gotował , a zupy to była jego domena.Niby nic tam takiego nie dodawał ,ale wystarczył jeden dodatek i zupa nabierała innego "wymiaru".W tej zupie ogórek kiszony , nadał grochówce smak i podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony 1 cebula 1 łyżka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFlaki po warszawsku to ulubiona zupa mojego męża i taty, no jeszcze grochówka. Mogli by je jeść na zmianę, jednak teraz postanowiłam je trochę udziwnić i dodać innych rozgrzewających smaków i się udało, konsystencja ta sama jednak smak zupełnie innych- nowy i pyszny. Spróbujcie sami ocenicie :) Składniki: 500 g flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu
Niezły MłynekStaną się malutkie. Zapraszam Cię dziś do mojej kuchni :) ukradłam ją mamie... Ona zawsze wszystkim się podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler
Kuchnia Pani WiosnyKolejna z zup tradycyjnie serwowanych w polskich domach. :-) Pyszna grochówka. Przygotowana na wędzonce smakuje wyjątkowo, to smak, który poznałam u babci. Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki
Szefowa kuchnigarnka. Gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu palnika dodać do zupy starty czosnek. Podawać gorącą. ----------- Podobne: Zupa cebulowa Wegańskie gołąbki z grzybami Grochówka
Weekendy w domu i ogrodzieZaczęło się od wędzonych żeberek. Gdy zobaczyłam je w sklepie to nie mogłam się oprzeć,żeby ich nie kupić. Pomyślałam o grochówce...ale ,że kobieta zmienną jest... to powstał żurek . Jest on zupą przyrządzaną na bazie zakwasu z mąki, o charakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie
potrawyregionalnegrochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku solą i odrobiną pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę podawać gorącą z grzankami lub posypaną startym żółtym serem (wolę tę drugą wersję). ----------- Podobne: Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Konfitura z czerwonej cebuli
Weekendy w domu i ogrodziepatelni topimy słoninę. Wrzucamy kiełbaskę i smażymy do zarumienienia. Zlewamy nadmiar tłuszczu, a usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i również dodajemy do naszej grochówki. 4. Ziemniaki obieramy i kroimy w malutką kostkę. Marchewkę kroimy w ćwierć-krążki. Dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy ostatnie 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Boczek w kawałku
My Culinary Artczosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak
Różowa kuchniasklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna! Jeśli lubicie takie porządne zupy to przy okazji ugotujcie też najpyszniejszą grochówkę ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPropozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach. Składniki 300 g wędzonych żeberek 300 g suchego łamanego grochu włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem
R'n'G Kitchenprzegryzieniu się smaków. Wielbicielom dań mięsnych proponuję dodatek skwarków np. wytopionych z boczku. Danie najlepiej zamrażać w pojemnikach. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Pęczakotto z kurkami Grochówka
Weekendy w domu i ogrodziemoim domu cieszy się wielką popularnością. Któregoś dnia zamiast łuskanego grochu który właśnie się skończył dodałam soczewice - czerwoną i to był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz
Radość kipiąca uśmiechem.Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie