golonka pieczona - 341 przepisów (strona:7/23)

Golonka 128

Golonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec. Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki(...)ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Gotować, pod przykryciem, do miękkości. Można jeść już taką, ale my ją jeszcze pieczemy, jest dużo, dużo smaczniejsza :)  Następnie golonkę wyjąć, posmarować skórę tłuszczem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zrumienienia skórki. Co jakiś czas polewać piwem. Podałam

królestwo garów
Golonka piwna Trapisty na czerwonej kapuście z wiśniami 157

piwa wymieszać z sosem sojowym i pieprzem. Golonkę umieścić w żaroodpornym naczyniu oblać piwem z sosem sojowym tak by płyn dostał się pomiędzy nacięcia. Wstawić golonkę do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec w tej tmp. przez ok. 1/2 godziny od czasu do czasu oblewając golonkę piwem z sosem sojowym. Po tym czasie zmniejszyć(...)regularnie oczywiście piwem a potem piwnym sosem, który zebrał się w naczyniu z golonką. Na koniec dla ekstremalnie spieczonej chrupiącej skórki jak u mnie, zmienić funkcję pieczenia na funkcje grilla i spiec golonkę od góry Golonkę podałam na gotowych ziemniaczanych chipsach (ma być prosto) i podsmażanej czerwonej kapuście z wiśniówką i całymi wiśniami (mogą być mrożone bez pestek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Golonka gotowana i pieczona 181

Golonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy(...)następnie golonkę wyjmujemy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną

Pelusiowa Kuchnia
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 176

golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy

My Culinary Art
Golonka z indyka 159

Ostatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku(...)ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka Schab duszony z cebulką

coolinarny
Golonka gotowana 222

   Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę

Maminek kulinarny
Golonka peklowana pieczona z piwem 127

ząbków czosnku majeranek sól     Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki - co najmniej na 2 dni (po 1 dniu czynność z solą powtórzyć). Po tym czasie w mięso wetrzeć majeranek i drobno posiekany czosnek.   Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem. Piec 1 godzinę pod przykryciem i kolejne

Di gotuje
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 122

linii Naturrino bez konserwantów. Po krótkim wprowadzeniu, oraz zapoznaniu się z produkcją wyrobów bez konserwantów Naturrino,  przystąpiliśmy do degustacji. Wszystkie wyroby smakują rewelacyjnie, przypomniała mi się domowa szynką pieczona i pyszny pasztet babci. Od dzisiaj jestem smakoszem tych wyrobów. Wykład o zasadach zbilansowanej, codziennej diety przeprowadziła Agnieszka Piskała - dietetyk, ekspert do spraw żywienia Sokołów.  Szef kuchni, Dominik(...)szynką Naturrino. Natomiast wspólnie przygotowaliśmy; pierogi z pasztetem Naturrino na szpinaku ;    Sałatkę z gruszką, selerem naciowym i płatkami schabu Naturrino :) pyszna     Sałatka z golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu

Kulinarne Fantazje Marioli
Golonka indycza pieczona 146

podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam. Składniki 3 indycze golonki 1 średnia marchew 1/2 główki czosnku … Czytaj dalej Golonka indycza pieczona

gotuj ze mną
BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU 102

albo jasnego sosu sojowego. Jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe. Przed podaniem, białą kapustę posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Białą kapustę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do pieczonych żeberek, golonki, schabowego lub kotletów mielonych . Gorącą białą kapustę można także przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Smacznego :) Tradycyjna

Moja Książka Kucharska
Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona 125

niewielkim ogniu. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana. (Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami

Di gotuje
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 192

Kapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula

Ugotować
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 181

Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste  - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne  niż tradycyjne wieprzowe golonki.  Można je serwować na zimno  lub na ciepło, w zależności jak wolimy.  Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same"  dlatego polecam gorąco,  szczególnie zapracowanym paniom domu ;-)  Składniki

Walijskie Pichcenie
Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej 413

Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób pałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie.  Zimowo, gorąco, pysznie.A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 161

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonkipieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik