patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki: 0,5 kg filetów ryby(...)ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem. ryba po grecku
Bon Appetit MałgorzatyWegetarianka i święta. To da się pogodzić! Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską. BAKŁAŻAN PO GRECKU. /źródło: VEGE KIKA
W kuchni Karmel-itkiRybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały. Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju, 250 g marchwi, 2 cebule czerwone, 1 mała puszka przecieru pomidorowego, 60 g rodzynek, 1/3 szklanki oleju ryżowego
Moniki SmakołykiSerniczek z jogurtu greckiego z jagodami i miodem Uwielbiam robić zdjęcia o 11 w nocy, światło jest tak samo cudowne jak o 5 nad ranem, a dodać do tego mój (brak) talent(u) do robienia zdjęć Składniki: 250g jogurtu greckiego jajko 15g proszku budyniowego coś do posłodzenia jagody miód Wszystkie składniki ze sobą miksuję, przelewam do żaroodpornego naczynka, posypuje
More food, love and dreamswyszło pyszne. W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko. SKŁADNIKI: - pierś z indyka, spory kawałek, - pomidory suszone (pół opakowania), - ser biały typu greckiego
Wypisz WymalujGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchniporcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód miski rozłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki (na 6-7 placuszków): 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kaszy manny 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko * 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder(...)złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków. 4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :) * zamiast jabłka możemy użyć gruszki Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary ArtMalucha i że po połogu fizycznie poczuję się "jak kiedyś" ... taaaa. Na szczęście z przypadku (braku skupienia) często powstają ciekawe rzeczy, nowe przepisy i odkrycia. Moja ryba po grecku to nie rad czy polon, ale smakuje bardzo ciekawie bez dodatku pomidorów, a wydawałoby się że pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero(...)jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni
Matka Żywicielkaciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie po 400 g 8 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeDzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
Moje Kuchenne Rewelacjejako dodatek do domowych chlebków pita i jako jedyna w pracy nie przechodziłam przeziębienia ;) Jej sekretem, a zarazem bazą, są liście natki pietruszki, bogactwo witaminy C , doprawione po grecku orzechami pinii i dressingiem tahini. "Sałatka na przeziębienie" - o natce pietruszki Koncepcja przygotowywania sałatki na bazie natki pietruszki może wydawać się dla wielu pomysłem niezwykłym , ponieważ w polskiej tradycji kulinarnej pietruszkę(...)orzechami nerkowca) lub nasionami słonecznika. Ja dotąd zawsze ich sobie odmawiałam ze względu na cenę (np. pesto robię z orzechami nerkowca lub migdałami), ale dla tej sałatki zrobiłam wyjątek:) Grecka sałatka z natki pietruszki i orzeszków pinii przepis z książki Joyce Goldstein "Mediterranean Fresh" na 4-6 porcji Składniki: 1,5 dużego pęczka natki pietruszki ( takiego z warzywniaka
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam Post Papryka faszerowana po grecku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 2 ogórki 3 pomidory 4 ogórki konserwowe 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Warzywa myjemy (ogórka obieramy ze skórki) i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy jogurt grecki i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowe
Mango Papajamałym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam
Przepisy AleksandrySałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na różnego rodzaju przyjęcia czy też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek
Mechanik w kuchniBifteki to takie greckie mielone- z wołowiny , fetą , miętą i ouzo .Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku . Zamiast wołowiny jest wieprzowina. Zamiast mięty- natka pietruszki . No i nie dodawałam fety bo mi do mojej wersji nie pasowała. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc(...)sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy na drugi dzień świąt. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDomowy jogurt naturalny na blogu już jest. Ja z niego zrobiłam jogurt grecki. I ta wersja smakuje mi najbardziej bo lubię gęste jogurty naturalne. Składniki : * litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT * mały kubek jogurtu naturalnego - u mnie sprawdza się Activia Przygotowanie : Zagrzać mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka(...)godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika
Magiczne Życie Martyprzerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :) A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków
Zgrabne GotowanieRybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie(...)trzymając sie tego hasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka sie zajada , że aż miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach
Słodkości i nie tylkoŚwięta to czas, kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera
W poszukiwaniu inspiracjiGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu składniki 1,5 litra wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu 1 j ajko sok z jednej cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków
Stare Garytylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre
Kitchens Alphabetgęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek EV sól Wykonanie: Ogórka porządnie
Kulinarne przygody GatityMisja stworzenia sernika odrobinę lżejszego niż tradycyjny została zrealizowana! Delikatnie puszysty, kremowy w smaku i pachnący kokosem - absolutnie godzien upieczenia :) Sernik: 400 g jogurtu greckiego 250 g ricotty 3 jajka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g wiórków kokosowych Spód: 250 g ciasteczek digestive pół szklanki oleju kokosowego Wierzch: 3 jajka kubek śmietany 18% 150 g wiórków
sama złodyczcoś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram
Wyprawy kulinarneNajwyższy czas na obiad, więc polecam lekkie, smaczne i moim zdaniem niezwykle efektowne danie - cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak zapewniam, że warto, a efekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego
Wyprawy kulinarneplastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty, jednak możecie ją podać w stylu anglosaskim - z posiekaną sałatą lodową i sosem vinaigrette
My Culinary ArtMamy lipiec, kiedy przyszedł tego nie wiem, nagle jedynka zjawiła się w kalendarzu. Z lipcem przyszły prawdziwe wakacje i pierwsze córciowe letnie przeziębienie z temperaturą, przyszły
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :) Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :) Składniki : Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8 marchewek 2 cebule Vegeta Pieprz ziołowy Piątnica Papryka czerwona Piątnica 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Oliwa do smażenia ryby Mąka do panierowania ryby Wykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe
Sama słodycz i szczypta chiliRyby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd . 3 duże filety np.tilapii 4 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 selera 1 por 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego olej jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora
Moje domowe kucharzenieMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj . Składniki: 1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz) 5 marchewek 4 cebule 2 pietruszki 1 seler sok z 1/2 cytryny 5 łyżek koncentratu pomidorowego bulion (może być z kostki) natka pietruszki mąka cukier olej sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziare n ziela angielskiego Spo sób przygotowania: 1. Cebulę
Kuchnia domowa AniWszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ". My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki: -1 kg ryby -7 średnich cebul -2 koncentraty pomidorowe po 200 ml -2 marchewki -4 łyżki miodu -1/2 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek -olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, skrapiamy olejem
Maminek kulinarnyRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta
pieprzny smaczekRyba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy w paseczki
Zainspirowana w kuchniZnana chyba wszystkim ryba po grecku. U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt. Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule
Sto kolorów kuchniciasto 220 g mąki pszennej 90 g masła, zimnego 30 g smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden
Stare GaryRyba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5 dużych marchewek - 3 średnie cebule - 1 duża pietruszka - kostka rosołowa - łyżka koncentratu pomidorowego - przyprawy: pieprz,sól,papryka Sposób przygotowania: 1. Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu
Gotuj Z MuzykąTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g ) 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy biszkopty ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale) Sposób przygotowania : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem
Słodkości i nie tylkooliwek. Obie miski dokładnie połączyć przy pomocy drewnianej łyżki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w 180 stopniach. Składniki na masę jogurtową: 800 g jogurtu greckiego 3 żółtka 5 całych jajek 1 budyń śmietankowy w proszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka stewii / 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli
CzarnawisienkaRyba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym
Bernika - moj kulinarny pamietnikWigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza
W kuchennym oknie Ewysposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody 3-4 łyżki stołowe oliwy 2 marchewki, obrane i drobno posiekane 1 duża cebula, drobno posiekana 2 łodygi selera naciowego, drobno
Smakowity Blog Kulinarnypołożyć gruby plaster fety. posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu sałatka w polskim wykonaniu, bez cebuli, z sałatą i oliwkami bez pestek. Na drugim zdjęciu oliwki czarne bez pestek ręcznie zbierane [TUTAJ
Kulinarny karnet Christopheraklimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki płatków chilli garść świeżego oregano 2-3 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwamięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką
Niezły MłynekWielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały
Kulinarny Pamiętnikszczęście. Na pierwszy teflon poszły naleśniki. W końcu są takie jakie powinny być, czyli cienkie, zarumienione (a nie spalone) i dużeeeee. To dzisiaj obiad, trochę na grecką nutę. Zapraszam na ruloniki z fetą, szpinakiem i tzatziki. Pod beszamelem. Muaaa! Naleśniki usmażyłam na podstawie tego przepisu , bez kakao oczywiście. Do ciasta dodałam jedynie łyżkę przyprawy do tzatziki. Farsz powstał
bastalenatych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
Mania Gotowaniaidealnego kompana takich chwil. Z resztą świetnie sprawdzi się także w naprawdę upalne dni, zwłaszcza jeśli zaserwujecie go z gałką lodów. Zdecydowałam się na dosyć klasyczne połączenie jogurtu greckiego z miodem i brzoskwiniami, ale pole do popisu jest tutaj naprawdę gigantyczne, a jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia. Będziecie zaskoczeni jak delikatny i leciutki jest ten deser. Pieczony jogurt jest zdecydowanie
Okolice Palnikanagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut do całkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie jogurtowe: - 600ml jogurtu greckiego - 3 jajka - 2 łyżki mąki orkiszowej - ziarenka z 1 laski wanilii - 3/4 szkl.ksylitolu - 1,5 łyżki płynnego miodu lub golden syrup Składniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe
Smaczne Zdrowetaki pucharek w kilka chwil i rozkoszować się nim do woli, jest przecież niskokaloryczny i pyszny. Ktoś ma jeszcze chęć na truskawki? Składniki : * szklanka truskawek * 3 łyżki jogurtu greckiego * kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie : Umyte i obrane z szypułek truskawki przełożyć do miseczki bądź deserowego pucharka. Polać jogurtem i oprószyć startą, gorzką czekoladą
Magiczne Życie MartyPomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikSerdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki: Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza 6 marchwi 1 pietruszke 2 cebule 2 wloskie passata (2*500 ml) Wykonanie: Dorsza zgrilowalam ok 20 min Starlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki. Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke
Smaki EdytyRyby po grecku robie w różnych wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnireguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRaczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie dla oszczędności :) - ale po prostu ostatnio porcje jakie przygotowuję są mini-mini bo nie damy rady zjeść , a szkoda by się coś zmarnowało. Zawsze mogę przecież dorobić jak sie skończy , a będziemy miały ochotę
Buniabaje w kuchniobiad na jeden raz . Dzielę go więc na pół i tak mrożę. Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisiostrą i siostrzeńcem. Na pewno odwiedzę brata i Jego rodzinkę. Taki krótki dwu dniowy wypad do miasta. I oczywiście zapraszam w niedzielę na post z wynikami rozdania. Moja grecka sałatka wygląda tak : Składniki : * pół sałaty lodowej * pół kostki sera typu feta * pomidor * ogórek zielony * cebula * pół słoiczka czarnych oliwek Wszystko kroję i mieszam w misce. Wykładam na talerz. Polewam sosem
Magiczne Życie Martydzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-). Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść