Sezon grillowy w pełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe
Kulinarne przygody GatityDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naszą ulubioną sałatkę ziemniaczaną. Pojawia się na naszym stole wraz z pojawieniem się
Kulinarne przygody GatitySałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy, kasza będzie twarda
Kulinarne przygody GatityKupiłam bardzo chude i ładne żeberka. Od razu wiedziałam jak je przygotuję – w ketchupie! Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć
Poezja smakuZamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny
Tajskie smakiKurcze, dlaczego blogger czasami tak przebarwia zdjęcia... :( Cóż. Mimo to przejdę do Burrito. Ta potrawa pochodzi z "listy życzeń kulinarnych" mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z jednego
Blondynka Gotujegoździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki: 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki
Tajskie smakiJak tylko zobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak
Blondynka Gotuje„Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki
Moniki SmakołykiCukinie podajemy z papryczkami i tostem posmarowanym serem camembert przygotowanym na grillu. Możemy użyć gotowego mięsa mielonego lub samemu zmielić filet z indyka. Pamiętać należy o dodaniu bulionu do nadzienia, żeby po upieczeniu mięso było soczyste
Moniki SmakołykiOwoc goji jest bardzo zdrowy i w smaku wyjątkowy, połączony z sokiem z pomarańczy pięknie podczas grillowania na brzoskwiniach „tańczy”. Z poziomkami słodkimi i
Moniki SmakołykiPÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach gazowych Broil King przystawkę, danie główne i deser, pod czujnym okiem Charliego Daigneault . Zakwalifikowałam się do Wielkiego Finału, który odbędzie się we wrześniu. http://grillujgotuj.pl/aktualnosci,90,polfinaly-konkursu-grilluj-i-gotuj-z-charliem.html I WIELKIE MISTRZOSTWA W GRILLOWANIU O PUCHAR
Moniki Smakołykilodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości ok. 0,4 cm, suszymy, skrapiamy oliwą i grillujemy. Delikatnie prószymy solą. Wątróbkę grillujemy na tackach. (czas w zależności, czy lubimy
Moniki Smakołykiczosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy do niego serca i podajemy z batatem, cebulą
Moniki SmakołykiWeekend u nas piękny i słoneczny więc to wykorzystałam i zrobiłam chyba ostatniego już grilla. Tym razem na ruszt wrzuciłam karkówkę nadziewaną kaszanką. Do mięska podałam grillowane dodatki-chlebek i cukinia. składniki: 7-8 plastrów karkówki 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 400 g kaszanki 1 cebula olej do smażenia Plastry
Monia miesza i gotuje