Kolejny weekend spędzony przy grillu. Tym razem zapraszam na szaszłyki drobiowe w przyprawie do gyrosa. Wspaniale smakują z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. W tej odsłonie szaszłyki drobiowe z grilla z sosem tzatziki :) Składniki: cała pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) 3 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa (mi bardzo smakuje przyprawa firmy Kamis) 3 łyżki(...)przed grillowaniem. Piersi myjemy, kroimy na kawałki grubości około 1,5 cm. Dodajemy olej i przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Rozpalamy grilla. Grillujemy, od czasu do czasu obracając szaszłyki. Czas grillowania zależy od temperatury w grillu. Zobacz również: Sos tzatziki. Sos czosnkowy. Smacznego
Smak mojego domuNadeszła pierwsza w tym roku fala afrykańskich upałów a mnie wzięło na grilla :) Na szczęście z grillem elektrycznym marki Russell Hobbs Polska poszło znacznie sprawniej niż na węglowym. Żeby zrobić grillowane pieczarki z krewetkami wystarczy mieć tylko potrzebne składniki, grill, cień za drzewem, dmuchany basen i zimne piwko :). Nie jestem fanem piwa, ale w taką pogodę idealnie gasi pragnienie(...)wiązanka natki pietruszki sól, pieprz Pieczarki myjemy i osuszamy. Wycinamy trzonki (wykorzystujemy do innej potrawy np. do jajecznicy ;) ) Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy. (Ja grillowałam na tym klik: grillu ). Pod sam koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili
Bon Appetit MałgorzatySzaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS(...)ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam
Kuchenne zapiski EdytyPogoda nam ostatnio nie dopisuje, ale to nie znaczy, że mamy nie czerpać przyjemności z grillowania. W moim domu ostatnio aktywnie używamy grilla elektrycznego, kupiliśmy takiego, że wygląda jak normalny tyle, ze nie na węgiel. Spisuje się świetnie, wręcz jestem w nim zakochana :) Ta sałatkę możecie przygotować całą na grillu albo w piekarniku, również smakuje świetnie :) Składniki: jedna połówka(...)łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki dobrze wymieszaj Wszystkie składniki na Grilla znajdziecie tutaj Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki skrop odrobiną oliwy i zawiń w folię aluminiową przekłutą widelcem, grilluj ok 30 minut ( to samo możesz zrobić
Niezły MłynekWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą . Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą . Ostrzegam ona uzależnia(...)przejaw inteligencji. Można wręcz powiedzieć, że osoba która niczego nie kwestionuje jest z medycznego punktu widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia... Lekka sałatka na grilla z Botwinki i Jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki obiad i jeszcze czas na relaks choćby w hamaku
IzaGotujeRobiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą grillowane, białe szparagi. Wyszły świetnie. Nie wiem nawet, czy w tej formie nie smakowały mi bardziej niż gotowane! Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill(...)szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą - niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane. Możemy położyć od razu szparagi na tacce i na grill, ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez ok 5 - 7 minut na patelni z oliwą. Moje szparagi były grube , obawiałam się że bez obsmażenia nie zmiękną szybko. Obsmażone ułożyć
Stare GaryWiosna i lato to czas na grilla, warto zapoznać się z tajnikami grillowania, by nasz obiad, kolacja, impreza , czy tez grill rodzinny był nie tylko radosny i szcześliwy , ale też smaczny. O tej porze roku, staramy się wykorzystać piekną pogode rozpalać grilla niemalże w każdy weekend :) Uwielbiam wołowinę i skrzydełka- więc moje kubki smakowe przeżyły ucztę. Polecam i zachęcam(...)musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy. Miskę przykrywamy folia I odstawiamy do lodówki , idealnie przez noc- jeżeli nam się spieszy :) na 1 godzinę. Czas pieczenia na grillu podaję na tej stronie : Grillowanie - czas grillowania Kochani super grillowania życze
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam Was na dwa rewelacyjne i błyskawiczne przepisy na dania z grilla: - drobiowe szaszłyki z cukinią i papryką, - grillowane kawałki piersi z kurczaka. Przepis dodaje do akcji: Czas na mięsa z grilla! Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry 1 czerwona papryka 1/2 sztuki cukinii przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka sól pieprz olej tacki(...)grillowania patyki szaszłykowe Piersi umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części , tzw. polędwiczki. Przygotowane kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawami do grilla i kurczaka. Delikatnie zalać olejem, aby mięso nie było suche. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Połowę polędwiczek pokroić na większą kostkę. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube
UgotowaćDziś mam propozycję dla osób , którym znudziły się już tradycyjne kiełbaski z grilla. Gdy rodzinka zaprosiła mnie ostatnio na ogródek zaczęłam zastanawiać się co by tu przygotować aby nieco urozmaicić tradycyjne grillowe menu. Myślałam nad wątróbką, ale ostatecznie padło na kaszankę, bo wiem, ze wszyscy ją lubią. Wymieszałam ją z orzechami i suszoną żurawiną wpakowałam w miseczki(...)jabłek i upiekłam na grillu. Było nietypowo ale bardzo smacznie!! Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla SKŁADNIKI: 2 jabłka 200 g kaszanki 1 garść suszonej żurawiny 1 garść orzechów włoskich łuskanych pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Jabłka myjemy i odcinamy wierzchy. W wierzchach możemy powycinać nożykiem ozdobne ażurki. Z jabłek łyżeczką wydrążamy środek, tak aby nie zrobić dziury na wylot
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym(...)wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans. Następnie przekładamy je na rozgrzany grill i grillujemy do zarumienienia z wszystkich stron, co pewien czas obracając
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkiem cebuli i czosnku. Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru. Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy. Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne. Idealny do potraw z grilla! Polecam! Składniki: 1 szklanka ketchupu; 1/4 szklanki cukru trzcinowego; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka sosu worcestershire; 1/2 łyżeczki musztardy; 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę(...)maggi, ale wpłynie to na smak sosu. Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną. Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs z grilla. Wystarczy tylko włożyć kawałki mięsa do woreczka, wlać sos (około 1/2 szklanki pozostawić), dobrze wstrząsnąć, aby sos pokrył wszytstkie kawałki i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podczas grillowania
Gospodyni Miejskapłytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty i wyłożyć na ruszt. Dobrym pomysłem będzie tutaj grillowanie fileta w specjalnym koszu do grillowania ryb (GrillPro). Rybę grillować 4-6 minut w dużej temperaturze aż będzie(...)biała. Usunąć z grilla i serwować udekorowaną plasterkami cytryny. Zobacz więcej przepisów na ryby i owoce morza z grilla . Pikantne filety z soli is a post from: naRuszcie.pl The post Pikantne filety z soli appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieNareszcie Maj i Święto Pracy. A z nim grillowanie, odpoczynek i zabawa! Mimo nie najlepszej pogody nie narzekam. W gronie znajomych całe dnie spędzamy przy grillu. nie dość, ze zdrowo, to jeszcze smacznie. Musze przyznać, że żaden obiad nie smakuje tak dobrze jak te z grilla, a deser? Deser też jest niczego sobie! dziś przygotowałam dla Was owocowe szaszłyki(...)grilla. Do ich przygotowania można skorzystać z dowolnych owoców, choć bardziej polecam te twardsze odmiany. Polane roztopioną czekoladą smakują wyśmienicie! Zamiast czekolady można użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego. Udanego grillowania!" Składniki : 1 średni melon miodowy 3 jabłka 300 g truskawek 2 banany Sposób przygotowania: Owoce myjemy i osuszamy. Melona i jabłka obieramy, następnie wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie Przyjemnościsobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą(...)kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół). W tym czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia
Kulinarna rozmowa