flaczki - 338 przepisów (strona:20/23)

BAKALIOWE NADZIENIE DO BABECZEK -MINCEMEAT 176

składać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów. W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże

Przepisy Aleksandry
Żółciak siarkowy 377

spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w poprzednich latach - znajdziecie tam też porady jak obchodzić się z tym grzybem. Moje dania z żółciakami : - Flaczki z żółciaka siarkowego - Sznycle z żółciaka siarkowego - Paprykarz z żółciaka - Pasztet z żółciaka - Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej 249

było ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie raz, ale nie zbierałam a tym bardziej nie przerabiałam. Najczęściej smażę z niego po prostu sznycle lub flaczki . Bardzo udany był pomysł na paprykarz czy pasztet . Tym razem postanowiłam trochę słonecznego grzyba zamknąć w słoikach - żeby zimą móc też się nim cieszyć. Mój marynowany żółciak już

Smaczna Pyza
Parówki panierowane- smażone 209

Składniki : 1 parówka na osobę,1 jajko na 3 parówki, bułka tarta, olej   z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła na 3 parówki Parówki ( grube w naturalnym flaczku) lekko ponacinać .Panierować w jajku i bułce tartej   2 razy. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć parówki na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody

Buniabaje w kuchni
Flaki 204

łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych

Monia miesza i gotuje