znaczenia czy zrobicie je w piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać(...)blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki w ten sam sposób. Grillować na mocno rozgrzanym grillu. mogę tylko powiedzieć pycha
Kuchnia Pokoleńcukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać(...)przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla. Składniki: 1 kg filetów z łososia bez skóry 2 duże cukinie 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 okrągłe łyżeczki brązowego cukru (nie zamieniać!) 3/4 łyżeczki
Pociąg Do KuchniKolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso ze wszystkich stron. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu to taka, gdy mięso się nie przypala w czasie około 10 - 12 minutowego grillowania. Mniej więcej po tym czasie mięso będzie miękkie. W połowie czasu grillowania, mięso przewracamy na drugą
Smak mojego domuZgodnie z nową polską tradycją sezon grillowy już wystartował. W pierwszy długi weekend majowy cała Polska zaczęła biesiadowanie przy grillu. Czy to nad morzem, w górach, na mazurach, zewsząd dochodzą nas zapachy grillowanych kiełbas, karkówek itp. cudów. Ja ani za jednym, ani za drugim nie przepadam, dlatego przygotowałem coś innego do “wrzucenia na ruszt” grillowane Jagnięce kofty. Smaczne, egzotyczne, proste(...)przyprawami, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy szaszłyki, powinno nam wyjść około 6 do 10 porcji. Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć w wodzie, by nie zapaliły się na grillu. Na tak przygotowane patyczki „doklejamy” nasze mięso, aby powstały szaszłyki podobne jak na zdjęciu. Wrzucamy je na ruszt i grillujemy obracając do czasu, aż ładnie się przyrumienią. Czas grillowania
PaleoLifepieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy(...)napełnianiu powinno wyjść Wam 14 kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy do garnka z wrzącą wodą i zmniejszamy gaz do minimum, utrzymując temperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy
Karo in the Kitchenczuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi sol, pieprz Do dzieła!!! Mięso kroimy w sporą(...)dokładnie mieszamy z majonezem i cebulą pokrojoną w piórka. Odstawiamy najlepiej na noc. Kiwi ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie
sierotka maRysia w kuchniCzasem idąc na grilla nachodzi mnie ochota na coś innego niż standardowa kiełbasa. Dlatego dziś przyszła pora na szybkie i smaczne grillowane kanapki z nutą barbecue. Spróbujcie. Takie kanapki wykonuje się naprawdę prosto, a wzbogacając je o ulubione składniki mogą stać się Waszą alternatywą na tradycyjnie podaną kiełbasę. Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki) 4 kromki chleba tostowego (u mnie(...)pszenny, ale inne rodzaje nadadzą się równie dobrze) 1 pomidor 2 plastry żółtego sera 1/2 usmażonej na grillu kiełbasy około 1 1/2 łyżeczki sosu barbecue Folwark Przygotowanie: Kromki układamy na grillu. Opiekamy z obu stron, aż będą chrupiące. Usmażoną (wcześniej) kiełbasę kroimy w dość grube plastry. Na dwóch chrupkich kromkach stanowiących spód kanapek rozsmarowujemy sos barbecue, po czym układamy plastry
Słodkie okruszkisobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą(...)kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół). W tym czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia
Smaki Przyprawy i Koloryostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu czuć było zapach grillowanych pyszności, a kolejki do stoiska z kiełbaskami ciągnęły się „kilometrami”. Na imprezie tłumy – ale trudno się dziwić, gdyż pogoda była wymarzona i mimo upałów żar już nie lał(...)Grillowania * Tajemnice dobrego burgera * Pojedynek na sosy * Konkurs wypieków Głównym tematem były oczywiście burgery, no bo czy jest coś lepszego w ciepły wieczór niż świetnie zrobiony burger prosto z grilla?! W Turnieju Grillowania brało udział kilka niepołomickich drużyn – o mistrza grillowania walczyli m.in. strażacy, policjanci, harcerze, samorządowcy i AKT – czyli Akademia Karate Tradycyjnego. Wokół stanowisk widać było poruszenie
Ostra na Słodkopieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu. Składniki : cukinia o miękkiej skórce 4-5 fasolek szparagowych suszone pomidory (w sumie 2 całe) dymka kilka gałązek pietruszki ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej ok. 50 g gorgonzoli olej sól(...)kwadrans. W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą. Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć. Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem i ponownie posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejsza nasza propozycja to marynowany łosoś z faszerowaną cukinią. Danie świetnie nadające się na grilla, ale również w domu, na zwykłej patelni, możemy je szybko przygotować. Najczęściej pokazujemy na naszym blogu proste przepisy, tak samo jest w tym przypadku, zarówno marynata, oraz farsz to zaledwie kilka składników, a połączone w całość dają bardzo oryginalny smak. Zachęcamy do zabawy w kuchni(...)Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową na minimum 5 minut. Dzięki temu ryba
KasiaiKrzysiu.plpołączenie idealne. Na szczęście w dzieciństwie nikt mnie nie zraził do szpinaku ;) Te ziemniaki przyrządzałam trzy razy w minionym tygodniu i za każdym razem wszyscy byli zadowoleni. Polecam na grilla lub z piekarnika jako dodatek do jakiegoś smażonego mięska. Składniki: -7 dużych ziemniaków -paczka/pęczek szpinaku -pół słoika suszonych pomidorów -3/4 opakowania fety -2 średnie cebule -kilka łyżeczek masła(...)zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Jednak warto się postarać, bo skórka z grilla jest
Corner With Recipespierwszy zrobiłam ekspresową pizzę na tortillach bardzo często do niej wracam. Jest pyszna, smaczna i szybka w przyrządzaniu. Ostatnio wpadłyśmy na pomysł by bardzo podobną przyrządzić na grillu. Wyszła super! Chrupiące placki z ciągnącym się, aromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki(...)tortilli. Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie. Jak przewracać? Podpieczoną z jednej strony „pizzę” zsuwamy na duży talerz. Nakładamy na niego drugi, obracamy
Kolizje SmakówDziś zamieszczam mój sprawdzony przepis na karczek z grilla, a raczej na marynatę do karczku, bo to w niej tkwi cały sekret idealnie doprawionego mięsa. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto! Smak i aromat wręcz zniewala i jeszcze nikt nie poprzestał na jednym kawałku! Wykonanie jest proste i zbytnio nie absorbujące. Należy pamiętać jednak, że mięso należy pokroić w dość(...)piec na naprawdę dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 małej cebuli (drobno pokrojonej, a najlepiej utłuczonej
Rozpustne gotowanietego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie(...)rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki
Food Square