flaczki - 338 przepisów (strona:16/23)

Akcja: Tydzień z podrobami 205

akcji. Przypomnijmy sobie, że mięso nie rośnie na tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych elementów, jak głowizna - policzki, języki, mózgi - z tego gotujcie! Uczyńcie z podrobów głównych bohaterów i wcinajcie ze smakiem ;) Akcja startuje w poniedziałek (16.06.2014) i trwa

Życie zamknięte w smaku
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 217

niego uciekł ( w zamian był tam uniwersalny dżem o nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem

Smaki Ewy
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych - Podroby - recenzja książki 269

zarówno staropolskie przepisy, jak i te z najodleglejszych krańców świata. Pracował w restauracjach w Azji, Australii, jadł potrawy rdzennych aborygenów, do tego pochodzi z Podhala, gdzie od dzieciństwa próbował flaczków, móżdżków czy ozorków. Podroby są jego pasją i czytając przepisy się to czuje, zrobił coś, czego nikt przed nim się nie podjął. Poświęcił dużo, żeby wydać tę książkę

Parowar Faceta
Flaczki z kalmarów 151

Znalezienie w polskim sklepie krążków kalmarów bez panierki to nie lada wyzwanie. Jeżeli Wam się to uda przyrządźcie z nich flaczki, czyli pożywną zupę z dodatkiem świeżej włoszczyzny. Ja kupiłam zamrożone krążki kalmarów w Auchan ale równie dobrze możecie wykorzystać świeże lub kupić tuszki i pociąć je w krążki. Zupa jest naprawdę smaczna dlatego polecam od razu przygotować większą

Milion Smaków
Flaczki wołowe swojskie 144

Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Risotto z grzybami i koprem włoskim 193

paćkę ulubionym daniem! Ale jak mówią - zrób sam nielubiane danie, a stanie się Twoim ulubionym. ;)  Tak się zastanawiam, czy może stanie się to u mnie również z ozorami, flaczkami i serem kozim...? W takim razie na początek rozejrzę się za kozą... Składniki (na 3 małe porcje lub 2 duże): 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 duża

Kuchnia Prezydentowej
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 435

włożyłam do rondelka. Na patelni (po pieczarkach) rozgrzałam łyżkę masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową

Kuchenne zapiski Edyty
Razowa tarta z boczniakami 203

już sami.   W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki.  Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy

Garniec Magalie
Wieprzowe a-la flaczki 143

Pyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką

Tradycyjna Kuchnia
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 224

linii NOVE PREMIUM zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta! Jeśli lubicie zupy, to zapraszam Was również tam: Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem Zupa cebulowa na maśle z grzankami Flaczki wieprzowe na rosole Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ sojowy 205

Gulasz sojowy firmy Orico 160 g Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ( 10 minut moczenia i 10 minut gotowania ). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem

Pora na pora i pomidora
Akademia na Różanej 114

najtańszych   ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją

królestwo garów
Aromatyczne flaki z boczniaków 107

pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła  1 łyżka oleju   Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki  i posiekany

MarciochaKucharzy
Makaron z sosem z boczniaków 176

Boczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych.       Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża

Jadło i czytadło
Flaczki sojowe z pieczarkami 205

Zupa z serii "danie tanie niesłychanie". Niby flaczki z kotletów sojowych pociętych w paski. 1,5 litra wody 1 opakowanie kotletów sojowych 1 mały liść laurowy 2 ząbki czosnku 5-6 dużych pieczarek 1 łyżka mąki 2 łyżki tartej marchewki połowa niedużej cebuli olej rzepakowy majeranek Przyprawa typu Kucharek, sól, pieprz Kotlety przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu

Praktyczna pl