filety z ryby - 1500 przepisów (strona:57/100)

PSTRĄG Z NUTĄ CYTRUSA I KWIATÓW 146

podejść. Wybrałyśmy go spośród tłumu. Przygotowałyśmy. Zjadłyśmy. Nakarmiłyśmy rodzinę i... zachwyciłyśmy się tym co powstało. SKŁADNIK: - Filety pstrąga łososiowego, - cytryna, - liście limonki , - szczypiorek/dudy cebulki, - kwiaty lawendy , - kwiaty jaśminu , - pieprz czarny, - domowa przyprawa warzywna, - czosnek niedźwiedzi , Przygotowanie jest ekspresowe... Myjemy i osuszamy rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą porcję delikatnie posypujemy posypujemy przyprawami (możemy też dodać odrobinę masła

Wypisz Wymaluj
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 203

jest taka delikatniejsza od usmażonej. No i nie trzeba przewracać każdego kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już.  Składniki: - ok. 500 g filetów z tołpygi ze skórą- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 ząbki czosnku (2 do marynaty +1 do masła)- świeży lub suszony koperek do marynaty- czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku(...)uznania)- sól, pieprzPrzygotowanie: 1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli.2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki.3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z tofu i makreli z puszki 190

majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem.składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal200 g tofu2 małe ogórki konserwowe2 łyżki majonezu1 łyżka posiekanego szczypiorkuDo miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie dodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać

Monia miesza i gotuje
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 136

Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez(...)ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.  5. Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby

Szefowa kuchni
Łosoś marynowany w winie. 113

odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby

Kulinarny karnet Christophera
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 197

rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką ilość ca 90% kwasów nienasyconych

Z Majeczką w kuchni
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 122

łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * świeża chili(...)wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Tatar z wędzonego pstrąga ze świeżym chrzanem 160

żeby wszystko było małe i pięknie podane.    Składniki:  opakowanie wędzonego fileta z pstrąga kilka ogórków kiszonych kapary serek Philadelphia chrzan, najlepiej świeży u mnie na każdego tatara przypadła mała łyżeczka świeży koperek  Rybę posiekaj w kostkę. Ogórka pokrój w kostkę, zmieszaj z łyżeczką kaparów. Weź

AZgotuj!
Filety rybne w piwnej panierce 101

piwa 4 jaja 1 łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka mąki Sól Smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne posolić i odstawić w chłodne miejsce. Piwo wymieszać z żółtkami, mielonym kminkiem, ubitą pianą z białek i lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć wolna na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka śledziowa z warzywami 80

kiedy pamiętam zawsze byłam "antyśledziowa" i omijałam szerokim łukiem potrawy z tą rybą. Próbując pierwszy raz tę sałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem. Dziękuję Agnieszko za przepis

Milion Smaków
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 231

rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety. Składniki: 10 świeżych małych śledzi 8 ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany(...)świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.  Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć

Kulinarny karnet Christophera
Sola z suszonymi grzybami i cebulą 137

jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli  ( u mnie mrożone 1 kg ) 2 duże cebule szklanka suszonych podgrzybków 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki gorącej wody sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie

Gosia gotuje
Sola zapiekana ze szpinakiem i serem 171

razem ryba na bogato ze szpinakiem i serem. Pomysł zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z małymi zmianami. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, zaś dobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 3 filety z soli 1/2 cytryny 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka(...)WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Naczynie żaroodporne

Passions hobbies life
Miruna panierowana na piatkowy obiad 209

Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty

Kuchnia z widokiem na ogród
Łosoś w chrupiącej panierce 199

   Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta

Maminek kulinarny