golonka pieczona - 341 przepisów (strona:6/23)

Pieczona golonka z indyka 183

tutaj  Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki.  Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony(...)Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min .  Podajemy z  puree i buraczkami na ciepło

Niezły Młynek
Golonka gotowana i pieczona 158

piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 40 minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę. golonka gotowana i pieczona

O kuchni z uczuciem
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 291

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone golonki indycze 175

sukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)włożyć golonki przykryte folią aluminiową na 30 minut. • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania mięsa podczas pieczenia. • Po 30 minutach wyjąć golonki, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. • Ja piekłam je 1,5 godziny, w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa. • Co 15 minut wyjmować

To co kocham
Klasyczna jajecznica z kajzerką 227

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorem 189

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 182

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorami i szynką 195

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 201

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 251

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Golonka 130

Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych(...)dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki

KUCHNIA POLSKA
Golonka 164

Golonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec. Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki(...)ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko tyle aby przykryć mięso. Gotować, pod przykryciem, do miękkości. Można jeść już taką, ale my ją jeszcze pieczemy, jest dużo, dużo smaczniejsza :)  Następnie golonkę wyjąć, posmarować skórę tłuszczem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zrumienienia skórki. Co jakiś czas polewać piwem. Podałam

królestwo garów
Golonka gotowana i pieczona 214

Golonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy(...)następnie golonkę wyjmujemy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną

Pelusiowa Kuchnia
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 202

golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy 4 ząbki czosnku w łupinkach. Całość zapiekamy

My Culinary Art