
Smakowy RajNigdy nie sądziłam, że będę gotowała grochówkę z jarzynami, bo ta którą do tej pory gotowałam, składała się z dwóch podstawowych składników, czyli grochu i kiełbaski . Jednak jak widać co kraj to obyczaj, a w tym wypadku co region :) No w każdym razie grochową z jarzynami nauczyła mnie robić moja Teściowa, którą w tym miejscu pozdrawiam :) Oczywiście propozycja jarzynek przeze
Smakowy RajMiałam zupową potrzebę, powiem więcej, chciało mi się grochówki... ...ale w domu ani wędzonki, ani grochu. Za to była soczewica. Powstała szybka, gęsta i sycąca zupa, która zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :) taka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi. Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki - groch łuskany ( połówki ) 500 gram - kiełbasa swojska 1 duża laska - boczek
Kuchnia z widokiem na ogródwysiewana jest prawie na całym świecie. Zielone, niedojrzałe nasiona wykorzystywane są do produkcji mrożonek i konserw, natomiast żółte i dojrzałe nasiona poddawane są procesowi suszenia (wykorzystujemy je m.in. do grochówki ). Groszek to warzywo strączkowe, które dostarcza sporo pełnowartościowego białka (6,8 g w 100 g produktu). Weganie i wegetarianie szczególnie powinni pamiętać o różnorodnym udziale nasion roślin strączkowych
W kuchni KatieMożecie też zupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy
Kraina Miodem Płynącaoknem coraz chłodniej i nieubłaganie zbliża się zima. W takie dni nie tęsknię za letnimi chłodnikami, a raczej myślę o grochówce i barszczu ukraińskim . Kolejną zupą, którą często robię jesienią, jest kapuśniak z zasmażanej na patelni kiszonej kapusty. Składniki (na duży garnek): 1 pęczek włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku
W SMAKróżnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :) Składniki: szklanka grochu 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie
Amatorka kuchennaPyszna,syta,pożywna i bardzo zimowa zupa,a całkiem zapomniana.Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą.Na szczęście kasze powracają do naszych kuchni.Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i soli mineralnych.Szczególnie sporo ma niacyny wit.PP-obniżającej poziom cholesterolu,witamin z grupy B-regenerujących system nerwowy i błonnika.Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie zupki grochowe na wędzonce. Dawno grochówki nie było więc ugotowałam, ale oprócz grochu dałam również cieciorkę i soczewicę. Wyszła bardzo pyszna i pożywna zupka. składniki: 1 szklanka grochu łuskanego 1/2 szklanki cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek
Monia miesza i gotuje