granat - 2641 przepisów (strona:130/177)

Pieczona kaczka z sosem marsala 151

anyżu 100 ml marsala 500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków 1 duży batat 400 g brukselki pestki granatu Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać

codojedzenia
Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów 178

jasny i soczysty, polecam. Proponuje go na obiad w Nowy Rok, będzie znakomity. Na świątecznym stole sprawdził się znakomicie. Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Potrawy na Sylwestra 2016 185

kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki

Codzienne Gotowanie
MUFFINKI ODŚWIĘTNE Z MARCEPAMEM 163

dag.marcepanu 1 łyżka likieru amaretto lub innego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szkl.mleka  100 g.oleju Papilotki na muffinki i blaszka Lukier: **************** 0.5 szklanki.cukru pudru Syrop z granatów Do przybrania orzechy macadami lub inne bakalie ******************************************************* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Przesiać do miski.Dodać cukier oraz sól.Wbić jajka ,mleko ,likier i olej.Skladniki zmiksować. Marcepan pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szaszłyki z mielonego mięsa drobiowego 131

jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem oleju z pestek dyni, jajkiem, natką pietruszki i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej formujemy szaszłyki

Kuchnia w czekoladzie
Marokańska zupa dyniowa 180

tubylcy, polecam. Zupa krem to pyszne danie zawsze, przynajmniej dla mnie ale musi mieć ona jakiś chrupiący dodatek a tym razem padło na pieczoną ciecierzycę, to znakomity dodatek, polecam, granat tym razem łagodzi smak ostrości. Jeśli nie lubicie ostrych zup dajcie mniej przypraw. Zapas mojej dyni jest jeszcze duży, natomiast w marketach widziałam jeszcze sporo dyni piżmowej i hokkaido więc

Moje Małe Czarowanie
Kurczak z zieloną soczewicą 157

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Hummus, za’atar i granaty” na pysznego kurczaka z zieloną soczewicą oraz ryżem :) Składniki na kurczaka z soczewicą: – 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.500 g) – 1 cebula – 1/2 szklanki zielonej soczewicy – 1/3 szklanka ryżu – 500-700 ml wywaru drobiowego – 2 gałązki świeżego tymianku

Kuchenne Wariacje
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 451

Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości

Kulinarne Inspiracje
Przyprawy 208

jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango

GRUBY WAŁEK
Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki 111

dodatkiem pierniczka, pomarańczy i persymony. Cudownie wypić taki koktajl w sobotę! W ubiegłym roku zrobiłam kilka takich koktajli, pierwszy z nich to z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, kolejny   koktajl z ananasem, z wyczuwalnym smakiem korzennych przypraw . Zachęcam Was do miksowania także teraz,  zresztą przez cały rok warto! Na zdrowie! Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki

Moja smaczna kuchnia
Sałatka owocowa 113

Kiwi zaś w paski, a później ćwiartki. Banany pokroić także w paski, winogrona na połówki, a pomarańcz i grejpfrut podzielić na średniej wielkości cząstki. Wymieszać. Dodatkowo całość można posypać granatem (jego nasionami) jeśli ktoś lubi ten owoc

Karola gotuje
Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 152

dostaniecie tu byle jakiej kawy tylko specjalnie wybrane ziarna, ekstra zamawiane herbaty o różnych smakach. I w ogóle smaki odgrywają tu bardzo ważną rolę: imbir, mleko kokosowe, chilli, granat, czerwony pieprz itd. Połączenia w każdej wariacji kolorystycznej i smakowej. Na pewno nie można się tu nudzić. Hasło na dziś Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że walczy o lokalny rozwój

Relaxtime
Tajlandia od kuchni 176

Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów, tak soczystego i intensywnego w smaku mango… Na uwagę zasługują również arbuzy, granaty, smocze owoce, langsaty oraz śmierdzące, ale mimo to pyszne duriany i jackfruity. To tylko garstka spośród dostępnych tam owoców. Możemy je kupić w całości, lub gotowe do jedzenia - obrane

Zawsze głodna!
Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 219

Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez 20 min razem z kurczakiem, Dla dekoracji i dodatkowego akcentu smakowego dodałam ziarenka granata

W kuchennej krainie
Warsztaty z Fairy w FoodLabStudio 171

najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna.  Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami.  Beza włoska z granatem.  Serdecznie dziękuję Fairy Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach.  Za wspaniałe dania. Wspaniałą atmosferę. Pozdrawiam wszystkich uczestników

AZgotuj!