filety z ryby - 1500 przepisów (strona:52/100)

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym 208

źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego) 2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości) 150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%) 2 łyżki posiekanego koperku olej pieprz cytrynowy, sól Opcjonalnie: sok z cytryny   Rybę z obu stron oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i przełożyć

Di gotuje
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 170

mój mąż nie przepadasz za łososiem, spróbuj z dorszem lub inną rybą. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści

Bazując na smaku
Łosoś w orzeźwiającym sosie 189

Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula 5 łyżek oliwy

Kuchnia Prezydentowej
Morszczuk w cieście piwnym 127

Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad. Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki(...)jasnego piwa 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu olej do smażenia Sposób przygotowania Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówce Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować. Rybę

Wanilia i Kardamon
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 279

tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest(...)zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku dwa gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać  tylko jeden gatunek, albo podać je osobno, 6. ryba wędzona. Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe

Kulinarny karnet Christophera
(Tomato) Norsk Torsk 157

szaleństwa, bo dorsz, a raczej dorszyk, był mały. Propozycja w sam raz dla tych, którzy lubią mieć poczucie, że ryba jest, ale za bardzo jej nie czuć... Czerwona zupa rybna cz(y)ili dorsz w pomidorach filety z dorsza, najlepiej bez ości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym z chili 1 mała cebula pokrojona w piorka 1 mała marchewka

bastalena
Zzieleniały łosoś 147

Łosoś - smaczna i popularna ryba. I chyba nawet w pewien sposób modna się zrobiła, prawda ?  W sklepach do wyboru - łososie całe, filety ze skórą i bez, dzwonka - co kto lubi albo potrzebuje. U nas nie bywa zbyt często bo Żarłoczek za nią nie przepada, ale czasami uda mi się go namówić żeby kawałek łososia zjadł. W tej wersji wyjątkowo

Smaczna Pyza
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 182

mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Składniki: 750 g filetów z morszczuka 2 cebule  3 ząbki czosnku 70 g zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie:Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Grilllowany pstrąg łososiowy i fasolka szparagowa z ryżem 204

łyżeczka oliwy z oliwek pieprz cytrynowy zioła prowansalskie  kilka oliwek Sposób przygotowania: Filet z pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Fasolkę gotujemy na wrzącej wodzie ok. 5 minut. Rybę i fasolkę grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Ryż mieszamy z oliwą, oliwkami i przyprawami. Wszystko

Truskawkowa Fiesta
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 189

Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić

Oryginalny smak
Filety śledziowe po kaszubsku 320

Dla jednych miesiąc to dużo, dla innych mało, niektórzy planują menu świąteczne z miesięcznym wyprzedzeniem, dlatego postanowiłam już teraz co jakiś czas dodawać nowe propozycje świątecznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 198

występującą w Północnym Atlantyku od Szkocji do Wysp Kanaryjskich, na Morzu Śródziemnym, a także w Morzu Północnym i zachodnim Bałtyku. Należy do ryb okoniokształtnych i jest wspaniale ubarwioną rybą ( jej grzbiet jest niemal purpurowy ). Jest rybą niezwykle smaczną,o czym ja się przekonałam i mam nadzieję , że i Wy się przekonacie! Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę(...)pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki * olej * sok z cytryny * imbir, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące kukurydzianej z każdej strony, otrzepujemy nadmiar. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy

Ostra na Słodko
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 186

płyn, który się wytworzył' Ser pleśniowy kroimy w paski, oliwki w krążki Gdy szpinak i ryba ostygną, zabieramy się za rzeźbienie z ciasta :) Na papierze do pieczenia układamy dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy na środku szpinak (rozmiar filetu z łososia), na szpinak układamy filet bez skórki, okładamy serem, posypujemy oliwkami i fantazyjnie zamykamy ciastem, tworząc bochenek. Smarujemy roztrzepanym zółtkiem

Wypisz Wymaluj
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 175

chciała spędzić te święta z Tobą.. Gdzie jesteś? Tilapia, ryba mi dotąd nieznana. Ma bardzo delikatne mięso, białe mięso. Piękną opalizującą skórę, niebiesko - różową. W smaku przypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną konsystencję, inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. /przepis spontaniczny; / 500g filetów z tilapii (pewnie dostaniecie ze skórą) jajko mąka bułka tarta posiekana natka pietruszki posiekana(...)oregano pieprz cytrynowy sól sok z cytryny olej do smażenia Filety płuczę, osuszam. Wkładam do miski, posypuję solą, pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny  i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki

W kuchni Karmel-itki
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 177

Sola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają   kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 153

potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.  Jest

potrawyregionalne
Pulpety z dorsza na parze z brokułem 141

dorsza, ale kiedy je umyłam i zobaczyłam .... takie małe jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze.   400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić w malakserze. Wyjąć do miski dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek

AZgotuj!
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym 157

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki:   pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć

Ugotować
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 276

chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami

Smaczna Pyza
Dorada - filety 131

cytrynowy, zioła prowansalskie sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek ewentualnie mąka jeśli chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Jeżeli mamy ochotę

ClauditteMissCooking
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 219

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM 225

rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione o wyraźnym smaku

Walijskie Pichcenie
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 204

razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje

SMYKWKUCHNI