Uwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy
Kolizje Smakówskrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować by nie przyrumieniły się zbyt mocno. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówplastrów polędwicy łososiowej Garść rukoli Na placku od tortilli układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na to kładziemy plastry polędwicy łososiowej. Wierzch nakrywamy drugim plackiem. Zapiekamy w mikrofalówce na funkcji grill około 2 minut ( w przypadku braku takiej funkcji proponujemy zapiec w piekarniku, gdyż w normalnej mikrofali placki strasznie rozmiękną). Wyjmujemy placek i kroimy w trójkąty. Podajemy na ciepło z rukolą
Kolizje SmakówNajwiększy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety
Kolizje Smakówbacy Wojciecha Komperdy z Bacówki w Czorsztynie . I zaczęłam najlepiej jak mogłam, gdyż te oscypki dostały tegoroczną nagrodę Grad Prix 2013 oraz zwyciężyły w kategorii sery wędzone. Oscypki z grilla to żelazny festiwalowy przysmak. Sery Ślubowskie , po raz pierwszy obecne na festiwalu. Są to młode sery podpuszczkowe z mleka krowiego niepasteryzowanego wytwarzane z różnymi dodatkami. Są pyszne, kremowe, trochę
Chilli Czosnek i Oliwawrzuciłam na blachę, polałam oliwą, posypałam nasionami kopru włoskiego, świeżym oregano i rozmarynem oraz szczyptą soli. Wymieszałam wszystko rękoma, aby chleb dobrze wchłonął przyprawy, po czym wstawiłam blachę pod grill piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piekłam ok. 8 minut, aż grzanki się zrumieniły. Posiekałam kolejno: kapary, anchois, większość bazylii oraz 4 pieczone papryki. Wrzuciłam wszystko do miski. Następnie dodałam wyciśnięty
Chilli Czosnek i Oliwawnętrze pit. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj halloumi na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :) Ugrillowany ser włóż do chlebków pita ( po 2 plastry na 1 połówkę chlebka ), dodaj plastry pomidorów, wstążeczki cebuli oraz liście
Chilli Czosnek i Oliwaplastrów i osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj plastry sera na suchej patelni przez 2-3 minuty (aż na ich powierzchni pokażą się ślady grilla), po czym przewróć je na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Grilluj jeszcze 1-2 minuty. Jedną połówkę bułki posmaruj pesto i ułóż na niej plastry ugrillowanego halloumi. Następnie ułóż na niej sałatę, plasterki
Chilli Czosnek i Oliwapodstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają
Chilli Czosnek i Oliwaodpocząć, zanim pokroję na paski. Może brzmi głupio, ale się sprawdza. Zauważyłam, że dzięki temu kurczak jest delikatny i soczysty w środku. Kurczaka możecie oczywiście przygotować również na tradycyjnym grillu lub podać sałatkę z kawałkiem pieczonego kurczaka. Zaś idąc hiszpańskimi skojarzeniami, nadadzą się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była
Chilli Czosnek i Oliwasera feta Przygotowanie Paprykę płuczemy i kroimy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych. Wykładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200'C lub używamy funkcji grill w piekarniku ( bądź na tradycyjnym grillu ) . Zapiekamy paprykę by jej skórka mocno ściemniała, może nawet być czarna . Następnie gorącą paprykę wkładamy do papilotek z foli aluminiowych bądź do worków do piekarnika
cookplWreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował, że czasu wolnego nie miałam prawie wogóle, więc fakt spędzenia weekendu u rodziców i wspólnego grillowania dał mi wiele radości. Razem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh
SMYKWKUCHNIzaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą obserwować przygotowywanie zamówionych burgerów, bo cała kuchnia znajduje się za ladą: opiekacz do bułek + grill do burgerów. Ja zdecydowałam się na normalnej wielkości Honolulu Burger (13 zł) i onion rings (4 zł), chciałam dodatkowo domówić surówkę coleslaw, ale podobno już się skończyła. Mąż zamówił Jalapeño
Pasja Smakuszaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu się podczas grillowania. Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki i kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć na tacce. Grillować do uzyskania lekko złotego koloru mięsa
Czerwień i błękitPogoda aż prosiła nas o rozpalenie grilla, piekne słonce, wciąż letnia temperatura.....Kochani i w ten sposób jeszcze raz szaszłyki- tym razem z łososiem -bo zdrowy :) oraz z kurczakiem -też zdrowy a do tego soczysty. Nie warto trzymać za długo piersi z kurczaka na grillu- bo będą suche, wystarczy okolo 8 min i jest gotowy. Tak samo z łososiem- jeżeli(...)kroimy w grubsze kawałki. Cebule kroimy w talarki. Nadziewamy łososia z żółtą papryką i pomidorkami- naprzemiennie. Teraz nadziewamy na mokre patyki kurczaka z cebulą i papryką. Rozpalamy grilla :) Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. Gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i dipem. Smacznego
Smaki Edyty