znów dzwoni, mam ochotę schować głowę pod poduszkę i udawać, że mnie nie ma... Plan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo
Moniki Smakołykikukurydzę. Połączyć całość z jogurtem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć najpierw plasterki cukinii, a potem żółty ser. Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję ,,grill" i piec jeszcze kolejne 5 minut. Smacznego
Kuchnia EllieMamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą czekoladową. Długie poszukiwania mojego ciasta czekoladowego zakończyły się, na przepisie zapożyczonym od blogu From movie to the kitchen, gdzie pysznie są połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego! Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru
Pink EnvelopePorządny sandwich z kurczakiem nadziewanym suszonymi pomidorami, z jajkiem i rukolą, porwie Was w wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba podejść z fantazją, ponieważ nie tylko bułką i mięsem człowiek żyje. Dodatki podyktujcie pod siebie. Nie bójcie się wrzucać Waszych ulubionych składników. Składniki pierś z kurczaka suszone pomidory
Pink Envelopejednocześnie wisi nade mną widmo tortu na niedzielę. I to nie byle jakiego, bo na nieoficjalne drugie urodziny małej Natalki. Nieoficjalne - bo w teorii ma to być tylko przyjacielski grill. Ale skoro maluch ma urodziny, no to przecież aż głupio pojawić się bez tortu... Na szczęście plan jest - zobaczymy, jak mi pójdzie realizacja... Oby efekt był zadowalający - szczególnie, że taki
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostki gorzkiej lub mlecznej czekolady ~ ok. 25 g *najlepiej crunchy (z orzeszkami) Czekoladę posiekać. Kromki chleba posmarować masłem orzechowym, posypać czekoladą i zapiec w opiekaczu do sandwiczy, panini, grillu elektrycznym lub ew. na patelni grillowej z pokrywką, aż do zarumienienia. Smacznego
tost z dżememJako że uwielbiam grillować a zarazem eksperymentować to mogę od czasu do czasu podzielić się z Wami myślę że ciekawymi pomysłami na grilla. Składniki (na 1 roladę) : 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g boczku krojonego w plastry 50 g sera żółtego (z bloku) 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz zioła : majeranek, tymianek, oregano Przygotowanie
Mechanik w kuchniWiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy
Kulinarne Inspiracjejakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do Food Lab Studio , gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Zasiedliśmy
Stare Garywarstwą tak jak na pizzę. Ugniatamy trochę łyżką. Nakładamy sos i dodatki. Zapiekamy w 200 stopniach 25 minut (grzanie z obu stron). Ostatnie 5 - 10 minut można przełączyć na grill jeśli ktoś lubi zarumieniony ser. Bajecznie proste i dobre. Smacznego
Lubczyk i Waniliapojemnik. Griluję na brykiecie pod przykryciem po max. 15 minut z obu stron. Prawidłowo ugrillowana polędwica powinna być lekko różowa w środku i soczysta. Kilka rad: Jeśli nie macie grilla z pokrywką użyjcie foli aluminiowej aby zrobić zgrabną pokrywkę. Na polędwicę może działać tylko temperatura - "jak ognia" unikać jakichkolwiek płomieni Brykiet daję wyższą temperaturę i ogranicza wystąpienie płomieni
Mechanik w kuchnimaszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy. Mmm Pycha! Facebook tutaj zapraszam do polubienia
NA MOIM TALERZUNigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka brązowego
Bea(u)ty kitchentego bloga postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym.. Przekładam do miski, nakrywam folią spożywczą i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Przekładam do naczynia
Bea(u)ty kitchen